Οι θετικές και τεχνολογικές επιστήµες αποτελούν το πεδίο µε τις πιο ενδιαφέρουσες σπουδές για τους περισσοτέρους και περιλαµβάνουν πανεπιστηµιακά τµήµατα που ανοίγουν τον δρόµο για δουλειά όχι µόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλα τα µήκη και πλάτη της Γης. Από φυσικός στη NASA µέχρι πολιτικός µηχανικός στο Κουβέιτ.

Τα µυστικά για τις σχολές και τα τµήµατα του 2ου επιστηµονικού πεδίου των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων αποκαλύπτουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», που παρουσιάζουν τα τµήµατα-ευκαιρίες,

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑ∆ΑΚΗΣ, ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΟΕΦΕ: Μπορείς να γίνεις πολιτικός µηχανικός στο Κουβέιτ και µεταλλειολόγος όπου υπάρχει ευκαιρία για δουλειά

Πολυτεχνικές και φυσικοµαθηµατικές σχολές, καθώς και τµήµατα πληροφορικής συνιστούν τον κεντρικό «πυρήνα» του 2ου επιστηµονικού πεδίου, το οποίο για πολλούς περιλαµβάνει τις πιο ενδιαφέρουσες σπουδές. ∆ύσκολες µεν, γιατί χρειάζονται πολύ και καλό διάβασµα, αλλά µε έντονο ενδιαφέρον και µε επαγγελµατική αποκατάσταση σε όλα τα µήκη και πλάτη της Γης. «Μπορείς να γίνεις πολιτικός µηχανικός στο Κουβέιτ και µεταλλειολόγος όπου υπάρχει ευκαιρία για δουλειά, σε αντίθεση, για παράδειγµα, µε τον φιλόλογο, που έχει πιο περιορισµένο πεδίο προοπτικών», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βαφειαδάκης. Είναι πραγµατικά ένα δύσκολο «µπουκέτο» σχολών, αφού ακόµα και µέσα στο πανεπιστήµιο οι συγκεκριµένες σχολές δεν θεωρούνται από τις εύκολες για να πάρεις πτυχίο, το οποίο απαιτεί πολλή µελέτη, ωστόσο για τους αποφοίτους υπάρχει µεγάλη ανταµοιβή σε επίπεδο τόσο εξεύρεσης εργασίας όσο και αµοιβών.

Ενα ελκυστικό στοιχείο είναι ότι καλές προοπτικές εργασίας έχουν επίσης σχολές µε βαθµολογίες κοντά στο 13 µε 14, ενώ ανοίγουν για τους υποψηφίους και αυτού του πεδίου και οι στρατιωτικές σχολές, Ευελπίδων, Ικάρων, αλλά και δασκάλων-νηπιαγωγών και ΤΕΦΑΑ, που είναι κοινές για τα επιστηµονικά πεδία.

«Εξυπνη» επιλογή αποτελεί το ΠΑ∆Α, το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής, το οποίο προέρχεται από αναβαθµισµένο ΤΕΙ. Υπάρχουν καλές σχολές εκεί, όπως το περιζήτητο Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, που δίνει την ευκαιρία σε έναν υποψήφιο να µπει στην Αθήνα µε πολύ πιο χαµηλή βάση από ό,τι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε ένα πολύ καλό αντικείµενο. Τα επόµενα χρόνια, µάλιστα, αναµένεται να εξισωθούν τα επαγγελµατικά του δικαιώµατα µε αυτά των υπόλοιπων Τµηµάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, οπότε δικαίως χαρακτηρίζεται ως σχολή «ευκαιρίας». «Χρυσή ευκαιρία» θεωρούνται και άλλα τµήµατα του ΠΑ∆Α, όπως το Τµήµα Πληροφορικής, που φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια το έχουν «αγκαλιάσει» οι υποψήφιοι. Εξάλλου, το τµήµα των ΤΕΙ Πληροφορικής από το οποίο προήλθε ήταν από τα καλύτερα στο είδος του, πόσω µάλλον τώρα, που έχουν αναβαθµιστεί οι σπουδές.

Υπάρχουν πολλά τµήµατα ευκαιρίας στο 2o πεδίο, µε πιο χαρακτηριστικά τα παρακάτω: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Κοζάνης µε 14.325 µόρια πέρυσι (Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας), Πολιτικών Μηχανικών Βόλου µε 13.790 µόρια πέρυσι (Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας), Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης µε 12.900 µόρια πέρυσι (Πανεπιστήµιο Θράκης), Πληροφορικής Τρίπολης µε 11.875 µόρια πέρυσι (Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου), Μαθηµατικών Ηρακλείου µε 10.860 µόρια πέρυσι (Πανεπιστήµιο Κρήτης), Μηχανικών Οικονοµίας και ∆ιοίκησης Χίου µε 8.575 µόρια πέρυσι (Πανεπιστήµιο Αιγαίου) και Μαθηµατικών Σάµου µε 9.445 µόρια πέρυσι (Πανεπιστήµιο Αιγαίου).

lklkkl

Ιδιαιτερότητες

Στα τµήµατα αυτά, τα πλεονεκτήµατα είναι η πιο εύκολη εισαγωγή, που οδηγεί σε πολύ καλές σπουδές, οι οποίες συνδυάζονται µε καλά µεταπτυχιακά, ενώ στην ουσία το µοναδικό µειονέκτηµα είναι ότι βρίσκονται γεωγραφικά µακριά από την Αττική και τα µεγάλα αστικά κέντρα. Ακόµα µία ιδιαιτερότητα του πεδίου αυτού είναι οι µεγάλες αποκλίσεις µεταξύ Αθήνας και περιφέρειας. Ενώ, δηλαδή, σε άλλα πεδία σχολές όπως η Ιατρική και η Νοµική έχουν βάσεις κατά φθίνουσα σειρά, χωρίς µεγάλες αποκλίσεις, οι διαφορές στις βάσεις στα περιζήτητα Τµήµατα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων από την Αθήνα στην περιφέρεια µπορεί να κυµαίνονται ακόµα και σε 4.000-5.000 µόρια. Πάντως, όπως συµβουλεύει ο κ. Βαφειαδάκης, «στα Μαθηµατικά οι υποψήφιοι δεν πρέπει να διαβάζουν παπαγαλία, αλλά να κατανοούν την ύλη. Επίσης, να ξεκινήσουν να γράφουν διαγωνίσµατα, στην αρχή ευκολότερα, µετά πιο δύσκολα. Οταν δουν τα θέµατα, να µην τροµοκρατηθούν, γιατί θα είναι δύσκολα για όλους, άρα θα πέσουν οι βάσεις».

*Δημοσιεύτηκε στο «Παραπολιτικά» στις 22 Απριλίου 2023.