Το επόμενο διάστημα, πιθανότατα εντός του επόμενου 10ημερου, οι εισαγγελικές αρχές, αποφασίζουν το μέλλον της δικαστικής έρευνας για την «Κιβωτό του Κόσμου» με κεντρικό ελεγχόμενο πρόσωπο, τον ιδρυτή της οργάνωσης, πατέρα Αντώνιο. Οι καταγγελίες για την ύπαρξη σεξουαλικών και σωματικών κακοποιήσεων στην οργάνωση, το Φθινόπωρο του 2022, έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Στο μάτι του «κυκλώνα» βρέθηκε ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου ο οποίος από τη μία ημέρα στην άλλη, βρέθηκε στο μικροσκόπιο, μίας δικαστικής έρευνας που αφορά καταγγελίες σε βάρος του για τη διενέργεια ασελγών πράξεων σε βάρος τροφίμων στις δομές της οργάνωσης.

Πλέον, έχει φτάσει η ώρα της πρώτης κρίσης. Μετά από την πολύμηνη εισαγγελική έρευνα που διενέργησαν οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων, Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσίχλη, η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Αγγελική Τριανταφύλλου, προκειμένου να αποφασίσει εάν ο πατέρας Αντώνιος και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, θα καταστούν κατηγορούμενοι ή όχι για τις εις βάρους τους καταγγελίες.

Ο ιερέας, το προηγούμενο διάστημα, έδωσε εξηγήσεις ως ύποπτος για την τέλεση δύο αδικημάτων, της κατάχρησης σε ασέλγεια (κακούργημα) και της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες (πλημμέλημα). Για την ίδια υπόθεση έχουν κληθεί ως ύποπτοι και επτά εργαζόμενοι στην Κιβωτό του Κόσμου.

Σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος των οκτώ συνολικά προσώπων που εμπλέκονται στις καταγγελίες για σεξουαλικές και σωματικές κακοποιήσεις, τότε, η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε τακτικό ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα απολογηθεί ο πατέρας Αντώνιος και οι εργαζόμενοι στην οργάνωση.

Τι κατέθεσε ο πατέρας Αντώνιος

Στο πλαίσιο της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας που διεξήχθη, ο ιερέας κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα άνω των 100 σελίδων στο οποίο χαρακτήριζε ψευδείς τις καταγγελίες του 19χρονου και του 15χρονου σε βάρος του. «Λόγω προφανών σκοπιμοτήτων, μετά από 25 χρόνια ευδόκιμης λειτουργίας, υποβλήθηκαν δύο (τονίζεται ο αριθμός 2) καταγγελίες εις βάρος της διοίκησης τη Κιβωτού, που άκριτα υιοθετήθηκαν από ορισμένες μόνον Αρχές, Φορείς και Μέσα. Δύο καταγγελίες προκλητικά και αυταπόδεικτα ψευδείς και αυτοαναιρούμενες. Μάλιστα, η επόμενη «αντέγραφε» τις αοριστολογίες και τα αβάσιμα περιστατικά της προηγούμενης (!!!)» τόνιζε ο πατέρας Αντώνιος στο υπόμνημα του και έστρεφε τα πυρά του στους καταγγέλλοντες, επισημαίνοντας: «Η μεθοδευμένη δράση του πρώτου και κύριου καταγγέλλοντος εξακολουθεί, αφού περιφέρεται άνευ δικαιώματος στις δομές προσπαθώντας να στηρίξει τα ψεύδη του. Ευτυχώς τον διαψεύδουν κατηγορηματικά πληθώρα παιδιών».

Έρευνα για οικονομικές ατασθαλίες

Στην τελική της ευθεία μπαίνει και η έρευνα για τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου», την οποία έχει αναλάβει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σέβης και με εντολή του, η οικονομική αστυνομία, έλεγξε σε βάρος πενταετίας, τη διαχείριση που έγινε στα χρήματα που δόθηκαν στην οργάνωση για τη φροντίδα των τροφίμων από τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή και εννέα ακόμα πρόσωπα.

Το πόρισμα της οικονομικής εισαγγελίας που διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές πρόσφατα υπήρξε «καταπέλτης». Σε αυτό, διαπιστώνονται οικονομικές ατασθαλίες σε βάθος πενταετίας, διακίνηση δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε σακούλες, αγορά ακινήτων στο όνομα του πατέρα Αντώνιου με πόρους αμφίβολης προέλευσης.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν περισσότερες από δέκα μεγάλες δαπάνες άνω των 2.000.000 ευρώ, οι οποίες έγιναν σε διάφορες δομές της Κιβωτού του Κόσμου. Για πάνω από τις μισές υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χρήματα δόθηκαν αλλά οι αγορές, οι εργασίες, οι κατασκευές, είτε δεν είχαν γίνει, είτε δεν ολοκληρώθηκαν.

Άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται και για αυτό το σκέλος των ερευνών της Δικαιοσύνης, να αποσταλούν κλήσεις για την παροχή εξηγήσεων με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Σέβη, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες εξελίξεις στον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της Κιβωτού του Κόσμου και σύντομα να φέρει τον πατέρα Αντώνιο και πάλι στο «κατώφλι» της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις και για αυτό το ανοικτό δικαστικό μέτωπο και για τον ίδιο αλλά και για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.