Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα του Μιθριδάτη έχει μαγνητίσει ποικίλα σχόλια, ενώ πολλοί βρίσκονται απέναντι στον ράπερ του συγκροτήματος «Ημισκούμπρια», καθώς έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές παλιές αναρτήσεις του στα social media, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από αρκετούς ως ρατσιστικές και ομοφοβικές.

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης έκανε μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebοok, με ένα τραγούδι από τα θρυλικά «Ημισκούμπρια», στην οποία σχολιάζει την υποψηφιότητα Μιθριδάτη με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «απεμπολεί το παρελθόν του».

«Συντάσσεται με ό,τι ο ίδιος θα χαρακτήριζε ψευτοπροοδευτικό μικροαστισμό. Γλείφει εκεί που έφτυνε. Διεκδιδεί την ψήφο εκείνων που κοροϊδευε. Καταντάει σαν κάποιους ομότεχνούς του, οι οποίοι κολακεύουν το κοινό τους, επειδή φοβούνται μην τυχόν τους γυρίσει την πλάτη. Από γκεσέμια καταλήγουν ουραγοί», γράφει ο Χρήστος Χωμενίδης.

Ολόκληρη η ανάρτηση

Το έχω πει και το ξαναλέω.
Τα Ημισκούμπρια ήταν είκοσι χρόνια πριν -την εποχή των παχυλών αγελάδων- τρεις τύποι εξόχως διασκεδαστικοί όσο και κοινωνικά καίριοι. Ο Δημήτρης Μεντζέλος, ο Μιθριδάτης και ο Πρύτανης.
Αφηγούνταν τη ζωή δίχως να μασάνε τα λόγια τους, με έναν τρόπο βιτριολικό, με στίχους συχνά ευρηματικούς, με ευφάνταστη χρήση της γλώσσας.
Προφανώς βρίσκονταν στους αντίποδες της σύγχρονης πολιτικής ορθότητας, όπως εξάλλου και ο Τζίμης Πανούσης, ας μη μιλήσουμε δε για τον Σερζ Γκενσμπούργκ ή για τον Τσαρλς Μπουκόφσκι. Προφανώς τα τραγούδια των Ημίζ πολύ δύσκολα θα έβρισκαν πλέον δισκογραφική να τα εκδόσει.
Το θλιβερό είναι ότι ένας από τους τρεις, ο Μιθριδάτης, απεμπολεί το παρελθόν του. Συντάσσεται με ό,τι ο ίδιος θα χαρακτήριζε ψευτοπροοδευτικό μικροαστισμό. Γλείφει εκεί που έφτυνε. Διεκδικεί την ψήφο εκείνων που κορόιδευε. Καταντάει σαν κάποιους ομότεχνούς του, οι οποίοι κολακεύουν το κοινό τους, επειδή φοβούνται μην τυχόν τους γυρίσει την πλάτη. Από γκεσέμια καταλήγουν ουραγοί.
Γιατί το αδικεί έτσι τον εαυτό του; Από ποια ανάγκη;
'Υστατη ελπίδα μου; Να γράψει κάποτε ένα τραγούδι ο Μιθροδάτης όπου θα αυτοσαρκάζεται για τα σημερινά καμώματά του.