Για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, η Ντόρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

«Προσαρμοστήκαμε με τον κοροναϊό και σταδιακά όλες οι χώρες μπαίνουν στη διαδικασία να άρουν τα μέτρα», είπε αρχικά η κ. Ψαλτοπούλου.

«Και στη χώρα μας και στον δυτικό κόσμο, επειδή ο πληθυσμός έχει εμβολιασμό, σε συνδυασμό με τη νόσηση και τη φαρμακευτική αγωγή που διαθέτουμε, μας επιτρέπεται να φτάσουμε στην ελευθερία κινήσεων, όπως πριν τον κοροναϊό», πρόσθεσε.

«Έχουμε 10 με 15 θανάτους από κοροναϊό, με μέσο όρο ηλικίας τα 80 έτη κι έχουμε περίπου 300 θανάτους από κάθε αιτία», επισήμανε.

Όσον αφορά στις δύο βασικές επιπτώσεις της πανδημίας, είπε: «Οι δύο βασικές επιπτώσεις που βλέπουμε από την πανδημία είναι το long covid και η επίδραση στην ψυχική υγεία.

Στο 5-10% μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα, 3 με 5 μήνες μετά την νόσηση. Αν βλέπουμε ότι παραμένει συμπτωματολογία, να πάμε σε ειδικές μονάδες long covid σε νοσοκομεία».

Τέλος, σχετικά με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, σημείωσε: «Το εμβόλιο δε φαίνεται να γίνεται κάθε χρόνο, καθώς ο τριπλός εμβολιασμός φαίνεται ότι μας προσφέρει ασφάλεια».


Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Ψαλτοπούλου στα Παραπολιτικά 90,1

Η παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ, κα Ντόρα Ψαλτοπούλου, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Αναφορικά με την επιδημία του κοροναϊού
Ν. ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σταδιακά όλες οι χώρες μπαίνουν σε διαδικασία να τερματίσουν τα μέτρα στη μεγάλη τους πλειοψηφία, διατηρώντας βέβαια τα μέτρα στα νοσοκομεία και σε χώρους που βρίσκονται άτομα τρίτης ηλικίας.

Ν. ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΥ: Στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες χώρες στον δυτικό κόσμο, πρώτον το γεγονός ότι ο πληθυσμός έχει εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό, δεύτερον ο συνδυασμός νόσησης με εμβολιασμό δίνει την υβριδική ανοσία και τρίτον έχουμε και τη φαρμακευτική αγωγή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα για σοβαρή νόσηση όλα αυτά μας έχουν οδηγήσει να φτάσουμε στην καθημερινότητά μας περίπου στα ίδια επίπεδα μετακινήσεων και ελευθερίας κινήσεων όπως πριν τον κοροναϊό.

Ν. ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΥ: Έχουμε ύφεση, βέβαια, αλλά έχουμε 10 με 15 θανάτους κάθε μέρα από κοροναϊό στους 300 με 400 θανάτους που έχουμε ημερησίως από κάθε αιτία. Βεβαίως, δεν θέλουμε κανέναν θάνατο, αλλά υπάρχουν αυτοί οι θάνατοι, βρίσκονται σε πορεία ύφεσης και κυρίως ο μέσος όρος ηλικίας είναι περίπου τα 80 έτη.

Αναφορικά με τις παρενέργειες του κοροναϊού
Ν. ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οι δύο βασικές επιπτώσεις που βλέπουμε εφόσον έχουμε προστατευτεί τη ζωή όλων είναι πρώτον το long covid και δεύτερον η επίδραση του κοροναϊού στην ψυχική υγεία όλων. Όσον αφορά τον long covid στο 5 με 10% των ατόμων που έχουνε νοσήσει μπορούν να εμφανιστούν συμπτώματα αρκετά μετά από όταν έχουν αρνητικοποιηθεί που να επιμένουν για μήνες και να αφορούν είτε τους πνεύμονες είτε το νευρικό σύστημα και την ψυχική σφαίρα είτε διάφορα όργανα του σώματος ή λειτουργίες στις οποίες να έχουν επιδράσει. Τι πρέπει να κάνουμε, αν βλέπουμε ότι παραμένει μια συμπτωματολογία που δεν την είχαμε πιο πριν ή έχει επιδεινωθεί κάποια συμπτωματολογία που είχαμε καλό είναι μετά από τη νόσο του κορονοϊού 1-2 μήνες καλό είναι να πάμε στις ειδικές μονάδες long covid που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και σε παθολόγους έτσι ώστε να κάνουμε περαιτέρω αναλύσεις.

Ερωτηθείσα αν ο κοροναϊός και το εμβόλιο μπορεί να ενεργοποιήσει αυτοάνοσα νοσήματα
Ν.ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα ανοσολογικά νοσήματα είναι μια μεγάλη κατηγορία που δεν σχετίζεται με το εμβόλιο καταρχήν. Μια νόσηση από έναν ιό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτωματολογία από διάφορα όργανα, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο έχουμε κάποιο ρευματολογικό νόσημα. Τα ρευματολογικά νοσήματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιονδήποτε ανεξαρτήτως οποιασδήποτε λοίμωξης ή ίωσης.

Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι θα χρειαστεί να γίνεται κάθε χρόνο ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό
Ν.ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν φαίνεται να γίνεται κάθε χρόνο. Φαίνεται ότι ο τριπλός εμβολιασμό μας παρέχει αυτή τη στιγμή ασφάλεια και ελευθερία κινήσεων χωρίς ναν νοσούμε βαριά. Οι ειδικές κατηγορίες που πάντα το σκεφτόμαστε είναι οι άνω των 60 ή άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας που και αυτοί όμως σε κάποιο βαθμό που έχουν εμβολιαστεί με την 4η δόση πλέον έχουν μια ασφάλεια και για αυτά τα άτομα. Θα δούμε τους επόμενους μήνες ή έτη το πώς θα εξελιχθεί ο κοροναϊός και αναλόγως θα προσαρμοστούμε αλλά μέχρι στιγμής ήταν μια νίκη της επιστήμης ότι σε τρία χρόνια καταφέραμε να τιθασεύσουμε την πανδημία του κοροναϊού.