Οριστικοποιήθηκε η αγορά των πυραύλων Spike από το Ισραήλ, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν την άμυνα των ελληνικών νησιών. Το Ισραήλ ανακοίνωσε και επίσημα την συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα δρομολογούνται και νέες συμφωνίες.

Ειδικότερα, τα Spike είναι από τα πλέον ικανά στην κατηγορία τους συστήματα που μπορούν να βληθούν κατά αρμάτων ή άλλων επίγειων και θαλάσσιων στόχων, από την ξηρά ή από ελικόπτερο, την ημέρα ή τη νύχτα. Έχουν εμβέλεια που ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα και πλήττουν στόχους χωρίς να έχει ο χειριστής οπτική επαφή. Είναι δε μια αποτελεσματική ασπίδα για την άμυνα και των νησιών του Αιγαίου.

 Σύμφωνα με την ΓΔΑΕΕ, οι συμφωνίες, τονίζει η ΓΔΑΕΕ, αφορούν (α) στην προμήθεια αντιαρματικού Πυραυλικού Συστήματος Πολλαπλών Ρόλων Μεγάλου Βεληνεκούς SPIKE NMT για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς, (β) στην προμήθεια Πυραυλικών Συστημάτων NLOS SPIKE για τα Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π) «ΑΗ-64Α» του Στρατού Ξηράς (γ) στην προμήθεια Συστημάτων Διεύθυνσης Βολής - Κατευθυνομένων /Βλημάτων για τον εξοπλισμό των κανονιοφόρων τύπου ΜΑΧΗΤΗΣ και Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου Μk-V του Πολεμικού Ναυτικού και (δ) σε περιορισμένη αναβάθμιση 19 επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Α.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα το ΚΥΣΕΑ είχε δώσει το πράσινο φως για την συμφωνία με ύψος που φτάνει τα 400 εκατ. δολάρια. Αφορά την απόκτηση συστημάτων κυρίως για τον Στρατό Ξηράς και σε μικρό αριθμό για το Πολεμικό Ναυτικό. Επιπλέον στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των επιθετικών ελικοπτέρων Apache.

 Σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι «ολοκληρώθηκε σήμερα η υπογραφή των διακρατικών συμφωνιών με το κράτος του Ισραήλ».

 Η συμφωνία, που πέρασε από πολλά στάδια και πολλές αναβολές μέχρι τις τελικές υπογραφές, δεν είναι η μόνη που είναι σε εκκρεμότητα τους τελευταίους μήνες.

 Για τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία είναι σε εξέλιξη μια σειρά διαβουλεύσεων και επαφών για την απόκτηση ή την αναβάθμιση κρίσιμων συστημάτων.

 Στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ήλθε την περασμένη Παρασκευή η αναβάθμιση των φρεγατών MEKO του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ζήτημα που χρονίζει και για το οποίο έχει εγκριθεί το ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

 Παράλληλα, η Ελλάδα έστειλε αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request) για συνολικά 49 ελικόπτερα Black Hawk, σε αντικατάσταση των γηρασμένων Huey. Η απάντηση αναμένεται περί το τέλος του χρόνου.

 Η Ελλάδα αναμένει απάντηση στην Επιστολή Προσφοράς προς Αποδοχή (Letter of Offer & Acceptance) από τις ΗΠΑ για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

 Σε εκκρεμότητα είναι το ζήτημα της απόκτησης νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, όπως και οι αποφάσεις για τα C-130.

 

Τι είναι τα συστήματα Spike

 Όπως εκτιμούν τα στελέχη του Στρατού Ξηράς, οι Spike Nlos αποτελούν ιδανικό οπλικό σύστημα για το περιβάλλον του Αιγαίου, αφού δημιουργούν μια «ασπίδα» μεγάλου βάθους γύρω από τα ελληνικά νησιά. Ουσιαστικά, οι ισραηλινοί πύραυλοι μετατρέπουν κάθε θαλάσσια περιοχή γύρω από τα ακριτικά μας νησιά σε «No Access Zone» είτε στον αέρα για εχθρικά ελικόπτερα είτε στη θάλασσα για αποβατικά σκάφη αλλά και μεγαλύτερες μονάδες του εχθρικού στόλου.

Ταυτόχρονα με τη συμφωνία για τους Spike Nlos του Στρατού Ξηράς, αναμένεται να υπογραφεί και αντίστοιχη συμφωνία για απόκτηση Spike Nlos οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε Κανονιοφόρους και στα σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου «Mark V».



Οι Spike Nlos των Κανονιοφόρων θα τοποθετηθούν σε σταθερές βάσεις, ενώ αυτοί των ΣΑΠ θα είναι φορητοί, με δυνατότητα να τοποθετούνται και να αφαιρούνται ανάλογα με την επιχείρηση. Το πρόγραμμα των Spike Nlos για το Πολεμικό Ναυτικό κυμαίνεται στα 55 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει και τρίτο πρόγραμμα για τοποθέτηση Spike Nlos σε ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού.

Εντός βεληνεκούς των Apache οι τουρκικοί ναύσταθμοι

Σημειώνεται πως πριν μερικές εβδομάδες ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ανακοίνωσε πως ο τουρκικός στρατός αρχίζει να παραλαμβάνει τα δικά του αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα, αντίστοιχα με αυτά που πρόκειται να προμηθευτεί ο ελληνικός στρατός.

Αυτά έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 18 πεζοναυτών, ενώ προφανής στόχος είναι τα ελληνικά νησιά.