Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛ. βρίσκεται ο θρυλικός τερµατοφύλακας Νίκος Σαργκάνης, ο οποίος αγωνίστηκε στα ’80s µε τις οµάδες του Ολυµπιακού και του Παναθηναϊκού και έγραψε Ιστορία κάτω από τα δοκάρια. Ο Νίκος Σαργκάνης, πέρα από κορυφαίος γκολκίπερ, ήταν και ειδικός στις εκτελέσεις πέναλτι. Αγωνίστηκε 58 φορές µε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, στην οποία κλήθηκε πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1980. Χαρακτηριστικό του είναι επίσης το προσωνύµιο «Ρhantom», το οποίο κέρδισε όταν έκανε την απόκρουση του πέναλτι της ∆ανίας στα προκριµατικά του Μουντιάλ το 1982. Η ανακοίνωση για την υποψηφιότητά του έγινε κατά τη διάρκεια µιας συνάντησης ανάµεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον δήµαρχο του Πειραιά, Γιάννη Μώραλη.

Ο ίδιος, µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», αναφέρθηκε στο πώς πήρε την απόφαση να δεχθεί την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛ. και ποιοι είναι οι στόχοι του, εάν βρεθεί στα έδρανα της Βουλής. Στην αρχή, ο παλαίµαχος τερµατοφύλακας ανέφερε ότι για πολλά χρόνια ανήκε στον πολιτικό χώρο του Κέντρου και κατά τη διάρκεια της συνοµιλίας που είχε µε τον κ. Ανδρουλάκη τού ανέφερε ότι θα µπορούσε να προσφέρει στον χώρο του αθλητισµού. «Με φώναξε στο γραφείο του για να µιλήσουµε. Του εξήγησα τι ακριβώς µπορώ να κάνω ως ένας άνθρωπος που προέρχοµαι από τον αθλητισµό και συµφώνησε. Συγκεκριµένα, µου είπε ότι ο αθλητισµός είναι ένα κοµµάτι της κοινωνίας και οπωσδήποτε πρέπει να το υποστηρίξουµε. ∆εν χρειάστηκε να σκεφτώ πολύ την απάντησή µου και δέχτηκα», είπε ο κ. Σαργκάνης.

78_2

Στην κοινωνία

Σχετικά µε το τι θα επιδιώξει να κάνει στην περίπτωση που βρεθεί στα έδρανα της Βουλής, ο κ. Σαργκάνης ανέφερε: «Αρχικά, αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο αθλητισµός για µένα είναι ο µαζικός αθλητισµός. Ανήκει περισσότερο στην κοινωνία και όχι µόνο στους επαγγελµατίες. Θέλω τα παιδιά σήµερα να έχουν ευκαιρία να αθληθούν σε χώρους όπου αξίζει ένας αθλητής να αθλείται. Επειδή έχω ξεκινήσει και εγώ πριν από πολλά χρόνια από τα ξερά γήπεδα και θυµάµαι την ανοργανωσιά που υπήρχε, έχω τη βούληση να κάνω κάτι γι’ αυτό. Ακόµα, πρέπει όλοι να ξέρουµε ότι δεν είναι µόνο το ποδόσφαιρο αθλητισµός. Υπάρχουν πολλά αγωνίσµατα και πολλά αθλήµατα που θα πρέπει να σκύψουµε από πάνω, για να δούµε ποια είναι τα προβλήµατα που υπάρχουν και να λύσουµε ό,τι µπορούµε».

Πρέπει να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους μας που κάνουν πρωταθλητισμό, παρέχοντάς τους τις κατάλληλες-καλύτερες υποδομές. Να μη χρειάζεται να φεύγουν στο εξωτερικό, προκειμένου να κάνουν την προετοιμασία τους


Ο κ. Σαργκάνης αµέσως µετά έδωσε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα µε τον πρωταθλητή Μίλτο Τεντόγλου. «Αυτή τη στιγµή, ο Μίλτος Τεντόγλου κάνει προετοιµασία στην Τουρκία. Μιλάγαµε κάποια στιγµή µε τον προπονητή του, τον Γιώργο Ποµάσκι, και µου είπε “αν δεις το τουρκικό αθλητικό κέντρο, θα εντυπωσιαστείς”. Από αυτό καταλαβαίνουµε ότι πρέπει να υποστηρίξουµε τους ανθρώπους µας που κάνουν πρωταθλητισµό, παρέχοντάς τους τις κατάλληλες-καλύτερες υποδοµές. Να µη χρειάζεται να φεύγουν στο εξωτερικό, προκειµένου να κάνουν την προετοιµασία τους», δήλωσε.

Και καταλήγοντας, ανέφερε: «Ο κόσµος σε αυτές τις εκλογές πρέπει να σκεφτεί πραγµατικά το τι θέλει να ψηφίσει, χωρίς να θέλω να επηρεάσω κανέναν. Υπάρχουν άνθρωποι που πραγµατικά πιστεύω ότι µπορούν να προσφέρουν στην Ελλάδα και όχι µόνο στον αθλητισµό, αλλά και σε θέµατα που αφορούν όλη την κοινωνία».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 22/4/23