Λεία στους κυνηγούς των χαλκών έχουν γίνει οι σήραγγες από την Αθήνα ως το Κιάτο. Οι εργασίες ώστε να φωτιστούν συνεχίζονταν, με αποτέλεσμα να αναμένεται η ολοκλήρωσή τους ως αργά το βράδυ της Τρίτης. 

Το MEGA έκανε ενδιαφέρον ρεπορτάζ, στο οποίο αναφέρεται: Δέκα χρόνια στο απόλυτο σκοτάδι παραμένουν οι σήραγγες από την Αθήνα μέχρι το Κιάτο.

Οι σήραγγες βρέθηκαν στο έλεος των κυνηγών του χαλκού, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κομμάτι να είναι αφώτιστο. Και από εκεί, πριν από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, περνούσαν καθημερινά δεκάδες επιβατικές αμαξοστοιχίες.



Η εικόνα από έναν ηλεκτρικό πίνακα μέσα στη σήραγγα της Κακιάς Σκάλας είναι χαρακτηριστική του προβλήματος. Όλα τα καλώδια είναι κομμένα, φθαρμένα, λεηλατημένα. Αυτήν την περίοδο γίνεται επισκευή σε όλους τους ηλεκτρικούς πίνακες για να φωτιστεί ξανά το τούνελ.

«Εδώ βλέπουμε ένα πίνακα από τους πολλούς που υπάρχουν στη σήραγγα που κάνουμε την ανάταξη, για να ανάψει ο φωτισμός».

Οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δίνουν μάχη με το χρόνο ώστε να φωτιστούν όλες οι σήραγγες και να ξαναμπεί με ασφάλεια ο προαστιακός στις ράγες.



Στο ρεύμα ανόδου προς Αθήνα στη σήραγγα της Κακιάς Σκάλας, ο φωτισμός δουλεύει πλέον κανονικά. Στο ρεύμα καθόδου προς Κιάτο, οι εργασίες αποκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

«Στo 80% οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί. Πιστεύω ότι σήμερα το βράδυ (σημ. την Τρίτη) θα βάλουμε σε λειτουργία όλον το φωτισμό», λέει ο υπεύθυνος αποκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, Γιώργος Κολοβός.



Ο υπεύθυνος αποκατάστασης των ζημιών δείχνει στο MEGA τους βανδαλισμούς και τις φθορές που έχουν υποστεί οι εγκαταστάσεις δίπλα από τις σήραγγες.

«Είναι άχρηστο ό,τι είναι μέσα, τα έχουν πάρει όλα αυτά που έπρεπε να έχουν πάρει, είναι προς ανάταξη».

Το τελευταίο διάστημα, οι σήραγγες φυλάσσονται για να μη λεηλατηθούν ξανά, από κάμερες κλειστού κυκλώματος, ενώ όποιος επιχειρήσει να μπει μέσα στο τούνελ, ακούγεται προειδοποιητικός συναγερμός.



Τα προβλήματα όμως σε διάφορα μέρη της υποδομής δεν σταματούν στην ηλεκτροδότηση και τον φωτισμό. Τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης είτε λείπουν είτε δε δουλεύουν.

Στόχος, είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν φωτιστεί πλήρως οι δύο σήραγγες της Κακιάς Σκάλας (συνολικού μήκους 3,9 χλμ.), της Ευταξίας ( 1,7 χλμ.) αλλά και των Αγίων Θεοδώρων (1,2 χλμ.).

Τότε και μόνο θα ξεκινήσει ξανά ο προαστιακός από την Αθήνα για το Κιάτο. Κάτι που υπολογίζεται να συμβεί στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας.