Έπειτα από τρία χρόνια απαγορεύσεων και περιορισμών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι προσκυνητές επέστρεψαν στο Άγιον Όρος για να γιορτάσουν το Πάσχα. Μόνο το περασμένο Σάββατο του Λαζάρου, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, έφτασαν 900 άτομα με τα πλοία της γραμμής και τα θαλάσσια ταξί, ενώ δεν δίνονται πλέον παρά ελάχιστα και κατ' εξαίρεση διαμονητήρια, καθώς μοναστήρια, σκήτες και κελιά δεν μπορούν να φιλοξενήσουν άλλους επισκέπτες.

Η κατάνυξη και η ηρεμία που αποπνέει το Όρος, σε συνδυασμό με το βυζαντινό τυπικό στις ακολουθίες και τις λειτουργίες, οδηγεί πολλούς προσκυνητές να το επιλέγουν για το Πάσχα.

__

Η πλειονότητα των επισκεπτών είναι φέτος Έλληνες, ενώ από τις ξένες εθνικότητες, όπως αναφέρουν πηγές από την Αθωνική Πολιτεία στη Voria.gr, ξεχωρίζουν οι Ρουμάνοι, που φτάνουν οργανωμένα, ακόμα και με γκρουπ τουριστικών γραφείων. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, που γινόταν... απόβαση Ρώσων προσκυνητών, φέτος ελάχιστοι Ρώσοι θα βρεθούν στον Άθω, κυρίως όσοι διαθέτουν ευρωπαϊκά διαβατήρια.

Οι πληρότητες ξεπερνούν κάθε προηγούμενο μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή, ενώ το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα υπάρχουν λιγότεροι επισκέπτες, κυρίως όσοι θέλουν να ζήσουν την Ανάσταση μέσα σε κλίμα γιορτινό, με κωδωνοκρουσίες, που ακούγονται σε όλη τη χερσόνησο του Άθω.

Από τη Δευτέρα του Πάσχα πλήθος πιστών θα εισρεύσουν στα μοναστήρια για τις λιτανείες των εικόνων. Η Δευτέρα μετά το Πάσχα είναι η πιο γιορτινή μέρα για το Άγιον Όρος, καθώς γίνεται η λιτανεία της εικόνας του Άξιον Εστί από το Πρωτάτο. Αντιπρόσωποι από όλες τις μονές συνοδεύουν την περιφορά με δικές τους εικόνες και λείψανα αγίων. Η λιτανεία ξεκινά από τον Ναό του Πρωτάτου και επιστρέφει σε αυτόν έπειτα από μία διαδρομή 4-5 ωρών και στάσεις σε κονάκια και σκήτες, όπου προσφέρονται σε όλους, μοναχούς και λαϊκούς, κεράσματα, όπως αυγά, τσουρέκι, κόκκινο κρασί, παξιμάδια και τυρί.

Την Τρίτη του Πάσχα ακολουθούν οι λιτανείες εικόνων από άλλες μονές, με προεξάρχουσες αυτές της Παναγίας Πορταΐτισσας από την Ιερά Μονή Ιβήρων και της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου.

kmllkmlllk

Το μήνυμα του πρωτοεπιστάτη π. Χριστοφόρου Ιβηρίτη για την Ανάσταση

Στο κατανυκτικό κλίμα όλης της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και στο χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού αναφέρεται στο μήνυμα που στέλνει μέσω της Voria.gr ο πρωτοεπιστάτης του Αγίου Όρους, π. Χριστόφορος Ιβηρίτης.

«Το μήνυμα της Ανάστασης είναι αυτό της νίκης του Χριστού απέναντι στον θάνατο. Ο έσχατος εχθρός του ανθρώπου είναι ο θάνατος και με την Ανάσταση ο Χριστός νίκησε τον θάνατο», λέει ο π. Χριστοφόρος και συμπληρώνει: «Eδώ στο Περιβόλι της Παναγίας, με τη νηστεία, τις μετάνοιες, την περισυλλογή, μετέχουμε ψυχή και σώματι στο Θείο Πάθος και χαιρόμαστε πραγματικά την Ανάσταση με φως, λαμπάδες, κωδωνοκρουσίες και μία πλούσια τράπεζα την Κυριακή του Πάσχα, όπου ευφραίνεται το σώμα και η ψυχή η δική μας και όσων βρίσκονται μαζί μας. Στο Άγιον Όρος οι προσκυνητές ζουν αυθεντικά τη Μεγάλη Εβδομάδα, την πορεία προς το Θείο Πάθος και το Άγιο Πάσχα».  

Πηγή: Voria.gr