Χιλιάδες γυμνές φωτογραφίες και βίντεο ανήλικων κοριτσιών διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Η αποκάλυψη της διακίνησης έγινε μέσα από μια ομάδα που δημιουργήθηκε στο Facebook με τίτλο «Δες αν έχουμε τον ίδιο σύντροφο», όπου κοπέλες αναρτούν διάφορα posts σχετικά με τους συντρόφους τους προκειμένου να διαπιστώσουν αν τις απατούν.

 Όπως είπε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» η δημιουργός της συγκεκριμένης ομάδας, αν και άνοιξε τη σελίδα «για πλάκα», άρχισε να δέχεται μηνύματα από κοπέλες, οι οποίες είχαν πέσει θύματα διαρροής προσωπικών φωτογραφιών. Αυτό που αποκαλύφθηκε ήταν ότι σε μια άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, υπήρχε μια ομάδα ανδρών, οι οποίοι αναρτούσαν γυμνές φωτογραφίες γυναικών και τις μοιράζονταν με τα υπόλοιπα μέλη.

 Πώς γίνεται η επεξεργασία των βίντεο

Πληθαίνουν οι καταγγελίες γυναικών που πέφτουν θύματα αγνώστων, οι οποίοι παίρνουν φωτογραφίες τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφού τις επεξεργαστούν ηλεκτρονικά, τις δημοσιεύουν.

 Οι δράστες υποκλέπτουν τις φωτογραφίες κυρίως από το Facebook και το Instagram, τους αφαιρούν τα ρούχα μέσω τεχνητής νοημοσύνης και τις δημοσιεύουν σε διάφορα γκρουπ με παρόμοιο περιεχόμενο. «Όποιος θέλει να δει τη γυναίκα μου, να στείλει DM (direct message)» γράφει ένας από τους συμμετέχοντες σε γκρουπ.

 Όσα βγαίνουν στο «φως» της δημοσιότητας προκαλούν αποτροπιασμό, καθώς υπάρχουν φωτογραφίες γυναικών, πολλές φορές ανήλικων, ακόμα και από δοκιμαστήρια και δημόσιες τουαλέτες.

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τη διακίνηση

Η δημιουργία των ομάδων έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς πρόκειται για καταπάτηση προσωπικών δεδομένων.

 Αν και το «κατέβασμα» τέτοιου περιεχομένου ενδέχεται να είναι χρονοβόρο και να περιλαμβάνει μεγάλη γραφειοκρατία, η Κέλλυ Ιωάννου συμβουλεύει όταν βρίσκουμε τέτοιου είδους ομάδες και σελίδες, να κάνουμε «αναφορά/report» καθώς κάθε πλατφόρμα διαθέτει help center.

 Παράλληλα, πρέπει να κρατάμε στιγμιότυπα (screenshots) προκειμένου να διαθέτουμε αποδεικτικά στοιχεία και να απευθυνθούμε στις Αρχές.