Η Ελλάδα φαίνεται να έχει έρθει σε συνομιλίες με τους Ισραηλινούς για την απόκτηση αντιαεροπορικών συστημάτων με σκοπό την αντικατάσταση τόσο των ρωσικών συστημάτων σε ελληνική υπηρεσία όσο και των συστημάτων αμερικάνικης κατασκευής παλαιωμένου τύπου όπως τα HAWK. Η χώρα μας έχει δεχθεί μεγάλες πιέσεις ως προς την παραχώρηση των πολύτιμων, ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου TOR M1, Sa-8b και S300 PMU1. Βέβαια μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία υπάρχει και το ζήτημα της υποστήριξης των συστημάτων αυτών από τους Ρώσους. Το ενδιαφέρον της χώρας μας εδράζεται στα ισραηλινά αντιαεροπορικά συστήματα Spyder MR/LR και Barak 8. 

SPYDER

Το σύστημα SPYDER (Surface-to-air PYthon and DERby) είναι ένα αντιαεροπορικό σύστημα μικρού έως μεγάλου βεληνεκούς της Rafael που χρησιμοποιεί τους εξελιγμένους ισραηλινούς πυραύλους αέρος-αέρος μικρού και μέσου βεληνεκούς Python 5 και Derby αντίστοιχα. Σύμφωνα με την εταιρία η οικογένεια SPYDER περιλαμβάνει κινητά συστήματα αεράμυνας μικρής έως μεγάλης εμβέλειας (20-80 km) που μπορούν να υπερασπιστούν μεγάλες περιοχές έναντι ενός ευρέος φάσματος απειλών, όπως επιθετικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, βομβαρδιστικά, πύραυλοι Κρουζ, UAV και όπλα μακρού πλήγματος του εχθρού.

Μια πυροβολαρχία SPYDER διαθέτει 3-6 εκτοξευτές των τεσσάρων βλημάτων οι οποίοι φέρονται επί φορτηγού οχήματος υψηλής ευκινησίας. Τα βλήματα βάλλονται σε κλίση. Ο τετραπλός εκτοξευτής (MFU) έχει δυνατότητα ανύψωσης και περιστροφής 360 μοιρών. Το σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους με δύο τρόπους λειτουργίας: κλείδωμα στόχου πριν από την εκτόξευση και κλείδωμα στόχου μετά την εκτόξευση. Η μέθοδος εκτόξευσης με κλίση, σε αντίθεση με την κατακόρυφη εκτόξευση, επιτρέπει στον ανιχνευτή του πυραύλου να είναι κλειδωμένος στον στόχο πριν από την εκτόξευση.

Barak 8

Το Barak 8 είναι ένας πύραυλος εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς. Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει εναέριες απειλές, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πυραύλων κατά πλοίων και UAV καθώς και βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων Κρουζ. Υπάρχουν τόσο θαλάσσιες όσο και χερσαίες παραλλαγές του συστήματος. Ο πύραυλος Barak 8 έχει μήκος περίπου 4,5 μέτρα, διάμετρο 0,225, άνοιγμα φτερών 0,94 μέτρα και βάρος 275 κιλά συμπεριλαμβανομένης μιας κεφαλής 60 κιλών που εκρήγνυται σε κοντινή απόσταση. Ο πύραυλος έχει μέγιστη ταχύτητα 3 Mach με μέγιστη επιχειρησιακή εμβέλεια 70 χλμ.

Ο εκτοξευτής του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας BARAK 8 είναι τοποθετημένος σε σασί στρατιωτικού φορτηγού αυξημένης ευκινησίας. Οι πύραυλοι Barak 8 εκτοξεύονται κάθετα και παρέχουν κάλυψη 360 μοιρών. Η μονάδα εκτόξευσης αποτελείται από 8 κάνιστρα πυραύλων έτοιμων για βολή. Και οι οκτώ πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα. Μια πυροβολαρχία Barak αποτελείται από ένα σύστημα διοίκησης και ελέγχου, ραντάρ παρακολούθησης, πυραύλους και κινητούς εκτοξευτές. Όταν συνδυάζεται με ένα σύγχρονο σύστημα αεράμυνας και ραντάρ παρακολούθησης πολλαπλών λειτουργιών και καθοδήγησης, το Barak 8 επιτρέπει τη δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής πολλαπλών στόχων κατά τη διάρκεια πολλαπλών επιθέσεων.