Απ’ όπου και αν πιάσει κανείς την υπόθεση του κυκλώματος, το οποίο εξάρθρωσε η Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, αντιλαμβάνεται την ιδιαίτερα περίπλοκη δράση του. Τελευταία λεπτομέρεια είναι η συμμετοχή έως και ιερέα στο πολυπλόκαμο κύκλωμα, ο οποίος μάλιστα είναι και γνώριμος των Αρχών! Πρόκειται για έναν 47χρονο παπά από τη Λακωνία, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε επωμιστεί το έργο ρευστοποίησης κοσμημάτων, πολύτιμων λίθων μέχρι και μαργαριταριών, με τη διαφορά όμως πως τα τιμαλφή που προσκόμιζε στους κοσμηματοπώλες ήταν αντίγραφα -στην καλύτερη- ή ψεύτικα, στη χειρότερη!

Ο ιερέας φέρεται να προσέγγιζε διάφορα καταστήματα στα νότια προάστια, στον Πειραιά και στις γύρω περιοχές -υπάρχουν και αναφορές για αντίστοιχες ενέργειες στην επαρχία- και ζητούσε σημαντικά ποσά για την εκποίηση των τιμαλφών, με σκοπό να καρπωθεί δήθεν η ενορία του τα ποσά για κοινωφελείς σκοπούς! Αυτή δεν είναι η μοναδική «ιερή πράξη» που αποδίδεται σε μέλη του κυκλώματος, αφού η σπείρα συχνά επικαλούνταν το θρησκευτικό συναίσθημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το... παραμύθι εις βάρος υποψήφιου θύματος, από το οποίο ζήτησαν το ποσό των 800.000 ευρώ, με την πρόφαση πως χρειάζονταν τα χρήματα για την περάτωση των έργων σε μητροπολιτικό ναό!

Οι συνομιλίες

Οι νέες πληροφορίες γύρω από το κύκλωμα, στο οποίο εμπλέκονται συνολικά 67 άτομα, δείχνουν πως εντέλει η έρευνα άρχισε να ξετυλίγεται το 2019 έπειτα από καταγγελία στην Ασφάλεια Ιωαννίνων. Ωστόσο, οι Αρχές εξασφάλισαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις συνομιλίες των μελών του από το 2021. Τα όσα κατάφεραν να αποσπάσουν από τις συνολικά 200 συνομιλίες τις οποίες απομαγνητοφώνησαν προκαλούν γέλια και κλάματα μαζί. Οι αξιωματικοί άκουγαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα για μια μυστηριώδη Ρωσίδα 47 ετών, η οποία χρειαζόταν «ρούχα». Σύντομα όμως αντιλήφθηκαν πως επρόκειτο για κωδική ονομασία στο πλαίσιο της διακίνησης του πασίγνωστου ΑΚ-47, του καλάσνικοφ, ενώ τα «ρούχα» προφανώς ήταν οι σφαίρες. Στο ίδιο μήκος κύματος, τα μέλη της οργάνωσης αποκαλούσαν «ρολόγια» τα πιστόλια που έφερναν λαθραία στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρθηκε χθες στην «ON time», μέσα στο κύκλωμα βρίσκονταν και πέντε εν ενεργεία αστυνομικοί. Οι τέσσερις αποτελούν μέλη ομάδων ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ και ο ένας κατέχει πόστο στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ. Τρεις εξ αυτών είναι μάλιστα αδέλφια, γιοι του 50χρονου υπαρχηγού της σπείρας με το προσωνύμιο «Θείος», ο οποίος μάλιστα πέθανε τον Μάρτιο του 2021 από Covid. Ο ρόλος των αστυνομικών είχε να κάνει, κατά κύριο λόγο, με τη μεταφορά πληροφοριών προς το κύκλωμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από τις απομαγνητοφωνήσεις προκύπτει μια συνομιλία, όπου μέλος του κυκλώματος καλεί τον αστυνομικό: «Τι ώρα πιάνεις; Να σου στείλω να βαρέσεις το φίλο» αναφέρει ο ποινικός, με τον αστυνομικό να απαντάει: «Το ’χω σε παλιό mail, δικό σου νομίζω, για κάτσε να δω. Θα το δω, έλα και θα σου στείλω, αλλά πιο αργά». Η διαδικασία φαίνεται να αφορά την αναζήτηση δικογράφων και δικαστικών παραγγελιών στο ειδικό σύστημα της ΕΛΑΣ - το «βαρέσεις» παραπέμπει στο «πληκτρολογήσεις».

Το... υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, τα στημένα ματς και οι καθηγητές πανεπιστημίου

Είναι δεκάδες οι υποθέσεις που αναφέρονται στις 2.500 σελίδες της δικογραφίας, όπως αυτή του «υπουργείου Εθνικής Οικονομίας». Πρόκειται για μία από τις αμέτρητες κομπίνες, ένα «παραμύθι» που πούλησαν σε υποψήφιο θύμα, προσκομίζοντας ψευδεπίγραφο έγγραφο, βεβαιωτικό για παροχή δανείου 1,2 εκατ. ευρώ, με το αζημίωτο φυσικά. Σε άλλες περιπτώσεις άρπαξαν 411.000 ευρώ από επιχειρηματία στη Σύρο, 90.000 ευρώ από επιχειρηματία στη Ζάκυνθο, 78.000 ευρώ από επιχειρηματία στην Τρίπολη. Ακόμη έπαιρναν από τους πελάτες τους και πολυτελή αυτοκίνητα, δήθεν για να τα πουλήσουν, όμως ουσιαστικά τα χρησιμοποιούσαν για δική τους χρήση. Όταν τα θύματα αντιλαμβάνονταν πως έπεσαν σε απατεώνες, αναλάμβαναν δράση οι μπράβοι, με τους οποίους είχαν στενή σχέση. Μάλιστα, σε μια περίπτωση, στις 15 Ιουλίου του 2020, είχαν πυροβολήσει πέντε φορές στα πόδια έναν ξενοδόχο στο Λουτράκι.

Το κύκλωμα ουσιαστικά είχε διπλή «δράση». Εκτός από τις απάτες, η ομάδα των μπράβων έπαιζε καθοριστικό ρόλο. Αρχηγός αυτής της ομάδας ήταν ο «Μανιάτης», προσωνύμιο το οποίο προκύπτει από την καταγωγή. Ο 38χρονος άνδρας φέρεται να είναι ιδιαίτερα δραστήριος και να μην κρατά χαμηλό προφίλ. Στο πρόσφατο παρελθόν, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την πανδημία, παρήγγειλε 240.000 χειρουργικές μάσκες, αξίας 620.000 ευρώ, τις οποίες ποτέ δεν πλήρωσε. Σε πρώην συνεργάτη του έστειλε οστεοφυλάκιο με κόκαλα για να τον εκφοβίσει, ενώ έφτανε στο σημείο να απειλεί καθηγητές για να... περάσουν φοιτητές, ενώ το ίδιο έκανε σε αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού για να μην κάνει καψόνια στους φαντάρους! Τα μέλη της δικής του υποομάδας φέρεται να προσέγγιζαν αναβάτες ιπποδρόμου προκειμένου να στήσουν κούρσες, ενώ φέρεται να είχαν γνώση ακόμη και για στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες στοιχήματος.

Το θέατρο του παραλόγου πάντως κλείνει με το μόνιμο παράπονο των αξιωματικών και απλών αστυνομικών πρώτης γραμμής. Εκείνοι συλλαμβάνουν και το δικαστικό σύστημα αποφυλακίζει! Ο αρχηγός του κυκλώματος φέρεται να έχει συλληφθεί στο παρελθόν δεκαπέντε φορές για παρόμοια αδικήματα, ενώ συνολικά από τη σπείρα εκβιαστών τα βασικά μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί 300 φορές. Παρ’ όλα αυτά, έχουν αφεθεί ελεύθερα για να συνεχίσουν το... έργο τους!

Δημοσιεύτηκε στην On Time