Έναν εφιάλτη που μοιάζει να βγήκε από κινηματογραφική ταινία θρίλερ έζησε ένας 17χρονος από την Κρήτη.

«Το βράδυ που κοιμόμουν δεν ήξερα αν θα ξυπνήσω το πρωί, γιατί είχαν κατσαβίδια και αυτοσχέδια μαχαίρια και μπορούσαν να σου επιτεθούν εάν τους είχες πειράξει ή ακόμα κι αν δεν τους είχες πειράξει», περιέγραψε ο 17χρονος.

O 17χρονος για περίπου έξι μήνες παρέμεινε έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης νέων. Ο εγκλεισμός του είχε κριθεί αναγκαίος περισσότερο για λόγους αναμόρφωσης ύστερα από σοβαρό ενδοοικογενειακό επεισόδιο με τη μεγαλύτερη αδερφή του.

Όταν αφέθηκε ελεύθερος, πριν ακόμη φτάσει στο σπίτι του, μέσα στο αυτοκίνητο της επιστροφής, αποκάλυψε στη μητέρα του τη φρίκη που έζησε.

Συνεχής κακοποίηση

Όπως κατήγγειλε ο νεαρός, κακοποιούνταν από ομάδα πέντε συγκρατούμενών του τις τελευταίες 15 ημέρες της κράτησής του. Η μαρτυρία του είναι ανατριχιαστική. «Αυτό γινόταν κάθε μέρα, κάθε δύο-τρεις μέρες, όποτε ήθελαν. Τελείωνε ο ένας, ερχόταν ο άλλος», δήλωσε ο 17χρονος.

Τρεις ημέρες μετά την αποφυλάκιση του 17χρονου, η μητέρα μετέβη στην Ασφάλεια Ηρακλείου για να καταγγείλει όσα της είχε εκμυστηρευτεί ο γιος της, ο οποίος κατήγγειλε την κακοποίηση ακόμα ενός τρόφιμου. «Είχαν στοχοποιήσει ακόμα ένα αγόρι, του οποίου κάνανε τα ίδια μέσα στο μπάνιο», συμπλήρωσε ο 17χρονος.

Το μαρτύριο του 17χρονου ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα της κράτησής του, ενώ, όπως καταγγέλλει η μητέρα του, είχε οδηγηθεί και στο νοσοκομείο ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό. «Πολύ ξύλο, του έκλεβαν τα χρήματα, μέχρι και ξεβράκωτο τον άφησαν από ρούχα», είπε η μητέρα του 17χρονου.

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τον βιασμό του 17χρονου

Ο 17χρονος έχει απολυθεί από τις φυλακές από τις 19 Μαρτίου 2023 και την ίδια ημέρα κατέθεσε όσα βίωσε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός είχε κατηγορηθεί για ενδοοικογενειακή βία και γι' αυτό βρέθηκε στο κατάστημα κράτησης νέων, το οποίο αποτελεί μία δομή εναλλακτικής θεραπευτικής αντιμετώπισης. Ωστόσο, αντί να αναμορφωθεί, έπεσε θύμα σωματικής, ψυχολογικής, λεκτικής και σεξουαλικής βίας.

«Ήταν μία ατυχής υπόθεση, τελικά ήταν περισσότερο παρέμβαση των γονέων για οριοθέτηση του παιδιού. Όμως, η οικογένεια δεν επέλεξε ο 17χρονος να πάει στο αναμορφωτήριο. Είχε μία τραγική εμπειρία. Μπήκε μέσα τάχα για να σωφρονιστεί και τελικά βίωσε έναν εφιάλτη», είπε στο MEGA o Γιώργος Κοκοσάλης, δικηγόρος της οικογένειας του 17χρονου.

Το αγόρι κατέθεσε δύο φορές παρουσία ψυχολόγου, ενώ εξετάστηκε από ιατροδικαστή, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία. «Έδωσε δύο αναλυτικότατες καταθέσεις χωρίς λογικά κενά, χωρίς αντιφάσεις, με δυστυχώς πολύ σκληρές εικόνες και παραστάσεις, ακόμα και για τις πιο σκληρές καρδιές», συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η μητέρα του 17χρονου, ούτε ο διευθυντής του καταστήματος ανηλίκων αλλά ούτε η κοινωνική λειτουργός ενημέρωσαν την οικογένεια για όσα βίωνε ο ανήλικος. Ο δικηγόρος της οικογένειας ξεκαθάρισε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» πως σε αυτές τις δομές δεν δικαιούται κανείς να επικαλεστεί άγνοια, ενώ ανέφερε ότι ο 17χρονος «περίμενε να τελειώσει το μαρτύριο, το 6μηνο της κράτησής του» και ύστερα προχώρησε σε καταγγελία.

Ο 17χρονος δέχεται υποστήριξη από δομές αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον, με τον κ. Κοκοσάλη να τονίζει πως δεν ήταν εύκολο για την οικογένεια να βγει και να μιλήσει δημόσια για την κακοποίηση που δέχτηκε το παιδί.

Η διερεύνηση των βαρύτατων καταγγελιών είναι σε εξέλιξη, ενώ η μητέρα του 17χρονου ζήτησε την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου.