Στον Ηνίοχο 2023 η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, συμπεριλαμβανομένων και των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Rafale, καθώς και με ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Επίσης, θα συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες θα συνδράμουν στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του Ελλαδικού χώρου.
Η Άσκηση «Ηνίοχος» ξεκίνησε στα τέλη της Δεκαετίας του ’80 ως Αεροπορική άσκηση μικρής κλίμακας με αντικείμενο στην διεξαγωγή Αεροπορικών και Μεικτών Επιχειρήσεων σύμφωνα με το Βασικό Δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, και το Δόγμα Μεικτών Επιχειρήσεων, καθώς και τα τότε υφιστάμενα Σχέδια και προοδευτικά καθιερώθηκε η εκτέλεσή της ετησίως.

Αντικειμενικοί Σκοποί της Άσκησης

Παροχή ρεαλισμού στην Εκπαίδευση, η οποία επιτυγχάνεται με την δημιουργία “Ρεαλιστικού Περιβάλλοντος Μάχης”. Οι συμμετέχοντες στην άσκηση εκτίθενται σε συνθήκες μάχης με, «υψηλούς ρυθμούς», «αληθοφανή φθορά δυνάμεων», με έμφαση στη σωματική και ψυχική κόπωση που θα αντιμετωπίσει το προσωπικό στις επιχειρήσεις.
Η ακριβής μέτρηση των αποτελεσμάτων για την λήψη συμπερασμάτων. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση των καταγραφικών συστημάτων των αεροσκαφών, την λεπτομερή ανάλυση των στοιχείων των σχηματισμών από το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) και την μετά πτήση ενημέρωση των πληρωμάτων που συμμετέχουν στην Άσκηση.

Στον «Ηνίοχο 2023» πρόκειται να συμμετέχει μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τις κάτωθι Χώρες:
  • Γαλλία με αεροσκάφη Rafale
  • ΗΠΑ με μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9
  • Ιταλία με αεροσκάφη Tornado
  • Ιορδανία με αεροσκάφη F-16
  • Ισπανία με αεροσκάφη EF-18
  • Κύπρος με ελικόπτερο AW139
  • Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη F-15
  • Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9
Επιπρόσθετα, η Αυστρία θα συμμετέχει στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και ο Καναδάς με Ελεγκτές Εναερίου Κυκλοφορίας.

Με δεδομένο το υψηλό επίπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας και τις δυνατότητες διεξαγωγής ασκήσεων με συμμετοχή αξιοζήλευτης ποικιλίας οπλικών συστημάτων καθώς και των ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών του ελληνικού τοπίου, η Άσκηση «Ηνίοχος» εξελίσσεται στην ανταγωνιστικότερη αεροπορική άσκηση στην Ευρώπη.