Τα χάπια των διαβητικών φαίνεται ότι έχουν γίνει περιζήτητα, όχι μόνο από τους ασθενείς αλλά και από ανθρώπους που ψάχνουν να βρουν γρήγορη λύση για να χάσουν βάρος και να βγουν στην παραλία, με αποτέλεσμα οι διαβητικοί να μη βρίσκουν στα φαρμακεία τα σκευάσματα που έχουν ανάγκη.

 «Άρχισα να ψάχνω στα φαρμακεία, να το βρούμε δηλαδή στη "μαύρη αγορά" πια, όχι με τη συνταγή, να το αγοράσουμε και όποιος μας δώσει από μία ένεση», αναφέρει στο Mega καταγγέλλουσα.

«Πόλεμος» φαρμακοποιών - γιατρών

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, από την πλευρά του, ζητεί να ελεγχθούν οι γιατροί, ενώ κάνει λόγο και για ελλείψεις. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Ζητάμε από την πολιτεία να προβεί άμεσα στον έλεγχο της συνταγογράφησης για όλα τα σκευάσματα Ozempic που έχουν συνταγογραφηθεί μέχρι τώρα, για να διαπιστώσει αν πράγματι τηρούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Καθώς τα αποθέματά μας είναι κρίσιμα, αυτή η μη επαρκής κάλυψη της ζήτησης κλιμακώνεται και πιθανόν να προκύπτουν εφεξής επαναλαμβανόμενες ολικές ελλείψεις, μικρής διάρκειας, έως ότου η ικανότητα παραγωγής αυξηθεί επαρκώς».

Δείτε βίντεο με το σχετικό ρεπορτάζ του Mega

Επταπλασιάστηκε η ζήτηση

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, η ζήτηση του φαρμάκου είναι τόσο μεγάλη που ενώ το 2021 διατέθηκαν στην ελληνική αγορά περίπου 50.000 σκευάσματα, το 2022 ο αριθμός αυτός έφτασε τα 362.000, δηλαδή επταπλασιάστηκε.

Πιο αναλυτικά, η σεμαγλουτίδη φαίνεται ότι έχει γίνει ανάρπαστη στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι ενέσιμο και προορίζεται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 αλλά τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις του, αφού φαίνεται να οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους.

Ο ΕΟΦ, μάλιστα, εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση με αφορμή τις διαστάσεις που έχει λάβει η μαζική χρήση του φαρμάκου Ozempic για τον διαβήτη που το χρησιμοποιούν πολλοί για να αδυνατίσουν.

Όπως αναφέρει:

«To τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γραφεί και κυκλοφορήσει πολλά άρθρα σχετικά με το συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό προϊόν κατά του διαβήτη OZEMPIC και στην αποτελεσματικότητά του στο αδυνάτισμα. Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία πρόκειται για παράνομη διαφήμιση και καλεί όλες τις ιστοσελίδες να αποσύρουν κάθε αναφορά στο συνταγογραφούμενο αυτό σκεύασμα».

Σε κάθε περίπτωση οι γιατροί θα πουν πως οι ασθενείς με διαβήτη που παίρνουν συγκεκριμένα σκευάσματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, οι δε παχύσαρκοι να λάβουν υπόψη τους τις παρενέργειες.

«Αυτό το χάπι, με το που το πήρα, μου προκάλεσε πόνους στο στομάχι».

Το θέμα δεν είναι άγνωστο και στον ΕΟΦ που με τις καταγραφές του για τις ελλείψεις στα φάρμακα εντοπίζει και στην Ελλάδα το πρόβλημα που παρουσιάζεται παγκοσμίως.

«Η ζήτηση των φαρμάκων για αδυνάτισμα έχει επταπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο»

Ο Χρήστος Ζούπας, παθολόγος και διευθυντής διαβητολογικής κλινικής, μίλησε στο LIVE NEWS και στον Νίκο Ευαγγελάτο για το θέμα, λέγοντας πως αυτό είναι το μόνο φάρμακο μέχρι στιγμής που μπορεί να βοηθήσει πολύ στο αδυνάτισμα.

«Το συγκεκριμένα φάρμακα είναι πολύ σημαντικά και έχουν ιδιότητες που δεν τα είδαμε σε άλλα διαβητικά φάρμακα. Έγιναν μελέτες που έδειξαν πως τα φάρμακα αυτά είχαν πολύ ευεργετικές ιδιότητες. Δεν είναι η πρώτη φορά που χορηγείται για την παχυσαρκία. Η ζήτηση των φαρμάκων αυτών με σκοπό το αδυνάτισμα έχει επταπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Η απώλεια βάρους του ύψους του 10% το χάνεις σε βάθος χρόνου αλλά και με διατροφή. Και εάν σταματήσει η αγωγή, τότε θα τα ξαναπάρει».

Ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είπε στο LIVE NEWS πως η ζήτηση έχει επταπλασιαστεί μόλις σε έναν χρόνο.

«Το φάρμακο αυτό δίνεται αφού δοκιμαστούν άλλα φάρμακα στους διαβητικούς. Και ξαφνικά έχουν αυξηθεί οι διαβητικοί. Το πρόβλημα είναι πως είχαμε ασθενείς που έπρεπε να συνεχίσουν την αγωγή τους με αυτό το φάρμακο και δεν μπορούσε να βρεθεί λόγω μεγάλης κατανάλωσής του».