Οργισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Κρήτης μετά την αποφυλάκιση του Νίκου Σειραγάκη, του προπονητή μπάσκετ από το Ρέθυμνο που το 2010 είχε ασελγήσει σε βάρος 36 ανήλικων αγοριών. Ιδιαίτερα εξοργισμένοι φέρονται να είναι οι γονείς των θυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί σε 401 χρόνια κάθειρξη, ωστόσο πλέον… είναι ελεύθερος.

Το χρονικό

Τον Δεκέμβριο του 2011, ο προπονητής μπάσκετ συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να ασελγεί σε βάρος τριών παιδιών. Προφυλακίζεται και τον Μάιο του 2013 καταδικάζεται για ασέλγεια σε βάρος 36 παιδιών.

401 έτη, μια ποινή που παραμένει ίδια και στο Εφετείο. Τον Απρίλιο του 2020 αποφυλακίζεται υπό όρους, που όμως παραβιάζει, και έτσι επιστρέφει στη φυλακή.

Οργή για την αποφυλάκιση

Σύμφωνα με τον νόμο, το ανώτερο όριο εγκλεισμού ήταν τα 25 χρόνια, που όμως με τον ποινικό κώδικα του 2019 έπεσαν στα 20.
Τελικά έμεινε στη φυλακή μόλις 12 χρόνια και πέντε μήνες, καθώς έκανε 1.300 μεροκάματα στη φυλακή και είχε καλή διαγωγή. Παρά το καλό πρόσωπο, όμως, ποτέ δεν έδειξε το παραμικρό δείγμα μεταμέλειας.
Ο παιδόφιλος προπονητής αποφυλακίστηκε υπό όρους. Απαγορεύεται να βρεθεί στην Κρήτη, όπου τέλεσε τις αποτρόπαιες πράξεις, και είναι υποχρεωμένος να διαμένει στην Αττική, όπου δήλωσε τόπο κατοικίας. Δεν του επιτρέπεται να πλησιάσει κανένα παιδί χωρίς την παρουσία του γονέα του και θα πρέπει να παρακολουθείται από ψυχίατρο.
Ο άνθρωπος που ασέλγησε σε δεκάδες παιδιά, πλέον θα διαμένει στην Αττική και θα πρέπει να δίνει το «παρών» δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Κανένας όρος όμως δεν μπορεί να κατευνάσει την οργή και την απογοήτευση που νιώθουν τα θύματα και οι οικογένειές τους.

Παρέμβαση Ντογιάκου

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης στην αποφυλάκιση με όρους του πρώην προπονητή από την Κρήτη.
Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για την αποφυλάκισή του, λόγω της έκτισης της ποινής του με βάση τις ευεργετικές διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων για τις οποίες κρίθηκε ένοχος από τη Δικαιοσύνη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε από τον εισαγγελέα Ναυπλίου το βούλευμα με βάση το οποίο αποφυλακίστηκε, προκειμένου να κριθεί εάν είναι εμπεριστατωμένη η αιτιολογία που οδήγησε τον δράστη εκτός φυλακής 12,5 χρόνια μετά τον εγκλεισμό του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το επίμαχο βούλευμα έχει νομικά κενά, τότε μπορεί να ζητηθεί η αναίρεσή του.

«Είναι αμετανόητος, δεν έχει δείξει μεταμέλεια»

Μιλώντας στο Mega ο δικηγόρος Βαγγέλης Κοτζαμπασάκης δήλωσε πως η οργή στην Κρήτη για την αποφυλάκιση του προπονητή είναι μεγάλη, ενώ τόνισε πως ο κατηγορούμενος ήταν από την αρχή αμετανόητος για τις πράξεις του.
«Το μαύρο σύννεφο που έπεσε στην κοινωνία της Κρήτης το 2011 συνεχίζει να υφίσταται. Είναι αδιανόητη η οργή και η θλίψη της κοινωνίας. Η δικογραφία αφορούσε δύο χρόνια από τη δράση του, όμως καθ’ ομολογίαν του αναφέρεται σε περισσότερα χρόνια δράσης και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών. Το δεύτερο που πρέπει να συνειδητοποιήσει κανείς στην υπόθεση αυτή είναι ότι υπήρξε αμετανόητος», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Βαγγέλη Μουνδριανάκη, ο προπονητής μπάσκετ δεν έχει δείξει κανένα σημάδι μεταμέλειας.
«Η Δικαιοσύνη στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό στην εκδίκαση της υπόθεσης του καταδικασμένου έκανε στο ακέραιο το καθήκον της και επέβαλε 401 χρόνια κάθειρξης. Εμείς αγωνιζόμαστε ο άνθρωπος αυτός να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει, στις φυλακές, γιατί είναι αμετανόητος. Δεν έχει δείξει κανένα σημάδι όπου έχει συναισθανθεί την εγκληματικότητά του, τη διάθεσή του να δολοφονήσει παιδικές ψυχές και δεν έχει δείξει μεταμέλεια», δήλωσε στο Mega.

«Η παιδεραστία δεν είναι ασθένεια, δεν θεραπεύεται»

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» μίλησε ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην εγκληματική δράση του προπονητή, τονίζοντας πως η συμπεριφορά του και η ένδειξη μη μεταμέλειας μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογικά προβλήματα στα θύματά του ή ακόμα και να τα οδηγήσουν στην αυτοκτονία.
«Η σεξουαλική διαστροφή, η παιδεραστία δεν είναι ασθένεια, άρα δεν θεραπεύεται. Δεν παίρνεις φάρμακα και δεν κάνεις ψυχοθεραπεία. Γεννιέσαι και πεθαίνεις έτσι, άρα είσαι επικίνδυνος», δήλωσε.
«Πρέπει να τιμωρούνται και να μένουν στη φυλακή. Όταν βγουν από εκεί –γιατί είναι επικίνδυνοι–, πρέπει να παρακολουθούνται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, να μπαίνει βραχιολάκι», ήταν η πρότασή του.