Πολύ σημαντική στιγμή για τους αρχαιολόγους που αγόγγυστα επιχειρούν στον τύμβο Καστά εδώ και δεκαετίες, αφού από την Τρίτη του Πάσχα επιτρέπονται επισκέπτες. 

Ήδη, ο ΣΚΑΪ κατέγραψε μερικές εικόνες και έφερε το ρεπορτάζ από το ταφικό μνημείο έξω από την Αμφίπολη Σερρών

Ο Μακεδονικός Τύμβος είναι ένας από τους μεγαλύτερους και τους καλύτερα διατηρημένους που έχουν ποτέ αποκαλυφθεί.

Όπως εξηγεί η Δήμητρα Μαλαμίδου, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, είναι ένα πρόγραμμα πιλοτικής επίσκεψης του μνημείου, για ειδικές ομάδες κοινού.

Με τον όρο ειδικές ομάδες, αναφερόμαστε σε φορείς, σε στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, σε εκπαιδευτικούς και ερευνητές όλων των βαθμίδων και σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού τοπικά, στην περιφερειακή κοινότητα των Σερρών, όπως εξηγεί.

Το ταφικό μνημείο μπορούν να επισκέπτονται από την Τρίτη του Πάσχα αυστηρά ολιγομελείς ομάδες ειδικών επιστημόνων αλλά και επαγγελματιών του τουρισμού από την περιοχή. Η ξενάγηση διαρκεί 60 λεπτά.

Χτισμένος στη ρίζα του λόφου ήταν ελάχιστα ορατός. Η μνημειακή είσοδος οδηγούσε στην κάθοδο ακριβώς κάτω από τις επιβλητικές σφίγγες.

Στο νεκρικό θάλαμο όπου βρέθηκαν πέντε σκελετοί διαφορετικών εποχών, υπάρχει μαρμάρινος διάκοσμος παρόμοιος με αυτόν που είχαν στα αρχοντικά τους οι επιφανείς πολίτες και στρατιωτικοί της ελληνιστικής εποχής.

Στον ταφικό θάλαμο τοποθετούνταν οι νεκροί και τα κτερίσματα τους.

Στο κέντρο του, κάτω από το δάπεδο υπάρχει ένας κιβωτιόσχημος τάφος ο οποίος ήταν κλειστός.



Μέσα σε αυτόν τον θάλαμο τάφηκαν περιοδικά και σε ύστερες, μεταγενέστερες φάσεις και άλλοι νεκροί της ίδιας οικογένειας.

Αυτό συμβαίνει στους Μακεδονικούς τάφους, είναι τάφοι οικογενειακοί.

Το μνημείο της Αμφίπολης το οποίο στο παρελθόν έχει προκαλέσει το ζωηρό ενδιαφέρον της παγκόσμιας αρχαιολογικής κοινότητας θα είναι πλήρως επισκέψιμο το 2027 καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να ολοκληρωθούν μια σειρά από σημαντικα έργα υποδομής.

Όλο το μνημείο φτιάχτηκε από μάρμαρο που μεταφέρθηκε από τη Θάσο.

Στον πρώτο θάλαμο δεσπόζουν οι καρυάτιδες πάνω από το περίφημο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης.

«Πλήρως επισκέψιμο, όπως ανακοίνωσε και η κ. Μενδώνη, υπολογίζουμε ότι θα είναι στο τέλος του επόμενου ΕΣΠΑ δηλαδή γύρω στο '27. Ίσως καταφέρουμε να το ανοίξουμε και λίγο πιο μπροστά. Έχουμε ακόμη να κάνουμε δουλειά για το μνημείο, πρέπει να το διασφαλίσουμε, κυρίως να βεβαιωθούμε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως επισκέψιμος χώρος και αυτός είναι ένας από τους λόγους που εφαρμόζουμε το πρόγραμμα επισκέψεων στο μνημείο», τονίζει η κα Μαλαμίδου.

Η πρώτη ανασκαφή στο σημείο έγινε το 1954 και συστηματικότερα άρχισαν το 2014 από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη.