Λάβρος κατά του εισαγγελέα που πρότεινε την παραπομπή της Ρούλας Πισπιρίγκου σε δίκη για τους θανάτους και των δύο μικρότερων παιδιών της εμφανίστηκε χθες σε ανακοίνωσή του ο Αλέξης Κούγιας. Ο συνήγορος υπεράσπισης της 34χρονης κατηγορούμενης κατηγόρησε τον εισαγγελικό λειτουργό για μεροληψία εις βάρος «της φτωχής και μέχρι πρότινος ανυπεράσπιστης» Ρούλας Πισπιρίγκου. Ο ίδιος χαρακτήρισε «παράνομη» την έρευνα που είχε αναλάβει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγαν διαδοχικά από τη ζωή η τριάμισι ετών Μαλένα, τον Απρίλιο του 2019, και η μόλις έξι μηνών Ίριδα, τον Μάρτιο του 2021.

«Δυστυχώς για την εισαγγελική λειτουργία, ο συγκεκριμένος εισαγγελέας, ο οποίος στην περίπτωση του λεγόμενου “ψευτογιατρού Κοντοστάθη”, αγνοώντας τις διορισθείσες από τη Δικαιοσύνη πραγματογνώμονες, είχε προτείνει την απαλλαγή των μεγαλογιατρών και των ιθυνόντων της γνωστής κλινικής στο Κολωνάκι που χρησιμοποιούσε ο ψευτογιατρός για να εξαπατά τα αθώα θύματά του και να τα οδηγεί με βεβαιότητα στο θάνατο, έκανε τώρα μια εντελώς μεροληπτική εισαγγελική πρόταση, για να μην αγνοήσει τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος ξεκίνησε όλη την παράνομη έρευνα κατά της κ. Σ.Π., παραβλέποντας όμως, εκτός των τακτικών ιατροδικαστών κ.κ. Τσάκωνα, Τσιόλα, Τσαντίρη, Μεσογίτη και Κραββαρίτη, και την κορυφαία ιδιώτη ιατροδικαστή κ. Δημακοπούλου, και πρότεινε την παραπομπή της κατηγορουμένης στο ακροατήριο, χωρίς να δίνει καμία εξήγηση για το κίνητρο» σημείωσε ο γνωστός ποινικολόγος.

O Αλέξης Κούγιας στην ανακοίνωσή του πρόσθεσε: «Προσωπικά θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τον εισαγγελέα κο Πασχάλη, τον οποίο πριν απ’ όσα πρότεινε στην υπόθεση του “ψευτογιατρού”, για να σωθούν οι μεγαλογιατροί της κλινικής του Κολωνακίου, αφήνοντας τα θύματα χωρίς αποζημιώσεις, αλλά και πριν το εντελώς μεροληπτικό περιεχόμενο της πρότασής του στην υπόθεση της φτωχής και μέχρι πρότινος ανυπεράσπιστης κας Σ.Π., εκτιμούσα για την εισαγγελική του επάρκεια και την ανεξαρτησία του, άποψη την οποία πλέον προσωπικά έχω καταργήσει και εύχομαι να μην τον συναντήσω σε κάποια ποινική διαδικασία, διότι νιώθω πλέον τεράστια ανασφάλεια για τις προτάσεις του προς τους δικαστές».

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, ο εισαγγελέας πρότεινε μεροληπτικά την παραπομπή στο ακροατήριο της κατηγορούμενης προκειμένου δημοσιογράφοι και ιατροδικαστές «να μην πληρώσουν αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ για όσα διέπραξαν εις βάρος της και την κατέστησαν κατηγορούμενη».

* Ο γνωστός ποινικολόγος προανήγγειλε επίσης ότι σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου θα στραφεί κατά των δικηγόρων του εν διαστάσει συζύγου της Μάνου Δασκαλάκη, καθώς είναι βέβαιη ότι εκείνοι βρίσκονται πίσω από τη διαρροή της δικογραφίας. Για το λόγο αυτό θα προχωρήσει σε καταγγελία στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών εις βάρος των δύο δικηγόρων.

«Ευτυχώς, την τύχη των κατηγορουμένων για ποινικά αδικήματα δεν την αποφασίζουν ούτε εισαγγελείς, ούτε δικηγόροι, ούτε περιφερόμενοι ιατροδικαστές που εκφράζουν μόνο τη γνώμη τους και δεν έχουν κάνει ούτε νεκροψίες, ούτε νεκροτομές στις διάφορες υποθέσεις, αλλά μόνο οι τακτικοί δικαστές και -δυστυχώς- για τις εισαγγελικές αρχές σε όλες τις σημαντικές ποινικές δίκες, ακόμη και με κατηγορουμένους πολιτικά πρόσωπα, οι υπερβολικές εισαγγελικές ποινικές διώξεις, αλλά και οι προτάσεις στα ακροατήρια σε πολύ μικρό βαθμό γίνονται δεκτές».

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας πρότεινε στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή της 34χρονης για τις φερόμενες δολοφονίες μέσω ασφυξίας της Μαλένας και της Ίριδας και πλέον μένει να αποφασίσει το συμβούλιο για την περαιτέρω μεταχείριση της Ρούλας Πισπιρίγκου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ''ΟΝΤΙΜΕ'' στις 20/03/23