fylakes_kassaveteia
Ελλάδα

Βόλος - Φυλακές Κασσαβέτειας: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Ανηλίκων για τον βιασμό του 17χρονου

Κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα άγριο περιστατικό βιασμού, ο δικηγόρος της οικογένειας τόνισε ότι «τόσα χρόνια εμπειρίας δεν έχω ακούσει τέτοια πρωτόγνωρη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης, ειδικά εντός καταστημάτων κράτησης»

H εισαγγελέας Ανηλίκων Βόλου παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και της κακοποίησης κατ’εξακολούθηση και κατά συρροή σε βάρος του 17χρονου από την Κρήτη, ο οποίος κατήγγειλε τα όσα έζησε στις φυλακές Κασσαβέτειας.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής παρήγγειλε ένορκη διοικητική εξέταση για την υπόθεση. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο δικηγόρος της οικογένειας του 17χρονου, Γιώργος Κοκοσάλης, τόνισε πως «η οικογένεια αποφάσισε με σθένος και θάρρος να δημοσιοποιήσει αυτό το περιστατικό διότι θέλει να είναι η τελευταία οικογένεια που υφίσταται τέτοιου είδους έκνομες δραστηριότητες εις βάρος του παιδιού της». «Είχε τολμήσει και είχε καταγγείλει ότι είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από την ίδια ομάδα των πέντε, όπως την κατονομάζει το παιδί πολύ αθώα στην κατάθεσή του. Το αποτέλεσμα είναι ότι οδηγήθηκε στην απομόνωση. Το αποτέλεσμα μετά ήταν να δέχεται καθημερινή ψυχολογική και σεξουαλική βία, δηλαδή τον βιασμό που κατ’ εξακολούθηση υπέστη από αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κατά δήλωσή τους είναι ανήλικοι», πρόσθεσε ο δικηγόρος του 17χρονου.

Σε σχέση με την υπόθεση που σόκαρε και προκάλεσε την παρέμβαση των Αρχών, ο δικηγόρος της οικογένειας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες στα καταστήματα κράτησης νέων. «Δεν μιλάμε για σωφρονιστικό κατάστημα, δεν μιλάμε για φυλακή, μιλάμε για ειδικό κατάστημα κράτησης νέων. Ο λειτουργικός του προορισμός δεν είναι ούτε σωφρονισμός ούτε η τιμωρία», πρόσθεσε ο νομικός που αποκάλυψε ότι ο πελάτης του είχε βρεθεί στο κατάστημα κράτησης νέων γιατί είχε απασχολήσει τις Αρχές για παραβίαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας. «Θεώρησε η οικογένεια σωστό να υπάρξει πράγματι μια οριοθέτησή του», είπε εξηγώντας ότι το στενό του οικογενειακό περιβάλλον θεωρούσε ότι θα συνετιστεί με αυτόν τον τρόπο και ότι οι δομές και οι θεσμοί λειτουργούν με έναν διαφορετικό τρόπο.

«Αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος αποθήκη ψυχών», ανέφερε για το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στον Βόλο, όπου ο 17χρονος οδηγήθηκε ύστερα από απόφαση της ανακρίτριας. «Μπήκε στο κατάστημα αυτό από τον Σεπτέμβριο του 2022 και απελύθη με βούλευμα του Συμβουλίου Ηρακλείου Πλημμελειοδικών στις 19 Μαρτίου, οπότε και άμεσα έκανε την καταγγελία τόσο στη μαμά όσο και στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου», όπως τόνισε.

Ο Γιώργος Κοκοσάλης αμφισβήτησε ότι οι αλλοδαποί δράστες του ομαδικού βιασμού είναι ανήλικοι, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να επαληθευθεί η ακριβής τους ηλικία εξαιτίας των χωρών που προέρχονται. Μεταφέροντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» τα όσα φέρεται να βίωσε ο πελάτης του, δήλωσε ότι «από το πρώτο λεπτό που μπήκε άρχισαν οι ασκήσεις των κυριαρχικών σχέσεων. Τον ξυλοκόπησαν άγρια, του έπαιρναν τα χρήματά του και τον έδερναν. Όταν το παιδί υπέστη έναν σοβαρότατο ξυλοδαρμό και το διαπίστωσαν φύλακες αναγκαστικά κατήγγειλε το τι του έγινε». Έκτοτε «άρχισε η καθημερινή, ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία, την οποία υπομονετικά ο νεαρός υπέμενε καθ' όλη τη διάρκεια της κράτησής του, διότι ήξερε ότι αν την καταγγείλει, οι συνέπειες θα ήταν σαφώς επώδυνες».

Εξιστορώντας τα μαρτύρια που πέρασε το ανήλικο αγόρι, ο νομικός εκπρόσωπός του υποστήριξε ότι το τελευταίο δίμηνο προ της αποφυλάκισής του «υπέστη κατ' εξακολούθηση βιασμούς τους οποίους εκμυστηρεύτηκε στη μητέρα του. Κατέθεσε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου παρουσία ειδικού παιδοψυχολόγου, εξετάστηκε από ειδικό παιδοψυχίατρο και από ιατροδικαστή» και πλέον η προανάκριση είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο κ. Κοκοσάλης εστίασε επίσης και στο πώς αντιμετωπίστηκε ο πελάτης του κατά τη διάρκεια κράτησής του στο σωφρονιστικό κατάστημα. «Το παιδί τόλμησε και κατήγγειλε την αρχική έκνομη συμπεριφορά, δηλαδή τον ξυλοδαρμό, τις σωματικές βλάβες που υπέστη. Επελήφθη το συμβούλιο της φυλακής απ' ό,τι φαίνεται, τιμώρησε και αυτούς τους πέντε δράστες και από εκεί και μετά, όμως, επειδή έγινε η τιμωρία αυτών των δραστών, ξεκίνησε ό, τι χειρότερο μπορούσε να ξεκινήσει», σημείωσε.

Κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα άγριο περιστατικό βιασμού, ο δικηγόρος τόνισε ότι «τόσα χρόνια εμπειρίας δεν έχω ακούσει τέτοια πρωτόγνωρη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης, ειδικά εντός καταστημάτων κράτησης. Τον λόγο τώρα έχει η Δικαιοσύνη».

Ο ίδιος μετά την καταγγελία δήλωσε ικανοποιημένος γιατί ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής και ο αρμόδιος υπουργός έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και διέταξαν επείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση.

«Είμαι σίγουρος ότι θα βγουν όλα στο φως και το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο, ότι θα τιμωρηθούν όλοι οι υπαίτιοι, είτε αυτοί που έπραξαν είτε αυτοί που παρέλειψαν να πράξουν», πρόσθεσε.