Κακοκαιρία και την Πέμπτη, ένα μικρό διάλειμμα το Σαββατοκύριακο και ο καιρός της Πρωτομαγιάς... γρίφος.

Αυτές είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, που κάνουν λόγο για καιρικά «σκαμπανεβάσματα», με τον καιρό να αλλάζει όχι από μέρα σε μέρα, αλλά και μέσα στο ίδιο 24ωρο.

Αρχικά, ένα κύμα κακοκαιρίας από την Κεντρική Ευρώπη αναμένεται να κατηφορίσει προς την περιοχή μας το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη, που θα εκδηλωθεί με βροχές και καταιγίδες στα βόρεια ηπειρωτικά αλλά και στο Βόρειο-Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, αίθριος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ αναμένεται νέα αστάθεια την Πρωτομαγιά, με μπόρες και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και πιθανόν στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς και γενικότερη αστάθεια στην υπόλοιπη χώρα.

Σποραδικές καταιγίδες σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησο, Μακεδονία και Θράκη θα είναι τα χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του Mega, Χριστίνα Ρήγου. Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη θα επικρατεί αραιή συννεφιά.

Επιτέλους, άνοιξη

«Την άνοιξη κανείς δεν τη σταματά πλέον», τόνισε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, στην τελευταία του πρόγνωση και ανέλυσε τα προγνωστικά του στοιχεία για τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με αυτά, από Δευτέρα και Τρίτη θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία μέχρι και τους 24 βαθμούς, δηλαδή λίγο πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Από την Τετάρτη, που θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα της εβδομάδας, θα έρθει μια ατμοσφαιρική διαταραχή. Στην Αθήνα είναι οριακό το αν θα βρέξει ή όχι. Το ίδιο σύστημα κακοκαιρίας θα υπάρχει στο Αιγαίο την Πέμπτη.

Σύστημα αστάθειας

Κανονικές θερμοκρασίες και ανέμους που δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ προβλέπει από την Πέμπτη ο Θεόδωρος Κολυδάς. Αίθριος αναμένεται να είναι ο καιρός την Παρασκευή και το Σάββατο, που θα χαλάσει προς την Πρωτομαγιά, καθώς οι μετεωρολόγοι βλέπουν -την Κυριακή- ένα σύστημα αστάθειας, οπότε δεν είναι δυνατόν ακόμη να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι καιρό ακριβώς θα έχει. Πάντως, οι περισσότεροι επιστήμονες δίνουν κοινή ημερομηνία έναρξης του φετινού... καλοκαιριού από τις 15 Μαΐου κι έπειτα, οπότε ο υδράργυρος θα ανέβει αρκετά και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» στις 25/4