Αποστασιοποιημένοι από την πολιτική εμφανίζονται οι νέοι, γεννημένοι το 2006 που θα έχουν για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς εκλογές.

Η εξοικείωσή τους με τα social media προσφέρει στα κόμματα δυνατότητες επικοινωνίας με αυτήν την νέα γενιά ψηφοφόρων, η οποία ωστόσο παραμένει επιφυλακτική και αναποφάσιστη.

Δεν γνώρισαν ζωή χωρίς Facebook, Instagram και TikTok. Το κινητό είναι αναπόσπαστο αξεσουάρ και τα προφίλ τους στα social media απαριθμούν χιλιάδες ακολούθους.

Όσον αφορά στις εκλογές, όμως εκεί οι γεννημένοι το 2006, η γνωστή γενιά των GEN Z κάνουν dislike. 430.000 νέοι άνθρωποι αναμένεται να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου. Θα είναι η πρώτη φορά που θα περάσουν το παραβάν και όπως μας λένε ο προβληματισμός είναι μεγάλος.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν μας ενημερώνουν στο σχολείο όσο θα έπρεπε από μόνος σου πιστεύω πρέπει να έχεις τα ερεθίσματα να ενημερωθείς, έτσι και εγώ».

Οι περισσότεροι νέοι θα αφήσουν για τελευταία στιγμή την απόφαση τους ενώ βασικό ρόλο σε αυτή θα παίξει η οικογένεια αλλά φυσικά και τα social media. «Είναι η πρώτη φορά που θα ψηφίσω. Δεν το έχω σκεφτεί και ιδιαίτερα συνήθως ότι ψηφίζουν οι γονείς ψηφίζουμε και εμείς, γενικά η οικογένεια επηρεάζει». «Η οικογένεια θα μου δώσει κάποιες ιδέες και θα πάω να ψηφίσω με την γνώμη μου».

«Από εκεί που ενημερώνομαι είναι από τα social media καμιά φορά όταν τυχαίνει γιατί δεν κοιτάω ειδήσεις πλέον».

Και για τους λίγο μεγαλύτερους, τους πρωτοετείς φοιτητές, θα είναι η πρώτη φορά που θα ρίξουν τον φάκελο.

Ο Γιώργος είναι φοιτητής σπουδάζει βιοϊατρική και όπως είπε προσπαθεί να ενημερώνεται από παντού. «Όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν κάνει λάθη στο παρελθόν, οπότε θα ήταν δύσκολο να παρθεί μια απόφαση ξεκάθαρη ότι κινούμαι προς μια κατεύθυνση θα είναι όμως μια ενδιαφέρον διαδικασία γιατί θα γίνει για πρώτη φορά».

Η Μαριλέττα και αυτή φοιτήτρια στην Αγγλική Φιλολογία νιώθει προβληματισμένη για το μέλλον της γενιάς της και θέλει να κάνει κάτι για αυτό.

«Είναι από αυτές τις στιγμές που δεν θες να ψηφίσεις κανέναν αλλά πρέπει για να αλλάξει κάτι κάποιον να ψηφίσεις…φφφ δύσκολα…»

Πέρα από το άγχος για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, μετά τις Πανελλήνιες, τώρα οι νέοι θα πρέπει να αποφασίσουν και σε ποιο κόμμα θα δώσουν την στήριξη τους.

Θα ψάξουν, θα κάνουν scroll down και θα πάνε στην κάλπη για την παρθενική τους ψήφο.