Η Ιρίνα Αλεξάνδροβα Σμίροβα, που ζούσε για χρόνια στην Ελλάδα ως Μαρία Τσάλλα,  ήταν η «νονά» των ρώσων κατασκόπων. Ήταν εκείνη που έδινε όνομα και οντότητα στα πιόνια που τοποθετούσαν οι Ρώσοι στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα ήρθε το 2018 και με πλαστά έγγραφα εμφανίστηκε στο Παγκράτι ως Μαρία Τσάλλα. Μια ήσυχη φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος με πλεκτά.

Άρπαζε πιστοποιητικά από μωρά που πέθαιναν στη γέννα ή στοιχεία από πολίτες που απεβίωσαν και ζωντάνευε με ελληνικά στοιχεία συνεργάτες- κατασκόπους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν την είχε καταλάβει κανείς στη γειτονιά, ούτε ο σύντροφός της που έμενε στο ίδιο σπίτι.

«Χρειάστηκε να μεταβώ στο δημαρχείο Κύμης- Αλιβερίου για να διευκρινιστεί ένα αίτημα που είχε κάνει η εν λόγω κυρία, για να επιβεβαιωθεί ότι διέμενε σε περιοχή του δήμου» εξήγησε ο δικηγόρος Νικόλαος Λυμπερόπουλος.

Την ίδια στιγμή, οι Βρετανοί βρίσκουν στοιχεία για την Ιρίνα Σμίροβα και οι Σλοβένοι συλλαμβάνουν το ταίρι της. Μια γυναίκα που είχε εκπαιδευτεί στο πλάι της, στην καρδιά της Μόσχας.

Η Μαρία Τσάλλα αποκαλύπτεται. Οι Ρώσοι την απομακρύνουν αμέσως. Η ταυτότητά της, το μαγαζί , ο αγαπημένος της στην Ελλάδα «σβήνουν» με ταχύτητα αστραπής. Η Ιρίνα Αλεξάνδροβα Σμίροβα πλέον ζητά να της κρατήσει για λίγο το μαγαζί μια συνεργάτης της και στις 4 Ιανουαρίου γυρνάει στη Μόσχα, όπου μετατρέπεται μαζί με τον νόμιμο σύζυγό της σε πολίτες «φαντάσματα» με νέα στοιχεία.

Η ΕΥΠ δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία της και ουσιαστικά καίει τη Ρωσίδα κατάσκοπο, αφού πλέον είναι άχρηστη στις μυστικές υπηρεσίες του Πούτιν. Οι συνομιλίες της, τα ταξίδια της και όλες οι κινήσεις της περνούν από κόσκινο για να μάθουν οι δικές μας υπηρεσίες που και πόσο κακό έχει κάνει η κατάσκοπος στην Ελλάδα.