Νέες πληροφορίες για το δίκτυο της «Μαρίας Τσάλλα» στην Ελλάδα, όπως ήταν γνωστή η Ρωσίδα κατάσκοπος Ίρινα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Η 35χρονη κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα το 2018, όπως αποκάλυψε και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), μέσω ενός δικηγόρου που δραστηριοποιούνταν στην Αθήνα, μέχρι πρόπερσι όπου και έφυγε από τη ζωή.

Το δικηγορικό του γραφείο ήταν στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ιπποκράτους, είχε ρωσική καταγωγή και ήταν αυτός που, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥΠ και άλλων μυστικών υπηρεσιών που εξετάζουν το ζήτημα των Ρώσων κατασκόπων στην Ευρώπη, υποδέχθηκε τη «Μαρία Τσάλλα» και δέχτηκε να αναλάβει, εκ μέρους της, το σχέδιο ελληνοποίησής της, που ξεκίνησε από τις παραμονές Χριστουγέννων το 2018. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος λειτουργούσε ως φορολογικός της εκπρόσωπος και παρείχε νομική αρωγή τόσο στην ίδια όσο και στους συναδέλφους της.

Ο συγκεκριμένος δικηγόρος τη βοήθησε και στο ληξιαρχείο, για να αποκτήσει τη νέα της «ταυτότητα», προκειμένου να έχει και την επίσημη κάλυψή της από τις ελληνικές αρχές. Ο δικηγόρος ανήκε, μάλιστα, σε ελληνορωσικό σύνδεσμο φίλιας και φέρεται να ήταν από τα σημαντικά μέλη του. Παράλληλα, άξιο αναφοράς είναι το ότι ήταν νομικός εκπρόσωπος και άλλων 22-23 ατόμων από το πρώην ανατολικό μπλοκ.

Ο δικηγόρος ήταν και ο ίδιος ρωσικής καταγωγής και η επιγραφή στο δικηγορικό του γραφείο ήταν στα ρώσικα. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, πριν από περίπου δύο χρόνια, κι ενώ ο ίδιος δεν ήταν πάνω από 45 χρόνων, πέθανε ξαφνικά.

Παράλληλα, από τις έρευνες φέρεται να έχουν ταυτοποιηθεί και τα στοιχεία της μητέρας της Ιρίνα Σμίρεβα ή αλλιώς «Μαρίας Τσάλλα». Πρόκειται για πρόσωπο που έχει γεννηθεί το 1969 και έχει αποβιώσει το 2013, ενώ φέρεται ακόμα να είχε ποινικές εμπλοκές και να είχε φυλακιστεί.

*Δημοσιεύθηκε στην On Time στις 21/3/2023.