Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε όταν τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής του επιτέθηκε τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012 στο Πέραμα περιέγραψε σήμερα Τετάρτη 26/04 ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Εμπάρακ Αμπουζίντ καταθέτοντας στη δευτεροβάθμια δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. «Κρατούσαν σίδερα και ξύλα και με χτυπούσαν με αυτά και με κλοτσιές. Πέθανα πραγματικά, πέθανα…», με αυτά τα λόγια περιέγραψε σήμερα ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Εμπαράκ Αμπουζίντ ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε τον Ιούνιο του 2012 μαζί με άλλους τρεις Αιγύπτιους αλιεργάτες στο σπίτι που έμεναν στο Ικόνιο Περάματος από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.
«Ήταν πάρα πολλά άτομα με μαύρες μπλούζες από πάνω μου. Είδα ότι κρατούσαν σίδερα και ξύλα και με χτυπούσαν με αυτά και με κλοτσιές. Τα σίδερα και τα ξύλα έπεφταν πάνω μου κι όποιος δεν είχε, με χτυπούσε με τα πόδια και τα χέρια. Ήταν δεκαπέντε άτομα κι εγώ κοιμόμουν», ανέφερε.
Σημειώνεται ότι ο Αιγύπτιος αλιεργάτης τραυματίστηκε πολύ σοβαρά από την επίθεση στη γνάθο, στο κεφάλι και στο σώμα, είχε υποστεί θλάση πνεύμονα και είχε χρειαστεί νοσηλεία και σειρά επεμβάσεων.

«Σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν»

Καταθέτοντας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε δεύτερο βαθμό, ο μάρτυρας τόνισε πως σκοπός των δραστών εκείνο το βράδυ ήταν να τον σκοτώσουν. Όπως είπε, την ώρα εκείνη ο ίδιος κοιμόταν στην ταράτσα του σπιτιού του στο Πέραμα και ξαφνικά ένιωσα χτυπήματα στα πόδια.

«Ήμουν πεθαμένος. Τα σίδερα και ξύλα έπεσαν πάνω μου, δεν μπορούσα να φέρω αντίσταση. Με σκότωσαν! Με άφησαν διότι νόμιζαν πως ήμουν νεκρός... Κοιμόμουν στην ταράτσα όπως συνηθίζω και γύρω στις 2-3 η ώρα ένιωσα χτυπήματα στα πόδια μου. Ήμουν σκεπασμένος με λεπτή κουβέρτα. Τράβηξα την κουβέρτα και είδα ότι πάρα πολλά άτομα με μαύρες μπλούζες ήταν από πάνω μου…», περιέγραψε ο μάρτυρας και σε άλλο σημείο της κατάθεσής του σημείωσε: «Όταν με χτυπούσαν ένιωθα ότι έχω πεθάνει. Άκουσα, σαν σε όνειρο, μια λέξη, έλεγαν "πάμε" και ενώ ήξεραν ότι σχεδόν έχω πεθάνει».

Οι επεμβάσεις

«Όταν συνήλθα κατάλαβα ότι ήμουν στο ασθενοφόρο. Χάθηκα ξανά, δεν θυμάμαι αν ήταν πέντε λεπτά ή δύο ώρες, αλλά ήμουν πεθαμένος. Δεν θυμάμαι πόσες μέρες έμεινα στο νοσοκομείο. Τα δόντια μου ήταν δεμένα με σίδερα. Αν ένας Έλληνας είχε πάθει αυτό που έπαθα και έτρωγε τρεις μήνες ή και παραπάνω με καλαμάκι... Μόνο χυμό δηλαδή μπορούσα. Είχα έρθει στην Ευρώπη, στην ειρήνη, στη χώρα της ασφάλειας...», είπε.
«Τα δόντια μου ήταν σπασμένα, δώδεκα ράμματα στο κεφάλι, τρία κατάγματα στο σαγόνι. Από το κεφάλι μέχρι τα πόδια ήμουν σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση. Όταν συνήλθα, είπα στους φίλους μου ότι θέλω να πάω να πεθάνω στην Αίγυπτο, κοντά στα παιδιά μου», ανέφερε ο Αμπουζίντ Εμπάρακ.


Η επίθεση

Πρόεδρος: Πόσα άτομα περίπου, θυμάστε;
Μάρτυρας: Δεν μέτρησα, αλλά εκείνη τη στιγμή που έβγαλα το σκέπασμα, ήταν περίπου δεκαπέντε άτομα.
Πρόεδρος: Φορούσαν μαύρα;
Μάρτυρας: Ναι, όλα.
Πρόεδρος: Ήταν άτομα της ΧΑ;
Μάρτυρας: Εκείνη τη στιγμή εγώ δεν ήξερα κάτι γι' αυτό. Αλλά όταν βγήκα και συνήλθα, οι φίλοι μου μετά μου είπαν ότι ήταν της ΧΑ, γιατί μου είπαν ότι «αφού σε χτύπησαν ήρθαν μετά σ' εμάς» και ήθελαν να μπουν μέσα να χτυπήσουν κι αυτούς. Και μετά άκουσα το βίντεο του αρχηγού τους και εκείνη τη βραδιά είπε ότι «εμείς θα αντιμετωπίσουμε τους Αιγύπτιους ψαράδες».
Πρόεδρος: Γιατί σας άφησαν και έφυγαν;
Μάρτυρας: Με αφήσανε νεκρό, γι' αυτό φύγανε.
Πρόεδρος: Νόμισαν ότι ήσασταν νεκρός;
Μάρτυρας: Ναι.
Εισαγγελέας: Ξέρετε αν εκείνη την ημέρα ο βουλευτής Λαγός είχε δώσει ομιλία στο Πέραμα;
Μάρτυρας: Αυτός που ήταν εδώ την προηγούμενη φορά; Μου έδειξαν βίντεο από εκείνη την ημέρα που έλεγε ότι θα αντιμετωπίσουμε τους Aιγύπτιους ψαράδες κι εκείνη την ημέρα με χτύπησαν. Στόχος τους ήταν να μας σκοτώσουν.
Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου, ο μάρτυρας είπε ότι πιστεύει πως δεν ήταν προσωπικά μόνος του στόχος και πως όποιος και να ήταν στη θέση του, θα ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής: «Είμαστε στόχος γιατί είμαστε ξένοι», είπε.
Εισαγγελέας: Αποκτήσατε άδεια παραμονής ως θύμα εγκληματικής οργάνωσης; Έχετε τη δυνατότητα να λάβετε άδεια παραμονής βάσει του νόμου;
Μάρτυρας: Δύο χρόνια έπειτα από αυτά τα γεγονότα δεν είχα άδεια παραμονής. Μετά ο δικηγόρος με βοήθησε για να αποκτήσω άδεια παραμονής για να είμαι νόμιμος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων προς Υποστήριξη της Κατηγορίας ο μάρτυρας είπε πως 11 χρόνια μετά την επίθεση που δέχθηκε δεν μπορεί να φάει σκληρές τροφές και δεν μπορεί να μείνει για περισσότερες από 3-4 ώρες όρθιος.

Η υπόθεση και ο ρόλος του Λαγού

Η υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών θεωρείται ως μία από τις πλέον ενδεικτικές για τη δράση και τους στόχους της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και για τον τρόπο που λειτουργούσε με άνωθεν εντολές και υποδείξεις. Και αυτό σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση φαίνεται ξεκάθαρα στην υπόθεση της επίθεσης στους αλιεργάτες, η οποία οργανώθηκε και εκδηλώθηκε ύστεαρ από δηλώσεις του τότε βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού, ο οποίος είχε στοχοποιήσει τα θύματα.
Ο νυν ευρωβουλευτής, καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών, Γιάννης Λαγός είχε αναφερθεί σε ομιλίες του στην περιοχή στο «πρόβλημα με τους Αιγύπτιους αλιεργάτες». Ο τότε βουλευτής είχε πει: «Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους Αιγύπτιους που κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάνε τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν απ' όπου θέλουν, γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή».
Κατηγορούμενοι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής, καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη 10 ετών και 24 μηνών, και τα μέλη της Τοπικής στο Πέραμα Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Αγριογιάννης, Θωμάς Μαριάς και Μάρκος Ευγενικός, καταδικασμένοι όλοι σε 7ετή κάθειρξη.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ