Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υποψηφίου Βουλευτή Εύβοιας της ΝΔ και Καθηγητή Ιατρικής Σπύρου Πνευματικού με θέμα «Ο ασθενής σε πρώτο πρόσωπο – Η σημασία της πρόληψης» το απόγευμα της Δευτέρας 24 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Εύβοιας στη Χαλκίδα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος, ο Λιμενάρχης Χαλκίδας κ. Κώστας Φλουρής, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Εύβοιας, κ. Κωνσταντίνος Ψαρρός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Γιάννης Γεροντίτης, ο πρώην βουλευτής Εύβοιας κ. Άγγελος Πνευματικός, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Τουρισμού, Αθλητισμού και Εθελοντισμού, κ. Ηλίας Μπουρμάς, καθώς και πολλοί αιρετοί από το νομό.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Πνευματικός μίλησε για τον στόχο της εκδήλωσης, που είναι να αναδείξει τη σημασία της πρόληψης, αλλά και τον ασθενή ως πρωταγωνιστή σε ό,τι αφορά τα θέματα της υγείας. «Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές, και να συμβάλλει καθοριστικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή, αλλά και για τους γύρω του. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ενημέρωση είναι σημαντικό κομμάτι της πρόληψης» τόνισε.

Όπως είπε, η πρόληψη έχει να κάνει με τη συστηματική παρακολούθηση της υγείας μας με τη βοήθεια του γιατρού μας, αλλά και με τις ατομικές μας συνήθειες. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ, είναι πράγματα που πρέπει να βάλουμε όλοι στην καθημερινότητά μας γιατί μας προφυλάσσουν από μελλοντικές ασθένειες.

Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα όπου αναφέρθηκε στην υποχρέωση ενίσχυσης του ΕΣΥ ώστε να μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Εστίασε, ειδικότερα, στις δράσεις που γίνονται για την υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών, όπως η κτιριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων που υποδέχονται ογκολογικούς ασθενείς, η δημιουργία Μητρώου Νεοπλασματικών Νοσημάτων, κάτι που ήταν απαίτηση όλων των ογκολογικών ασθενών, η δημιουργία προγραμμάτων κατ’ οίκον νοσηλείας κ.α..

Η κ. Σοφία Χατζηιωάννου Καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ στο Αττικό Νοσοκομείο και Διευθύντρια PET/CT στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, μίλησε για τη σημαντική συμβολή του PET/CT στην στοχευμένη θεραπεία, μέσα από τις τεχνικές μοριακής απεικόνισης, και τους νέους δρόμους που ανοίγονται για την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών, μέσα από την έρευνα στο πεδίο αυτό.

Η κ. Εύη Ορφανού, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος
και Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Ν. Έβρου
 «Μαζί για Ζωή»
, αναφέρθηκε στις εμπειρίες και τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο και τόνισε πως κάθε ασθενής είναι μοναδικός, και απαιτεί εξατομικευμένη ιατρική και φαρμακευτική προσέγγιση, να έχει αξιοπρέπεια σε όλα τα στάδια, να υπάρχει υποστήριξη οικογένειας και περιβάλλοντος αλλά και κοινωνική υποστήριξη (δικαίωμα στην εργασία).

Ο κ. Γιώργος Χαλιώτης, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Συντ. Δ/ντης Παθολογικής Κλινικής & Υπεύθυνος Διαβητολογικού Ιατρείου του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδος, παρουσίασε τις βλαπτικές συνέπειες του σακαχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που τείνει να λάβει διαστάσεις πανδημίας, στην υγεία, δίνοντας, όμως, το αισιόδοξο μήνυμα ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής (lifestyle), όπως φάνηκε από πολλές πρόσφατες καλά τεκμηριωμένες μελέτες, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης του ΣΔτ2 και των επιπλοκών του.

Τέλος, η κ. Μέμη Τσεκούρα, Πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα και μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, είπε πως σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF), 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άντρες άνω των 50 ετών, θα υποστεί ένα κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης. Τόνισε, λοιπόν, τη μεγάλη σημασία της πρόληψης, μέσα από απλές εξετάσεις, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων. Αναφέρθηκε, επίσης, στις δράσεις που έχει οργανώσει ο Σύλλογος, με πρωτοβουλία του κ. Πνευματικού και σε συνεργασία με την Γ΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο ΚΑΤ, για την ενημέρωση και τον προληπτικό έλεγχο για την οστεοπόρωση, τη σκολίωση και την κύφωση σε περιοχές της Εύβοιας (Κάρυστος, Μαρμάρι, Ιστιαία, Αιδηψός, Μαντούδι, Λίμνη, Αγία Άννα).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το κοινό προς τους ομιλητές για θέματα πρόληψης και πολιτικής υγείας.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο κ. Πνευματικός κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να κάνουν ορισμένες θετικές αλλαγές στη ζωή τους και να προστατεύσουν την υγεία τους.