Ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε σε σχολείο της Δραπετσώνας, όταν κατά τη διάρκεια διαλείμματος μια 16χρονη έσβησε το τσιγάρο που κάπνιζε στο αριστερό μάτι μιας άλλης μαθήτριας.
Η έξαρση της σχολικής βίας είναι τέτοια που στην Πάτρα ομάδα μαθητών επιτέθηκε με πέτρες και πορτοκάλια σε μαθητές άλλου σχολείου την ώρα του διαλείμματος, περιστατικό που ανάγκασε τη Διεύθυνση του γενικού λυκείου να ειδοποιήσει την Αστυνομία. Ακόμα και γονείς 7χρονου σε δημοτικό σχολείο στην Κρήτη κατήγγειλαν ότι όταν το παιδί πήγε στην τουαλέτα του σχολείου μεγαλύτερα παιδιά έκαναν άσεμνες χειρονομίες.

Η «λίστα» περιέχει και την κατάθεση μήνυσης για άγριο μπούλινγκ σε βάρος 8χρονου μαθητή δημοτικού από τρεις συμμαθητές του. Ο πατέρας του 8χρονου, εκτός από τις μηνύσεις σε βάρος των γονέων των μαθητών, στράφηκε και εναντίον του διευθυντή του σχολείου και στελέχους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες μια παρέα κοριτσιών ακινητοποίησε 15χρονη έξω από πιτσαρία και την οδήγησε σε άλλο σημείο. Μία από αυτές άρχισε να τη χτυπάει, όσο οι υπόλοιπες τραβούσαν βίντεο που αργότερα ανέβηκε στο TikTok. Μάλιστα η μητέρα του άτυχου κοριτσιού καταγγέλλει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το παιδί της δέχεται επίθεση. Κάνει λόγο για βρισιές, χτυπήματα, μέχρι και κάψιμο των μαλλιών της. Είχε προηγηθεί άλλο περιστατικό στο προαύλιο του σχολείου, όταν πάλι μια ομάδα περίπου 10 ατόμων χτύπησε την κοπέλα και όταν μπήκε στη μέση να την προστατεύσει μία συμμαθήτριά της, χτυπήθηκε και αυτή.

Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου από παλαιότερο πανελλαδικό δείγμα, στην ερώτηση «έχεις ασκήσει βία;» το 34,01% απαντά θετικά και το 65,69% αρνητικά. Επίσης, το 32% αξιολογεί τις σχέσεις μεταξύ συμμαθητών καλές, το 34,69% απαντά ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, ενώ το 65,11% απαντά αρνητικά. Ως προς τον τόπο του επεισοδίου, το 56% απαντάει ότι το περιστατικό βίας συνέβη στο προαύλιο του σχολείου, το 18% εκτός σχολείου κατά τη διάρκεια περιπάτου ή εκδρομής, το 13% σε άλλο σημείο, το 9% στην αίθουσα διδασκαλίας και από 2% απαντούν στο εργαστήριο και το γραφείο των καθηγητών.

Επίσης, ένα στα τρία παιδιά, δηλαδή το 32,4%, σε όλη τη χώρα δηλώνει ότι έχει δεχθεί σχολικό εκφοβισμό, όπως κατέδειξε έρευνα που έγινε σε 2.293 παιδιά σε όλη την Ελλάδα για το 2022-2023 από το «Χαμόγελο του Παιδιού». Ως μεγάλο πρόβλημα από την έρευνα αναδεικνύεται ότι το 64% που υφίσταται εκφοβισμό δεν το αναφέρει.

Σε έρευνα του ίδιου Οργανισμού για την ενδοσχολική βία σε έξι χώρες η Ελλάδα έρχεται τέταρτη σε ποσοστά σχολικού εκφοβισμού με 31,98%, με πρώτη τη Λιθουανία (51,26%) και τελευταία την Ιταλία (15%). Με βάση έρευνες που πραγματοποιεί μεταξύ χιλιάδων μαθητών κάθε τέσσερα χρόνια το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, καταγράφεται ότι το 7,5% των εφήβων (αγόρια 10,7%, κορίτσια 4,4%) συμμετείχε σε εκφοβισμό άλλων παιδιών στο σχολείο. Το μπούλινγκ ξεκινούσε ήδη από το δημοτικό (4% ως θύτες στην ηλικία των 11 ετών), έφτανε στο 9,6% στην ηλικία των 13 ετών και υποχωρούσε λίγο στο 8,8% στα 15 έτη. Αντίστοιχα, το 6,4% των εφήβων είχε δηλώσει πως υπέστη μπούλινγκ, το 5,6% ήδη από το δημοτικό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, ένας ανήλικος την ημέρα έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο. Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 327 θύματα τα 190 ήταν ηλικίας 15 έως 18 ετών, καθώς οι περισσότερες σωματικές βλάβες σε βάρος ανήλικων καταγράφονται στα ΕΠΑΛ. Όπως διαπίστωσε ο ΠΟΥ στα σχολεία, κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα παιδί υπόκειται σε εκφοβισμό, κοροϊδία, επίθεση ή κακοποίηση, δηλαδή 1 στα 7 παιδιά είναι θύτης ή θύμα μπούλινγκ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή στις 9 Απριλίου 2023