Το φως της δημοσιότητας βλέπει ένα αποκαλυπτικό βίντεο-ντοκουμέντο από τη διακίνηση μεταναστών που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., έπειτα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε Ομόνοια, Ίλιον και Κάτω Πατήσια, με τα κέρδη του κυκλώματος να ξεπερνούν τα 2,7 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν πως όταν τα μέλη του κυκλώματος ολοκλήρωναν τις διακινήσεις μεταναστών από τον Έβρο προς την ενδοχώρα, ο Ιρακινός αρχηγός έκανε μεταπωλήσεις των οχημάτων σε άλλους δουλέμπορους σε διπλάσια τιμή από αυτήν που τα αγόραζε, με το οικονομικό του όφελος να ξεπερνάει τα 2.700.000 ευρώ.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Ο ίδιος ο αρχηγός, από το 2019, εντόπιζε τα οχήματα σε μάντρες αυτοκινήτων ή σε ιδιώτες και πλήρωνε με μετρητά. Όπως φαίνεται από την έρευνα, την τελευταία πενταετία έκανε μηδενική φορολογική δήλωση, και δεν πλήρωνε τα τέλη κυκλοφορίας, με τη ζημιά για το κράτος, μόνο για τα 170 αυτοκίνητα, για το 2023 να ανέρχεται στις 113.000 ευρώ.

Δείτε βίντεο

Στη συνέχεια τα αυτοκίνητα με πλαστά στοιχεία καταχωρούνταν σε «αχυράνθρωπους» και με τη βοήθεια τριών Ελλήνων που έκαναν τη μεταβίβαση στο Υπουργείο Μεταφορών, εξασφάλιζαν άδειες κυκλοφορίας σε στοιχεία ανύπαρκτων προσώπων.

Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, το κύκλωμα είχε διακινήσει μέσω του ποταμού Έβρου από την Τουρκία στην Ελλάδα 190 παράτυπους μετανάστες, με το κάθε άτομο να πληρώνει στους δουλέμπορους 2.000 ευρώ.

Οι διακινητές για να προσελκύουν νέους πελάτες αναρτούσαν στο TikTok οπτικό υλικό από τη διαδικασία μεταφοράς μεταναστών από την παραμεθόριο στην Αθήνα.

Συνελήφθησαν πέντε μέλη του κυκλώματος, ανάμεσά τους και ο 46χρονος Ιρακινός αρχηγός.