Την κόλαση που έζησε μέσα στις φυλακές ανηλίκων της Κασσαβέτειας, όπου επανειλημμένα έπεσε θύμα βιασμών και άγριας βίας, περιέγραψε ένας 17χρονος από την Κρήτη, ο οποίος ήταν έγκλειστος στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα. Ο 17χρονος έχει ήδη εξεταστεί από ιατροδικαστή, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει διαπιστώσει ίχνη σεξουαλικής πράξης.

«Πέρασα τις χειρότερες μέρες της ζωής μου», είπε ο ανήλικος, ξεδιπλώνοντας τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσε κατά την 6μηνη κράτησή του. «Με βίαζαν σχεδόν κάθε βράδυ για δύο εβδομάδες πέντε συγκρατούμενοί μου», αποκάλυψε το ανήλικο αγόρι, μιλώντας στο cretalive.gr, αποκαλύπτοντας τα όσα φρικιαστικά ζούσε. Η σοκαριστική περιγραφή του που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνου Παπαθανασίου, ο οποίος έδωσε εντολή για άμεση πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση προς την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες.

Η μαρτυρία

Ο ανήλικος είχε καταδικαστεί σε 6μηνη φυλάκιση για ενδοοικογενειακή βία, εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς του προς τη μικρότερη αδελφή του. Όταν πριν από λίγες ημέρες αποφυλακίστηκε, εκμυστηρεύτηκε στη μητέρα του τα όσα πέρασε.

«Το βράδυ που κοιμόμουν, δεν ήξερα εάν θα ξυπνούσα το πρωί, γιατί είχαν κατσαβίδια, αυτοσχέδια μαχαίρια που φτιάχνουν μόνοι τους και φοβόσουν το βράδυ μην σε σκοτώσουν, εάν τους είχες πειράξει, ακόμη και εάν δεν τους είχες πειράξει. Αυτό γινόταν κάθε ημέρα, κάθε δύο τρεις ημέρες. Όποτε ήθελε ο καθένας. Ερχόντουσαν όποτε ήθελαν, τελείωνε ο ένας, ερχόταν ο άλλος, τελείωνε αυτός, ερχόταν άλλος. Είχαν στοχοποιήσει και ένα άλλο παιδί που ο ένας του το έκανε μέσα στο μπάνιο. Οι δράστες περίμεναν να κοιμηθούν οι συγκρατούμενοι μου και μετά μου κάνανε ό,τι μου κάνανε», ανέφερε στην καταγγελία του ο 17χρονος πρώην τρόφιμος των φυλακών Ανηλίκων Κασσαβέτειας.

Οι δράστες

Η μητέρα του 17χρονου Γιώργου, μιλώντας στην ίδια ιστοσελίδα, τόνισε πως ο γιος της ανέφερε πως οι δράστες «ήταν πέντε άτομα, δύο Αφγανοί, δύο Πακιστανοί και ένας Σύριος. Τον ρωτούσα, γιατί στο έκαναν, τι συνέβη. Δεν ήθελα να τον πιέσω. Πολύ ξύλο, του έκλεβαν τα χρήματα, τον άφησαν ξεβράκωτο από ρούχα. Είχαμε τρεις ημέρες να μιλήσουμε. Με είχαν ζώσει τα φίδια. Μιλάω με τον διευθυντή των φυλακών και μου λέει ότι τον χτυπήσανε και τον είχαμε στο νοσοκομείο. “Δεν ενημερώσατε εμάς, ούτε εσείς ούτε η κοινωνική λειτουργός”, του είπα. Τον είχανε χτυπήσει, τον είχανε πετάξει πάνω στο κρεβάτι του και τον είχανε κουκουλώσει με ένα σεντόνι».

Ερωτήματα δημιουργούνται για τους φύλακες βάρδιας, οι οποίοι ουδέποτε φαίνεται να κατάλαβαν το παραμικρό και ο γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής ζήτησε να διερευνηθεί, όχι μόνο εάν ισχύουν οι καταγγελίες περί βιασμών και ξυλοδαρμών, αλλά και να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες των εργαζομένων της φυλακής.

Ο ανήλικος έδωσε κατάθεση στους αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Ηρακλείου, παρουσία ειδικού παιδοψυχολόγου.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σόμπολος
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 5/5