Κατά τη δοξολογία για την 28η Οκτωβρίου του 2022, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Καλλιόπη Βέττα στήθηκε στην… ουρά για να πάρει αντίδωρο από το χέρι του Μητροπολίτη Κοζάνης Παύλου. «Εσύ ποια είσαι;», ρώτησε ο Μητροπολίτης. «Η Καλλιόπη Βέττα, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ». «Τι λες, ρε παιδί μου. Έχουμε τρία χρόνια, δεν ήρθες να μιλήσουμε».

Ο διάλογος αυτός είναι χαρακτηριστικός για το πώς βλέπουν οι πολιτικοί τη σχέση τους με την Εκκλησία προεκλογικά. Έγινε πέρυσι τον Οκτώβριο, σε μία περίοδο όπου όλοι μιλούσαν για πρόωρες εκλογές.

Πάντα σε προεκλογικές περιόδους το σύνολο σχεδόν των υποψήφιων βουλευτών επιδιώκει να έχει «μία φωτογραφία» με τους τοπικούς Μητροπολίτες, να εκκλησιάζεται τακτικότερα και να συμμετέχει σε γιορτές και πανηγύρια.

Είναι δε τέτοια η επιμονή τους που έχουν αναγκάσει πολλούς Μητροπολίτες να απαγορεύουν οποιαδήποτε εμπλοκή κληρικών στις εκλογές. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος εξέδωσε εγκύκλιο προχθές με την οποία απαγορεύει τη συμμετοχή ιερέων σε προεκλογικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, απειλεί με κυρώσεις όσους τον αγνοήσουν.

12

 Ο Αρχιεπίσκοπος

Το ιδανικό για τους υποψήφιους θα ήταν μία φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο λόγω φόρτου εργασίας του κ. Ιερώνυμου. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί υπουργοί και βουλευτές της Α’ και Β’ Περιφέρειας, οι οποίες ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή, ζητούν ραντεβού και συνήθως υπάρχει ανταπόκριση. Ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος προσπαθεί σε αυτές τις εκλογές, όπως λένε συνεργάτες του, «να κρατήσει χαμηλά την μπάλα».

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Ιερώνυμος θα δεχόταν με χαρά μια επίσκεψη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο διατηρεί πολύ καλές σχέσεις. Όπως βεβαίως και του πρωθυπουργού, με τον οποίο έχει συνεργαστεί άριστα όλο αυτό το διάστημα.

Εκτός των δύο, η πόρτα της Αρχιεπισκοπής είναι πάντα ανοιχτή για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και για τους υπουργούς Κώστα Σκρέκα, Νίκη Κεραμέως, Άδωνι Γεωργιάδη, Βασίλη Κικίλια, καθώς και τους υφυπουργούς Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, και Μεταφορών, Γιώργο Καραγιάννη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Ιερώνυμος κλείνει την πόρτα σε άλλους πολιτικούς, απλώς πλέον δεν υπάρχει πολύς χρόνος και για το γεγονός ότι αυτή η περίοδος έχει συμπέσει με τις γιορτές του Πάσχα αλλά και την έλευση της εικόνας του «Άξιον Εστί» από τις 3 έως τις 15 Μαΐου στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Πέραν της Αρχιεπισκοπής, οι υποψήφιοι, ειδικά στην επαρχία, προσπαθούν να προσεγγίσουν τους Μητροπολίτες αλλά και τους ιερείς ειδικά σε κωμοπόλεις. Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα «παρεξηγήσεων και αντιδράσεων, ου μην αλλά και διχασμού του χριστεπωνύμου πληρώματος», ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ζήτησε από τους κληρικούς της Μητρόπολης να μην αναμειγνύονται «εις τα των εκλογών», όπως τονίστηκε και παραπάνω.

Μάλιστα, όπως τόνισε, «εν εναντία περιπτώσει θα επιβληθούν κανονικαί κυρώσεις»: «Όπως ήδη τυγχάνει γνωστόν, την 21ην Μαΐου ε.ε., θα πραγματοποιηθούν αι Εκλογαί διά την ανάδειξιν των Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Παγία θέσις της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος είναι η μη ανάμειξις εις τα των εκλογών ιδία δε κατά την προ αυτών περίοδον.

Όθεν, εφιστώμεν την προσοχήν υμών, όπως κατά την αρξαμένην προεκλογικήν περίοδον απόσχητε πάσης δημοσίας, ιδιαιτέρως δε από του άμβωνος, αναφοράς ή και εις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αφορώσας συνεννοήσεις ή υποδείξεις προσώπων υποψηφίων Βουλευτών, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και αντιδράσεων, ου μην αλλά και διχασμού του χριστεπωνύμου πληρώματος.

Εν εναντία περιπτώσει θα επιβληθούν κανονικαί κυρώσεις».

Ο κ. Χρυσόστομος από της εκλογής του το 2007 σε κάθε προεκλογική περίοδο με τον πιο επίσημο τρόπο (εγκύκλιος) ζητά από όλους να μη συμμετέχουν σε οποιαδήποτε προεκλογική εκδήλωση…

Εργαλειοποίηση

Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι περισσότεροι Μητροπολίτες, οι οποίοι μπορεί να μην εκδίδουν εγκυκλίους, ωστόσο, διαμηνύουν στους ιερείς να απέχουν από τα προεκλογικά.

«Για μας αποτελεί πάγια τακτική να μην παρεμβαίνουμε με οποιονδήποτε τρόπο στις κομματικές εξελίξεις, πόσω μάλλον την περίοδο των εκλογών. Η Εκκλησία επιτελεί το δικό της έργο και δεν έχει καμία διαφορά με τους ανθρώπους. Αυτή η λογική έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια “κτήμα” των ιερέων και αυτό θα ισχύσει στον απόλυτο βαθμό και τώρα. Σε αυτά δεν γίνονται εκπτώσεις. Αν βεβαίως θα ζητήσουν κάποιοι συνάντηση, είναι λογικό να μην τους κλείσουμε την πόρτα. Αλλά έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία ώστε να αποκλειστεί κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης της Εκκλησίας», λέει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14/4/23