Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία τη στιγμή που ο Μάνος Δασκαλάκης, πατέρας των τριών κοριτσιών από την Πάτρα, θα έρθει ουσιαστικά αντιμέτωπος με τη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Πρώτη φορά μετά την προφυλάκιση της 34χρονης εν διαστάσει συζύγου του ο Δασκαλάκης θα πάρει πρώτος τη σκυτάλη των μαρτύρων κατηγορίας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και θα σταθεί πρόσωπο με πρόσωπο απέναντι από τη γυναίκα που κατηγορείται για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης του Τζωρτζίνας.

Οι πληροφορίες θέλουν τον 31χρονο πατέρα να έχει άριστα προετοιμαστεί για όσα πρόκειται να αντιμετωπίσει μέσα στη δικαστική αίθουσα. Η κατάθεσή του θα γίνει υπό τις απειλές της κατηγορούμενης ότι θα τον μηνύσει σε περίπτωση που υποστηρίξει την ενοχή της. Εξάλλου ο συνήγορος υπεράσπισής της, Αλέξης Κούγιας, το είχε καταστήσει σαφές στις 21 Δεκεμβρίου: «Θα πάει να “φάει το κεφάλι του”, γιατί οποιοσδήποτε στραφεί -μετά τις τελευταίες εξελίξεις- εναντίον της κατηγορουμένης και υποστηρίξει ότι η κατηγορουμένη έχει αφαιρέσει τη ζωή των παιδιών της θα δεχθεί μήνυση και αγωγή».

«Άνευ ουσίας»

Ο γνωστός ποινικολόγος είχε χαρακτηρίσει τον Μάνο Δασκαλάκη ως μάρτυρα άνευ ουσίας, καθώς δεν ήταν παρών στους θανάτους των παιδιών του, κάτι που ωστόσο ήταν και το πρώτο που είχε στρέψει τις υποψίες όλων κατά της εντολέως του, αφού ήταν το μοναδικό πρόσωπο που βρισκόταν δίπλα στα παιδιά όταν αυτά, το ένα μετά το άλλο, έφευγαν από τη ζωή μέσα σε διάστημα δυόμισι ετών.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του θέλουν τον Δασκαλάκη τον τελευταίο καιρό να προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη σημερινή κατάθεσή του. Άλλες πληροφορίες πάντως, σύμφωνα με την εκπομπή «Πρωινό» του ΑΝΤ1, τον θέλουν να προετοιμάζεται και για τον γάμο του, αφού φέρεται να έχει ήδη αρραβωνιαστεί με τη νέα του σύντροφο (καλή φίλη του ζευγαριού), με την οποία επιθυμεί μάλιστα να αποκτήσει σύντομα παιδί.

Δαχτυλίδι

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Λιάγκας, ο πρώην σύζυγος της Ρούλας Πισπιρίγκου έχει δώσει δαχτυλίδι στη νέα του σύντροφο και σκέφτονται να παντρευτούν. Ο ίδιος φέρεται να διέψευσε εξοργισμένος αυτές τις πληροφορίες, καθώς το τελευταίο διάστημα απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας και φροντίζει να διατηρεί χαμηλό προφίλ. Εξάλλου, για τις 2 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί και η εκδίκαση της αίτησης διαζυγίου που κατέθεσε ο 31χρονος πατέρας, θέλοντας να αποκοπεί και τυπικά από την προφυλακισμένη εν διαστάσει σύζυγό του. Το διαζύγιο δεν θα είναι συναινετικό.

«Η εισαγγελική πλάνη του αιώνα»

Την πεποίθησή του ότι το φερόμενο ως έγκλημα του αιώνα στην πραγματικότητα είναι η μεγαλύτερη όχι μόνο δικαστική αλλά και εισαγγελική πλάνη του αιώνα εξέφρασε, για άλλη μια φορά χθες, ο Αλέξης Κούγιας. Ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου με νέα ανακοίνωσή του έστρεψε και πάλι τα βέλη του κατά πάντων, έχοντας σταθερά στο στόχαστρό του τρεις ιατροδικαστές. Τους Γρηγόρη Λέων, Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλόγρηα, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για την πλάνη στην οποία έπεσαν, σύμφωνα με τον ίδιο, εισαγγελείς και δικαστές.

«Κανένας άλλος εκτός από αυτούς τους τρεις δεν έχει τολμήσει να οδηγήσει την ελληνική κοινωνία και τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές μέσω μιας απλής γνώμης, εκτός επιστημονικής υποδομής ιατροδικαστικής και με μία τουλάχιστον, είναι επιεικής ο όρος, αμελή εισαγγελική και δικαστική προσέγγιση, στη μεγαλύτερη εισαγγελική και δικαστική πλάνη του αιώνα», λέει ο κ. Κούγιας σε ανακοίνωσή του. «Θα επικρατήσει η επιστημονική άποψη των τριών (Λέων, Καρακούκη, Καλόγρηα) που δεν έχουν κάνει ούτε νεκροψία, ούτε νεκροτομή, ούτε πραγματογνωμοσύνη και από φωτογραφίες εκφράζουν την απλή γνώμη τους, χωρίς να έχουν εξετάσει τα σπλάχνα των παιδιών στην παθολογοανατομική εξέταση, ή θα επικρατήσουν οι ιατροδικαστές και παθολογοανατόμοι που εξέτασαν τα πτώματα και τα σπλάχνα των παιδιών;».

«Με απλές γνώμες»

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στον θάνατο της Τζωρτζίνας, είπε με νόημα: «Όσον αφορά την υπόθεση της Τζωρτζίνας, πώς θα ξεπεραστεί η κατάθεση του τακτικού ιατροδικαστού Αθηνών κυρίου Μπουζιάνη, ο οποίος ενόρκως είπε ότι χωρίς να γίνει εκταφή του πτώματος της Τζωρτζίνας δεν μπορεί να γίνει καμία ιατροδικαστική προσέγγιση, όσον αφορά τη χορήγηση κεταμίνης, πότε εδόθη και ποια ποσότητα αφορούσε», σημείωσε σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε: «Δυστυχώς για όλους αυτούς, η δικαιοσύνη στην Ελλάδα απονέμεται από τακτικούς δικαστές, αλλά και έντιμους ενόρκους, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να βλέπουν, όταν σε μια δικαστική υπόθεση έχουν ανάγκη επιστημονικές γνώσεις, να καταργούνται, όπως έχει γίνει επί έναν χρόνο στην τηλεόραση, οι επιστημονικοί κανόνες (βιβλιογραφία) τακτικών ιατροδικαστών με απλές γνώμες».

Ερώτημα

Στη συνέχεια, αφού ανέφερε ονομαστικά τους μάρτυρες ειδικών γνώσεων που θα καταθέσουν υπέρ της 34χρονης, ο κ. Κούγιας κατέληξε: «Υποβάλλω ένα ερώτημα στον οιονδήποτε εισαγγελέα, δικαστή, δικηγόρο, δημοσιογράφο: τίνος η επιστημονική άποψη θα επικρατήσει στο οιοδήποτε δικαστήριο;».

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 31 Ιανουαρίου 2023.