Δύσκολο το έργο της πυροσβεστικής στην Αγία Βαρβάρα Κρήτης, καθώς η φωτιά ξέσπασε την ώρα που δυνατοί άνεμοι φυσούσαν στην περιοχή. Ωστόσο, το έργο της πυροσβεστικής αποδείχθηκε για άλλη μια φορά επικίνδυνο, αφού στα αποκαΐδια εντοπίστηκε και στρατιωτικό βλήμα.

Οι πυροσβέστες  κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τη 1.30 το μεσημέρι  βορείως των αρχαιοτήτων.

 Η αγροτοδασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 13:20 το μεσημέρι της Δευτέρας 03/04/23, στην περιοχή Αγία Βαρβάρα Σισσίου του δήμου Αγίου Νικολάου Λασιθίου κινητοποίησε άμεσα ισχυρή πυροσβεστική δύναμη.

 Συγκεκριμένα έσπευσαν 20 οχήματα και 60 άνδρες από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες  Ηρακλείου και Λασιθίου, την 3η ΕΜΟΔΕ και την 3η ΕΜΑΚ.

 Η φωτιά που μαινόταν ανεξέλεγκτη πρόλαβε να κάψει συνολικά 30 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης προτού  τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

 Σημειώνεται πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο σημείο για την πλήρη κατάσβεση ενώ επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής.

 Το παράξενο της υπόθεσης είναι πως  οι πυροσβέστες που μάχονταν με τις φλόγες -κόντρα στους ισχυρούς ανέμους- κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντόπισαν ενεργό στρατιωτικό βλήμα!

 Αμέσως ενημερώθηκε η ΕΛ.ΑΣ. για τη φύλαξη του σημείου και πυροτεχνουργοί για την εξουδετέρωση του βλήματος.

 Το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής ερευνά τα αίτια της πρόκλησης της φωτιάς με το επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο για εμπρησμό από αμέλεια κατά τη διάρκεια καύσης ξερόκλαδιων.

 Με πληροφορίες από cretalive και cretapost