Επίσπευση των διαδικασιών και απόδοση δικαιοσύνης ζήτησε με αίτησή του στον ειδικό εφέτη-ανακριτή ο δικηγόρος οικογένειας ενός εκ των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Ο Λουκάς Αποστολίδης πέρασε χθες το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας συνοδευόμενος από τον συνάδελφό του, Παναγιώτη Νέλλα, όπου και κατέθεσε το σχετικό αίτημα προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες «σε υπηρεσιακούς παράγοντες και σε διοικούντες όλη την ιεραρχία». «Το φως της Δικαιοσύνης θα πρέπει να φτάσει στον χώρο των διοικούντων και της ιεραρχίας, που αντικειμενικά και υποκειμενικά έχουν ευθύνες για τη συντήρηση του σιδηρόδρομου, για την ασφάλεια διακίνησης των επιβατών, για τον εκσυγχρονισμό τους, για την εκπαίδευση του προσωπικού. Η αίτησή μας αποτελεί αίτημα σεβασμού στους νεκρούς», τόνισε σε δηλώσεις του στα τοπικά Μέσα ο κ. Αποστολίδης, αμέσως μόλις βγήκε από τα δικαστήρια.

Ο ίδιος μίλησε για «πινγκ πονγκ μετατόπισης ευθυνών» και ανέφερε πως «ο τριχοτομημένος ΟΣΕ είχε ευθύνη για τη συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια επιβατών και εμπορευμάτων, ενώ οι διοικήσεις και η ηγεσία έχουν ευθύνες για την καθυστέρηση των συμβάσεων». Ο κ. Αποστολίδης έστρεψε και πάλι τα πυρά του κατά της Hellenic Train, χαρακτηρίζοντας τις αποζημιώσεις της στους επιζώντες και τις οικογένειες των 57 θυμάτων ως «προσβλητικό φιλοδώρημα». Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος, με δήλωσή του πριν από λίγες ημέρες, είχε στραφεί κατά της διοίκησης της Hellenic Train, καταγγέλλοντας απόπειρα δωροδοκίας των οικογενειών των θυμάτων: «Στην προσπάθειά της να σκεπάσει τις ευθύνες της, καταφεύγει σε πράξεις και ενέργειες που αποσκοπούν στη συναλλαγή και στην εξαγορά των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών».

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενηδούνιας, δεν κλήθηκε να καταθέσει για τα αίτια του δυστυχήματος ενώπιον της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το πόρισμα της οποίας παρελήφθη προχθές από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Εκτός από τον κ. Γενηδούνια, όμως, δεν κλήθηκε και κανείς άλλος από την Πανελλήνια Ένωση Έλξης Προσωπικού (σωματείο των μηχανοδηγών) να καταθέσει.

Στην ανάρτησή του ο πρόεδρος των μηχανοδηγών αναφέρει: «Αναμένοντας με ενδιαφέρον τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, να δηλώσω ότι δεν κλήθηκα να καταθέσω (είτε ως πρόσωπο είτε να καταθέσουμε ως Σωματείο) -παρότι το θεωρούσα λογικό- στην επιτροπή που όρισε η κυβέρνηση για τη διερεύνηση του δυστυχήματος. Το μόνο που μας ζητήθηκε ήταν να δώσουμε τα εξώδικα, όπως και κάναμε».

Ρεπορτάζ: Εύα Παπαδάτου
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 20/4