Η συζήτηση για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων επανέρχεται στα τουρκικά ΜΜΕ, με τους Τούρκους δημοσιογράφους να σχολιάζουν δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ ότι δεν θα δεχθεί την επέκτασή τους. «Ούτε 6,01 μίλια δεν θα γίνουν αποδεκτά», δήλωσε ο Ακάρ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Ο αρθρογράφος της Milliyet, Οζάι Σεντίρ, σχολίασε: «Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 μίλια στα 12 μίλια στο Αιγαίο, το μερίδιο που μένει στην Τουρκία ειναι 7%. Ενα πλοίο που θα ταξιδέψει από την Κωνσταντινούπολη στη Σμύρνη θα πρέπει να περάσει τρεις φορές από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτά δεν μπορεί να τα δεχθεί η Τουρκία. Αυτά μπορεί να συζητηθούν. Εγώ ρώτησα γι' αυτό το θέμα τον Χουλουσί Ακάρ και μου έχει πει πως δεν θα δεχθούμε ούτε τα 6,01 μίλια. Ούτε 6,01 μίλια. Τόσο ξεκάθαρα». «Θα αποβιβαστούν στη Σμύρνη!», σχολίασε ο δημοσιογράφος Μετεχάν Ντεμίρ.




Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ θέλουν και υποστηρίζουν τρομοκράτες

Την ίδια ώρα, συνεχίζει την επιθετική ρητορική κατά των ΗΠΑ η Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δηλώνει ότι «οι ΗΠΑ θέλουν και υποστηρίζουν τρομοκράτες». «Μας απέκλεισαν από τα F-35 και οι κυρώσεις είναι άδικες», ανέφερε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Hurriyet, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ. Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ θέλουν ένα «τρομοκρατικό κράτος» στη Συρία, ο Τσαβούσογλου απάντησε: «Εκατό τοις εκατό. Η οργάνωση προσπαθεί να διχάσει τη Συρία εκεί. Οι ΗΠΑ τους παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη. Το YPG/PYD προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τρομοκρατικό κράτος. Οι ΗΠΑ τους παρέχουν επίσης εκπαίδευση και υποστήριξη όπλων. Συνεχίζεται η υποστήριξη στο PKK -YPG. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Συνεργάζεται με τρομοκρατική οργάνωση. Φυσικά και η παρουσία της FETO εκεί είναι πρόβλημα. Από την άλλη τους λέμε συμμάχους, αλλά δέχτηκαν τις κυρώσεις CAATSA. Πληρώσαμε για τα F-35, συνεισφέραμε. Θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω. Η έξοδός μας από αυτό το σύστημα ήταν η ώθηση για να επιταχύνουμε τη δική μας παραγωγή, αλλά οι κυρώσεις CAATSA είναι άδικες». 

Προκλητικό προεκλογικό βίντεο του AKP με την Αγία Σοφία

Επίσης, την Αγία Σοφία χρησιμοποιεί σε προεκλογικό σποτ το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP στην Τουρκία, προβάλλοντας τη μετατροπή του ναού από χριστιανικό μνημείο σε τζαμί ως ένα από τα πιο σπουδαία επιτεύγματα της θητείας του Ερντογάν. «Οι ήχοι του καλέσματος για προσευχή, του σαλαβάτ και του χατμί σαρίφ από τους θόλους του τεμένους της Αγίας Σοφίας, του συμβόλου της αναγέννησης του ήλιου του πολιτισμού μας, δεν θα λείψουν μέχρι την ημέρα της κρίσης...», αναφέρεται στο σποτ. Στο βίντεο απεικονίζεται η «μεγάλη προσμονή που έζησαν 3 ολόκληρες γενιές στην Τουρκία», μέχρι να ξαναγίνει η Αγία Σοφία τζαμί, ενώ στο τέλος του σποτ εμφανίζεται φωτογραφία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας «Ο σωστός άνθρωπος τη σωστή ώρα». Λίγο πριν κυκλοφορήσει το προεκλογικό σποτ του AKP ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης είχε αναρωτηθεί, ως άλλος «προφήτης», πότε θα χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση Ερντογάν την Αγία Σοφία ως προεκλογικό εργαλείο. Ο Κιλιτσντάρογλου σε ανάρτηση που είχε κάνει στο twitter έγραφε: «Για να δούμε πότε θα ξεκινήσει η προπαγάνδα για το τζαμί της Αγίας Σοφίας... Τα πάντα γι' αυτούς είναι διαφήμιση. Δεν έχουν κανένα ιερό και όσιο, όλα είναι προπαγάνδα. Σε τι έχουν μετατρέψει τις κοινές μας αξίες; Το καθαρό μέτωπο ανήκει σε αυτούς που δεν κλέβουν, δεν διώχνουν, δεν χαραμίζουν και δεν αφήνουν τον λαό τους να λιμοκτονεί. Τελεία και παύλα!».