Ένα ενέσιμο αντιδιαβητικό φάρμακο, που προορίζεται για τη θεραπεία ενηλίκων των οποίων ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 δεν ελέγχεται ικανοποιητικά, παρατηρήθηκε ότι συμβάλλει και στην απώλεια βάρους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει να χορηγείται καταχρηστικά, εξαντλώντας τα διαθέσιμα αποθέματα στα φαρμακεία και οδηγώντας τους διαβητικούς στην απόγνωση.

Πρόκειται για το σκεύασμα Ozempic, η δραστική ουσία του οποίου, η σεμαγλουτίδη, είναι αγωνιστής των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP1 (μια ορμόνη που παράγεται στο έντερο).

Δρα όπως το πεπτίδιο GLP-1, αυξάνοντας την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας μετά τη λήψη τροφής κι αυτό συντελεί στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση του φαρμάκου, που ενώ το 2021 διατέθηκαν στην ελληνική αγορά περίπου 50.000 σκευάσματα, ο αριθμός αυτός επταπλασιάστηκε το 2022, φτάνοντας τις 362.000.


Πώς συνδέθηκε με την απώλεια βάρους

Μελέτες κατέδειξαν ότι το Ozempic μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και περιορίζει τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

Πέντε μελέτες που έγιναν σε περισσότερους από 4.000 ασθενείς κατέδειξαν ότι το Ozempic μείωσε τα επίπεδα της HbA1c (δείκτη μέτρησης της γλυκόζης στο αίμα) κατά 1,2 έως 1,8 εκατοστιαίες μονάδες σε χρονικό διάστημα 10 έως 13 μηνών.

Το Ozempic σε αυτές τις μελέτες συγκρίθηκε με θετικά αποτελέσματα με τις άλλες θεραπείες με σιταγλιπτίνη, εξενατίδη και ινσουλίνη γλαργίνη και το εικονικό φάρμακο.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεραπεία με Ozempic σχετίζεται με ευεργετική μείωση του σωματικού βάρους.


Καμπανάκι από τον ΕΟΦ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για παράνομη διαφήμιση.

Όπως ανέφερε, οι καταναλωτές καλούνται να έχουν πολύ μεγάλη επιφύλαξη στο να μπουν στη διαδικασία χρήσης ενός φαρμάκου για έναν τέτοιο λόγο (αδυνάτισμα), όσο και για την ακρίβεια των στοιχείων που αναπαράγονται στον τύπο.

«Παρακαλούνται οι καταναλωτές να μην παρασύρονται από δημοσιεύματα και να
αποφασίζουν για τη λήψη σκευασμάτων για την απώλεια βάρους, ειδικά εάν δεν έχουν συμβουλευτεί κάποιον ειδικό. Επίσης σε καμία περίπτωση να μην προμηθεύεται φάρμακα από μη αξιόπιστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, επειδή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία του», τόνισε στην ανακοίνωσή του.


Ποιες οι πιθανές παρενέργειες

Όπως αναφέρεται στη σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR),
που αξιολόγησε το φάρμακο προτού εισηγηθεί τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην
Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του Ozempic (μπορούν να
επηρεάσουν περισσότερα από 1 στα 10 άτομα) περιλαμβάνουν διαταραχές του πεπτικού
συστήματος, όπως διάρροια, έμετο και ναυτία (τάση για έμετο). Αυτές είναι ήπιας ή
μέτριας σοβαρότητας και μικρής διάρκειας.

Η σοβαρή επιδείνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας (βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, τη φωτοευαίσθητη μεμβράνη στο πίσω μέρος του οφθαλμού) είναι συχνή (μπορεί να επηρεάσει έως 1 στα 10 άτομα).

Επίσης, οι ασθενείς που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη σε συνδυασμό με σουλφονυλουρία ή με
ινσουλίνη ενδέχεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας.

Την ίδια ώρα, αν και η τριχόπτωση δεν αναφέρεται ως παρενέργεια του Ozempic, πολλοί
χρήστες στου φαρμάκου σε ομάδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν πως διαπίστωσαν απώλεια μαλλιών για όσο διάστημα το λάμβαναν.

Επιπλέον, οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία συνιστάται να χρησιμοποιούν αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας με σεμαγλουτίδη.

Σύμφωνα με την FDA, συνιστάται η διακοπή της χρήσης τουλάχιστον δύο μήνες πριν από την εγκυμοσύνη λόγω πιθανών κινδύνων αποβολής και γενετικών ανωμαλιών. Δεδομένου ότι πολλές γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία μπορεί να λαμβάνουν το σκεύασμα για απώλεια βάρους, υπάρχει η ανησυχία πως δεν γνωρίζουν αρκετά για τους πιθανούς κινδύνους εάν συμβεί μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη.

*Πληροφορίες: thetoc.gr