Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν, όπου η  κατάπαυση του πυρός διάρκειας 72 ωρών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές χαρακτηρίζεται «εύθραυστη». Δέκα ημέρες μετά το ξέσπασμα των σφοδρών συγκρούσεων στη χώρα, ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 460 νεκρούς και 4.100 τραυματίες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε από την Ακάμπα της Ιορδανίας μεταφέροντας Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν. Το C-27 αναμένεται να προσγειωθεί στην Τανάγρα στις 16:00 σήμερα (26.04.2023) το απόγευμα.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης ανακοίνωσε ότι ακόμα 13 άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν αργά το βράδυ της Τρίτης (25.04.2023), με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, στους απεγκλωβισθέντες συμπεριλαμβάνεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας.

Χειρουργήθηκαν οι δύο Έλληνες τραυματίες

Όσον αφορά την κατάσταση των δύο Ελλήνων που τραυματίστηκαν από ρουκέτα στο Σουδάν και επέστρεψαν στη χώρα μας την Τρίτη (25.04.2023) είναι σοβαρή. Σύμφωνα με ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, οι δύο τραυματίες υπεβλήθησαν σε χειρουργεία και νοσηλεύονται στο 401 ΓΝΑ. Συγκεκριμένα, το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση για τους δύο Έλληνες τραυματίες, 59 και 42 ετών, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και επαναπατρίστηκαν από το Τζιμπουτί την Τρίτη (25.4.2023). Οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν αυθημερόν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ) και το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε τα ακόλουθα: «Υπεβλήθησαν άμεσα από ομάδα ειδικών χειρουργών σε πολύωρη χειρουργική αποκατάσταση των τραυμάτων τους με επιτυχία. Μετά τα χειρουργεία η κατάστασή τους εμφανίζει ικανοποιητική βελτίωση αλλά παραμένει σοβαρή, με τον 59χρονο να παραμένει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τον 42χρονο να νοσηλεύεται σε θάλαμο νοσηλείας».