H Moνή του Αγίου Γεωργίου του Επανωσήφη, λίγο έξω από το Ηράκλειο Κρήτης τήρησε ένα έθιμο που φθίνει στα βάθη του χρόνου.

Ειδικότερα, το έθιμο αφορά κατά την περιφορά του Επιταφίου να γίνεται στάση στις μάντρες με τα πρόβατα, καθώς τα ζώα αυτά συμβολίζουν τον αμνό των Γραφών. Τα πρόβατα, λαμβάνουν ευλογία ακριβώς όπως οι άνθρωποι που ως έθιμο έχουν να περνούν τρεις φορές κάτω από τον Επιτάφιο, τον τάφο του Χριστού απολαμβάνοντας για τον επόμενο χρόνο τη Θεία Χάρη και συμμετέχοντας με την ελάχιστη ένδειξη στο βαρύ πένθος της Σταυρώσεως και του Θανάτου του Χριστού προτού παρέλθει το τριήμερο και ακολουθήσει η Ανάσταση.

Το έθιμο στη Μονή του Αϊ-Γιώργη του Επανωσήφη στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων βρέθηκε στο επίκεντρο, καθώς αναβιώθηκε διατηρώντας το έτσι αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων.

Το θορυβώδες πέρασμα των προβάτων κάτω από τον Επιτάφιο και τα κουδούνια που βροντοχτυπούν συμβολίζουν το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου με την πρώτη Ανάσταση πριν από το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.