Εντυπωσιακές επιδόσεις επιδεικνύουν τα νέα ελληνικής κατασκευής drones, καθώς για πρώτη φορά διεθνώς ρουκέτα Hydra 70 εβλήθη με απόλυτη επιτυχία από ένα μικρό και σχετικά εύκολα μεταφερόμενο drone.

Οι επιτελείς είναι ικανοποιημένοι, καθώς ως τώρα η ισχυρή ρουκέτα εκτοξευόταν από επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache και μαχητικά αεροσκάφη. Η εναέρια βολή ρουκέτας έγινε από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου SARISA της ελληνικής εταιρείας SAS Technology. Όπως υποστηρίζεται, το εν λόγω σύστημα μπορεί να παρέχει σημαντικές δυνατότητες οργανικής Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης, ακόμα και σε μικρές στρατιωτικές ομάδες, ενώ επιχειρησιακά σε κάποιους τομείς μπορεί να αποτελέσει το οικονομικό και ευέλικτο υποκατάστατο των πολύ πιο ακριβών επιθετικών ελικοπτέρων - ειδικά εάν είναι εξοπλισμένο με κατευθυνόμενες ρουκέτες με καταδείκτη laser.

Οι επιχειρησιακές δυνατότητές του

Ως προς τις επιχειρησιακές δυνατότητές του, το SARISA, εξοπλισμένο με ρουκέτες Hydra 70, ενδείκνυται για χρήση στην άμυνα νήσων ενάντια σε αποβατικές επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις μονάδων καταδρομών, ως οργανικό σύστημα ναυτικών μονάδων και πολλές άλλες αντίστοιχες εφαρμογές.

Το drone έχει μήκος 165 εκατοστά, πλάτος 218 εκατοστά, ύψος 45 εκατοστά και μέγιστο ύψος απογείωσης 60 κιλά. Ο χρόνος πτήσης εξαρτάται από το φορτίο και την αποστολή, ωστόσο, όπως σημειώνει η εταιρεία, το SARISA μπορεί να πετά συνεχόμενα για 20 λεπτά με μέγιστο δυνατό φορτίο. Το όχημα SARISA, το οποίο χαρακτηρίζεται ως UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle), εκτόξευσε ρουκέτα 2,75'' τύπου Hydra 70, και ειδικότερα τον τύπο FZ-90, κατασκευής της Thales Belgium, στο πεδίο βολής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή