Λιγότερο από δύο μήνες μένουν για  εκλογές της 21ης Μαΐου και η χώρα κινείται ήδη σε... εκλογικούς ρυθμούς. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (μέχρι τις 31/12 του έτους των εκλογών). Για να μπορέσει να ψηφίσει ο πολίτης, θα πρέπει να έχει εγγραφεί σε εκλογικό κατάλογο του δήμου του και να μην του έχει επιβληθεί ποινή στέρησης του δικαιώματος του εκλέγειν.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν ακριβώς την περιοχή, το σχολείο και το τμήμα που θα ψηφίσου, μέσω της ενημερωμένης, ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις», που περιλαμβάνει μεταβολές μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Δείτε πού ψηφίζετε εδώ

Στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

• είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης),
• είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμό σας.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται για πρακτικά ζητήματα όπως

- το πότε θα κλείσουν τα σχολεία των παιδιών που θα μετατραπούν σε εκλογικά κέντρα και
- οι ετεροδημότες για το πόση άδεια δικαιούνται για να πάνε να ψηφίσουν.

Φέτος, για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα ψήφου και οι ομογενείς, που θα γραφτούν εγκαίρως στην ειδική εκλογική πλατφόρμα, που έχει ανοίξει.

Για αυτούς που σκέφτονται να απέχουν και να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα – είτε για ιδεολογικούς λόγους είτε απλά επειδή βαριούνται – υπενθυμίζουμε ότι η ψήφος μας είναι υποχρεωτική – εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων.