Ευχάριστα είναι τα νέα για τους λάτρεις της ειδυλλιακής παραλίας του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο, καθώς δεν θα υπάρχει καθολικό κλείσιμο, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, αλλά θα είναι ανοιχτή υπό προϋποθέσεις.

Έτσι και φέτος το καλοκαίρι οι τουρίστες αλλά και οι ντόπιοι θα μπορούν να κάνουν τις βουτιές τους στα κρυστάλλινα νερά της διάσημης παραλίας, όμως, από... μακριά. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι προσβάσιμη μόνο διά θαλάσσης και σε συγκεκριμένη απόσταση από την ακτή. Σκάφη με επιβάτες θα μπορούν να προσεγγίζουν τον κόλπο του Ναυαγίου σε απόσταση 40 μέτρων, ενώ όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να βουτάνε στα καταγάλανα νερά -πάντα στο επιτρεπτό όριο όμως, θα απαγορεύεται ρητά η πρόσβαση στην παραλία.

Μάλιστα, αναμένεται άμεσα και η εξειδίκευση της πρώτης ΚΥΑ, που απαγόρευε πλήρως την πρόσβαση στην παραλία της Ζακύνθου έως τις 31 Οκτωβρίου 2023, όπως σημειώνουν σε δημοσίευμά τους τα «Νέα». Με αυτό τον τρόπο, φαίνεται πως ικανοποιείται και το αίτημα της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η οποία σε ανακοίνωσή της αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ είχε ζητήσει διευκρινιστική εγκύκλιο για την εφαρμογή των μέτρων, επικαλούμενη επιστημονικές παρατηρήσεις της ομάδας του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, σύμφωνα με τις οποίες στην εν λόγω περιοχή η εφαρμογή σωστών μέτρων μπορεί να δώσει λύση.

Υπενθυμίζεται ότι το Ναυάγιο της Ζακύνθου είχε κλείσει, όταν ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), είχε αναφερθεί σε λόγους που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια. Είχε μιλήσει για το καλοκαίρι του 2018 που εκδηλώθηκε κατολίσθηση με πέντε σοβαρά τραυματίες και έπειτα για έναν σεισμό στην περιοχή πάλι με κατολίσθηση, καθώς και για ένα μικρό τσουνάμι με δύο τραυματίες στις 8 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Λέκκας είχε τονίσει πως, με βάση την εξέταση που πραγματοποιείται στην περιοχή δύο φορές τον χρόνο, έχει διαπιστωθεί ότι ο κίνδυνος κατολισθήσεων παραμένει υψηλότατος.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 13 Απριλίου 2023