Εντοπίστηκαν οι δύο Έλληνες τραυματίες που αγνοούνταν στο Σουδάν, μετά την πολύωρη αγωνία για την τύχη τους, αφού δεν είχε εντοπιστεί το ασθενοφόρο που τους μετέφερε από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες, που δέχθηκαν πυρά, βρήκαν τελικά ασφαλές καταφύγιο σε άλλο σημείο. Συγκεκριμένα, φέρεται να βρίσκονται σε σπίτι συγγενικού προσώπου ενός εκ των δύο. Σε γενικές γραμμές είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους, ωστόσο ο ένας έχει θραύσματα στο πόδι του και πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Όπως δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΙ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, κ. Σάββας, τελευταία φορά οι Έλληνες τραυματίες εθεάθησαν σε καροτσάκια σε είσοδο βομβαρδισμένου νοσοκομείου. Τότε, πήγε ένα ασθενοφόρο να τους παραλάβει για να τους μεταφέρει σε έναν χώρο της ελληνικής κοινότητας ώστε να είναι ασφαλείς.

Από τότε όμως διακόπηκε η επικοινωνία και αγνοείτο η τύχη τους.

Ο ρόλος του υπουργείου Εξωτερικών

Κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν η οποία δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ, πλην των δυο τραυματιών.

Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της Ε.Ε. για θέματα Ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.