Στη διάσωση μιας νεαρής αρκούδας, η οποία είχε παγιδευτεί σε παράνομη θηλιά-παγίδα για αγριογούρουνα, στην περιοχή των Πρεσπών προχώρησαν διασώστες το πρωί της Κυριακής.

_______________________3

Συγκεκριμένα, με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός θηλυκής αρκούδας, ηλικίας 1,5-2 ετών και βάρους περίπου 45 κιλών, η οποία παγιδεύτηκε σε παράνομη παγίδα (συρμάτινη θηλιά) πλησίον ενός χωραφιού, στην περιοχή «Σλάτινα» στο χωριό Λαιμός του Δήμου Πρεσπών.

Η Δ/νση Δασών Φλώρινας, ύστερα από ενημέρωση, χθες το μεσημέρι στις 14:00 από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας, ενεργοποίησε την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδας και άλλων ειδών άγριας πανίδας σε κατοικημένες περιοχές.

Στο σημείο κατέφθασαν στελέχη του Δασαρχείου Φλώρινας της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ και απεγκλώβισαν το ζώο, αφού πρώτα το αναισθητοποίησαν.

Το ζώο δεν έφερε τραύματα, εκτιμήθηκε ότι δεν χρήζει περίθαλψης, επανάκτησε τις αισθήσεις του και απελευθερώθηκε, ενώ στην περιοχή εμφανίστηκε και η μητέρα αρκούδα.

Παρά το γεγονός ότι το νεαρό αρκουδάκι ήταν για πολλές ώρες εγκλωβισμένο, ήταν καλά στην υγεία του και ύστερα από νάρκωση κατάφεραν να του αφαιρέσουν τη θηλιά και να του τοποθετήσουν ειδικό κολάρο για να παρακολουθούν τις κινήσεις τους.

Το περιστατικό δημοσιοποιήθηκε από την Οργάνωση Καλλιστώ, η οποία σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει:

«Την Κυριακή 2 Απριλίου αρκουδάκι ηλικίας περίπου ενάμισι έτους απελευθερώθηκε από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM στην περιοχή των Πρεσπών. Το ζώο είχε εγκλωβιστεί σε συρμάτινη θηλιά (παράνομη παγίδα για αγριογούρουνα) στην παραλίμνια ζώνη μεταξύ Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας. Στελέχη του Δασαρχείου Φλώρινας, της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας (ΟΦΥΠΕΚΑ) και της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM συνεργάστηκαν αποτελεσματικά σε μία επιχείρηση που διήρκεσε σχεδόν 3 ώρες και είχε ευτυχή κατάληξη.

Το ζώο εντοπίστηκε το πρωί της 2ας Απριλίου από γεωργό κατά τη διάρκεια του οργώματος, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών. Η Εταιρεία ενημέρωσε το Δασαρχείο Φλώρινας και τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας (ΟΦΥΠΕΚΑ), η οποία ήρθε σε επαφή με την ''Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ''. Με τη συνδρομή συνεργάτη κτηνιάτρου από την Καστοριά, ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM, η οποία ξεκίνησε την επιχείρηση το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

_______________________2
_______________________1

Τα μέλη της ΟΑΕ διαπίστωσαν ότι παρόλο που το αρκουδάκι ήταν εγκλωβισμένο αρκετές ώρες, ήταν πολύ καλά στην υγεία του και έτσι αμέσως μετά τη νάρκωση με ειδικό αναισθητικό όπλο, την αφαίρεση της θηλιάς και τις πρώτες βοήθειες, ακολούθησε η απελευθέρωσή του. Στο αρκουδάκι (θηλυκό, βάρους 45 κιλών) δεν τοποθετήθηκε ραδιοκολάρο που θα κατέγραφε την κίνησή του, λόγω του νεαρού της ηλικίας του (περίπου ενάμισι έτους).

Δυστυχώς τα περιστατικά εγκλωβισμού άγριων ζώων σε παράνομες παγίδες συνεχίζουν να συμβαίνουν! Η χρήση της συρμάτινης θηλιάς είναι παράνομη είτε πρόκειται για κυνήγι είτε ως μέσο αποτροπής ζημιών στην αγροτική παραγωγή. Οι εταίροι του LIFE ARCPROM υπενθυμίζουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση πως το μόνο ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο προστασίας της αγροτικής παραγωγής είναι οι ειδικές ηλεκτροφόρες περιφράξεις.

Το έργο LIFE ARCPROM υλοποιείται σε τέσσερις προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα (Εθνικά Πάρκα Πρεσπών, Οροσειράς Ροδόπης και Βόρειας Πίνδου) και Ιταλία (Εθνικό Πάρκο Maiella στην περιφέρεια του Αμπρούτζο) με τη συμμετοχή των αρμόδιων Μονάδων Διαχείρισης. Στόχος του είναι η βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας και μία από τις πιο κομβικές δράσεις του η λειτουργία Ομάδων Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του LIFE ARCPROM ευχαριστεί δημόσια όλους τους φορείς που συμμετείχαν στην επιχείρηση και ιδιαίτερα το Δασαρχείο Φλώρινας και τον κτηνίατρο κ. Γιώργο Χαστά. Χωρίς την πολύτιμη συμβολή τους η επιχείρηση δεν θα ήταν επιτυχής».