Η στοχοποίηση από οµάδα φοιτητών της Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου, προέδρου του Τµήµατος Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, επανέφερε στο προσκήνιο το θέµα της βίας στα πανεπιστήµια, που πρέπει να αντιµετωπιστεί. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε µια αλυσίδα φαινοµένων ανοµίας στα πανεπιστήµια από τους λεγόµενους «µπαχαλάκηδες».

Το χρονικό των φαινοµένων βίας είναι ατελείωτο: Από τη θηλιά στον λαιµό του πρύτανη του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ∆. Μπουραντώνη, και το «πεδίο µάχης» πέρυσι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης λόγω της απόφασης δηµιουργίας βιβλιοθήκης σε χώρο που βρισκόταν σε κατάληψη για 34 χρόνια µέχρι την εισβολή οµάδας κουκουλοφόρων στο γραφείο του πρύτανη του ΕΜΠ, Α. Μπουντουβή, όπου πέταξαν µπογιές, και τους πρόσφατους βανδαλισµούς στο Πολυτεχνείο, φθάσαµε στην οµηρία καθηγήτριας στο ΑΠΘ, επειδή «έκοψε» πολλούς φοιτητές τον περασµένο Φεβρουάριο. Λίγους µήνες νωρίτερα, πέρυσι τον Σεπτέµβριο, η Αστυνοµία είχε προχωρήσει στην εξάρθρωση συµµορίας εξωπανεπιστηµιακών, που διέµεναν εντός της Φοιτητικής Εστίας Ζωγράφου και διακινούσαν ναρκωτικά, ενώ προχθές πραγµατοποίησε επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ.

nikolaidou
▶ Η ΒΑΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪ∆ΟΥ-ΚΥΡΙΑΝΙ∆ΟΥ

«Καμία ανοχή»

«∆εν θα δείξουµε ανοχή σε τέτοια φαινόµενα», λέει µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε και ο ίδιος θύµα βιαιοπραγίας στο Πάντειο. Ο υφυπουργός, ο οποίος επικοινώνησε άµεσα µε την καθηγήτρια, τονίζει: «Υπάρχουν τα εργαλεία µέσω του Πειθαρχικού των πανεπιστηµίων να υπάρξουν πειθαρχικές συνέπειες σε φοιτητές που τροµοκρατούν, και µάλιστα είναι και από άλλες σχολές». Οπως λέει ο κ. Συρίγος, χρειάζεται επιµονή και υποµονή για την επόµενη ηµέρα στα πανεπιστήµια.

Άγγελος Συρίγος: Υπάρχουν τα εργαλεία µέσω του Πειθαρχικού των πανεπιστηµίων για πειθαρχικές συνέπειες σε φοιτητές που τροµοκρατούν

«∆εν θα αφήσουµε τέτοιου είδους νοοτροπίες να µας σταµατήσουν», δηλώνει στα «Π» ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, και προσθέτει πως «οτιδήποτε έχει σχέση µε αήθεις επιθέσεις, που καµία σχέση δεν έχουν µε την ακαδηµαϊκή νοοτροπία, µε βρίσκει κάθετα αντίθετο. ∆εν έχει καµία σχέση µε τα της καθηµερινότητας στα πανεπιστήµια. Η ακαδηµαϊκή ζωή δεν έχει σχέση µε τη λογική όχλου και κινήσεις µειοψηφιών. Οι πράξεις αυτές είναι καταδικασµένες στο σύνολο της υγιούς ακαδηµαϊκής κοινότητας».



Η πρόεδρος του Τµήµατος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ στοχοποιήθηκε από οµάδα φοιτητών επειδή έγραψε στο Facebook ότι οι κινητοποιήσεις για το δυστύχηµα στα Τέµπη «δεν µπορεί να έχουν τοξικότητα ή βία, καθώς αυτά δεν συνάδουν µε καµιά διαµαρτυρία, πόσω µάλλον µε ένα συλλαλητήριο για µια εθνική τραγωδία».

Νίκος Παπαϊωάννου: Η ακαδηµαϊκή ζωή δεν έχει σχέση µε τη λογική όχλου και κινήσεις µειοψηφιών


Αµέσως µετά την ανάρτησή της, φοιτητές-µέλη της φοιτητικής κίνησης «ΣΑΦ-ΕΑΑΚ / Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής» πήγαν στο γραφείο της κ. Νικολαΐδου και την κάλεσαν να «απολογηθεί» για την ανάρτησή της, καταλογίζοντάς της ότι χαρακτήρισε «φασίστες» τους διαδηλωτές για τις κινητοποιήσεις στα Τέµπη και ζητώντας την παραίτησή της µε πανό που ανήρτησαν στην είσοδο του κτιρίου της Φιλοσοφικής, στην Πανεπιστηµιούπολη του Ζωγράφου.

Ακολούθησαν κινήσεις όπως διακοπή των µαθηµάτων της στο αµφιθέατρο και περικύκλωση του γραφείου της. Η καθηγήτρια, η οποία παραδέχτηκε ότι φοβάται για την ασφάλειά της, είπε ότι η ανάρτηση αφορούσε µια αναδηµοσίευση που έκανε στο Facebook.

Οπως η ίδια γνωστοποίησε στο Facebook, επικοινώνησε µαζί της ο πρωθυπουργός, ενώ στο ίδιο Mέσο, όπου επιλέγει να δηµοσιοποιεί τις απόψεις της η κ. Νικολαΐδου, δηλώνει αποφασισµένη να συνεχίσει να υπεραµύνεται «της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και των απόψεων µέσα στο ελληνικό πανεπιστήµιο».

«Οποιαδήποτε απόπειρα περιορισµού της ελευθερίας έκφρασης µας βρίσκει απέναντι», είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραµέως, η οποία συναντήθηκε µε την καθηγήτρια. Και τόνισε: «Το δικαίωµα στην ελεύθερη έκφραση είναι θεµελιώδες και η προστασία του αυτονόητη παντού, ιδιαιτέρως δε στα πανεπιστήµιά µας, χώρους κατεξοχήν προαγωγής της επιστήµης, διακίνησης ιδεών και πνευµατικής δηµιουργίας». Η κοσµητεία της Φιλοσοφικής Σχολής εξέφρασε «την έντονη αντίθεσή της στη στοχοποίηση της συναδέλφου. Υποστηρίζουµε την ακαδηµαϊκή ελευθερία και το αδιαπραγµάτευτο δικαίωµα όλων των µελών της σχολής να εκφράζουν ανεµπόδιστα τις απόψεις τους», ενώ πολλοί πανεπιστηµιακοί εξέφρασαν µηνύµατα συµπαράστασης.

Επιπλέον, η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα ∆ιαµαντοπούλου επεσήµανε ότι «η πολιτική του κατευνασµού διά της σιωπής, του κρύπτεσθαι και της δήθεν κατανόησης δεν έφερε κανένα αποτέλεσµα. Αντίθετα, αποθράσυνε ελάχιστες µειοψηφίες (αλήθεια, αυτοί οι φοιτητές θα έχουν καµία επίπτωση µετά την ανακοίνωση του κοσµήτορα;), βυθισµένες στην άγνοια και τον δογµατισµό, µε αποτέλεσµα να κρατούν όµηρο την πανεπιστηµιακή κοινότητα µε τη βία. Και επειδή η βία δεν αντιµετωπίζεται µε βία, χρειάζονται λόγος και θεσµοί».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» 1/4/23