Από τα μέσα Μαΐου θα αναπτυχθεί πλήρως το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού, με 2.000 άτομα να έχουν αναλάβει ισάριθμους πολίτες ΑμεΑ σε όλη τη χώρα, ενώ πιλοτικά βρίσκεται σε εξέλιξη στον Νομό Αττικής. Ήδη, οι πρώτοι 1.000 έχουν πιστοποιηθεί για την Αττική, καθώς το σχετικό πρόγραμμα ξεκίνησε χθες και έχει στόχο την ένταξη των αναπήρων, που το μπορούν και το επιθυμούν, στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 50 συμβόλαια μεταξύ ΑμεΑ και βοηθών και από 10 Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την υλοποίηση του προγράμματος στην υπόλοιπη Ελλάδα, τόνισε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε ειδική εκδήλωση.

Ήδη, τα πρώτα άτομα με αναπηρία, που έχουν αξιολογηθεί, μπορούν να εισέρχονται με τους κωδικούς τους στην ειδική πλατφόρμα prosopikosvoithos. gov.gr ώστε:
● να δουν το αποτέλεσμα της απόφασης της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης

● να δουν την απόφαση του ΟΠΕΚΑ, με την οποία τούς απονέμεται συγκεκριμένο χρηματικό ποσό που μπορούν να αξιοποιούν κάθε μήνα για την αμοιβή του Προσωπικού Βοηθού τους

● να αναζητήσουν τον Προσωπικό Βοηθό της προτίμησής τους στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών

● να υποβάλουν το συμφωνητικό τους με τον Προσωπικό Βοηθό, ώστε να αρχίσει η αμειβόμενη παροχή της υπηρεσίας.

Διευκρινίζεται πως ο Προσωπικός Βοηθός μπορεί να απασχολείται είτε ως ωρομίσθιος είτε σε καθεστώς συνοίκησης, δηλαδή, να ζει στο σπίτι ενός ωφελούμενου. Ως ωρομίσθιος, η αμοιβή του είναι έξι ευρώ μεικτά ανά ώρα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση αμείβεται με 1.200 ευρώ μεικτά μηνιαίως, ο δε ωφελούμενος 250 ευρώ μηνιαίως για τα έξοδα που θα κάνει για τον Προσωπικό Βοηθό. Η καταβολή των χρημάτων γίνεται κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνουν οι δικαιούχοι.

Το πρόγραμμα αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που έχει τελείως διαφορετικούς σκοπούς. Από το 2025 το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί καθολικά, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 12/04/2023