Το νέο τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς παρουσίασε χθες, Δευτέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην ομιλία του, η οποία είχε και προεκλογικό χαρακτήρα, εξαπέλυσε απειλές κατά της Ελλάδας, αφού έκανε λόγο για μια νέα «επιτυχία» της Τουρκίας.

«Αν παρατηρήσετε, για κάθε επιτυχία της χώρας μας στην αμυντική βιομηχανία ενοχλούνται αυτοί (σ.σ. αντιπολίτευση), όπως και οι άλλοι που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των υδάτων. Όμως, να μην παρεξηγήσουν, καθώς εμείς θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε και αυτούς αλλά και άλλους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των υδάτων. Εμείς είμαστε Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει εκπαιδευτικά μαχητικά αντί για F-16, κάτι που υποδεικνύει ότι η γειτονική χώρα δεν ελπίζει σε άμεση έγκριση της πώλησης των αεροσκαφών από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε τις απειλές του, λέγοντας ότι «θα εκτοξεύσει πάνω στον εχθρό τις βόμβες και τους πυραύλους του και θα επιστρέψει στη βάση του δίχως να γίνει αντιληπτό».

«Το "Hurjet" θα εκπαιδεύει τους πιλότους μας και, όταν υπάρχει ανάγκη, θα εξοπλίζεται και θα πηγαίνει στο πεδίο μάχης. Έτσι το "Hurjet" θα είναι με τα δικά μας ραντάρ και με τα δικά μας όπλα και εν μέρει θα αντικαταστήσει τα F-16 μας. Το μαχητικό μας "Kaan" βρίσκεται μπροστά μας με όλο του το μεγαλείο. Σύντομα θα απογειωθεί και αυτό. Σκεφτείτε πως είναι τέτοιο αεροσκάφος που σε πεδίο μάχης θα μπει στη φωλιά του εχθρού, δίχως να εντοπιστεί από τα ραντάρ. Θα ανοίξει τον χώρο που έχει τα όπλα και θα εκτοξεύσει πάνω στον εχθρό τις βόμβες και τους πυραύλους του και θα επιστρέψει στη βάση του δίχως να γίνει αντιληπτό», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.


Η παρουσίαση του νέου τουρκικού μαχητικού «Kaan»

Κατά τη χθεσινή τελετή έγινε η ονοματοδοσία του τουρκικού μαχητικού, «Κaan», ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι στίχοι του οθωμανικού εμβατηρίου που ακούστηκε την ώρα που ο Ερντογάν έμπαινε στο πιλοτήριο, σε ένα σκηνικό αλά… «Top Gun».

Οι στίχοι μιλούν για τον «πρόσφατο στρατό του Ισλάμ» που θα χαρίσει την ποθητή νίκη κατά τις προσεχείς κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία. «Χάρισέ μας τη νίκη, καθώς αυτός είναι ο πιο πρόσφατος στρατός του Ισλάμ, μέχρι να ακουστεί με προσευχές η επιβεβαιωμένη σου φήμη. Χάρισέ μας τη νίκη, καθώς αυτός είναι ο πιο πρόσφατος στρατός του Ισλάμ», ανέφεραν συγκεκριμένα οι στίχοι του τραγουδιού.