Δύο προφυλακίσεις, ισχυρές ενδείξεις, πολλές υποθέσεις εργασίας και προαναγγελίες για νέες συλλήψεις υπόπτων χαρακτηρίζουν την έως τώρα πορεία της υπόθεσης δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ το μεσημέρι της 9ης Απριλίου 2021, έξω από το σπίτι του στον Αλιμο. Η λεπτομερής ανάλυση των ευρημάτων, σε συνδυασμό με νεότερα στοιχεία από την αστυνομική προανάκριση, οδηγεί στην εκτίμηση ότι το θύμα είχε κάποιας μορφής επαφή με τον εντολέα των εκτελεστών του, υπό την έννοια ότι η δουλειά του προκαλούσε τριγμούς, γι’ αυτό στοχοποιήθηκε και δολοφονήθηκε, με εντολή προσώπου υπεράνω υποψίας, ίσως κάποιου «λευκού κολάρου».

Τα δύο αδέλφια, 40 και 48 ετών, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία και παράνομη οπλοφορία-οπλοχρησία αρνούνται τη συμμετοχή τους και στη διάρκεια της μαραθώνιας απολογίας τους ο ένας είπε ότι ήταν στον Ασπρόπυργο και ο άλλος προσκόμισε ημερολόγιο δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το οποίο το διάστημα από 8 έως 12 Απριλίου 2021 μοίραζε στα νότια προάστια διαφημιστικά φυλλάδια της εταιρείας καθαρισμού που έχει με τη σύζυγό του. Κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί και μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστές φυλακές, στα Γιάννενα και στο Μαλανδρίνο.

33

Οι πρωταγωνιστές

Στη δικογραφία των χιλιάδων σελίδων αναφέρονται συνολικά πέντε πρόσωπα, Ελληνες και παλαιοί γνώριμοι μεταξύ τους. Ενας εξ αυτών εικάζεται ότι ήταν οδηγός του ημιφορτηγού, χωρίς πάντως να έχει καταγραφεί το πρόσωπό του. Ενας άλλος, 53 ετών, ιδιοκτήτης καφετέριας στην Αθήνα και μεζεδοπωλείου στα νότια προάστια, φωτογραφίζεται με τον έναν αδελφό να χαμογελούν μία ώρα μετά το έγκλημα και αναρτούν τη φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο πέμπτος εκτίει ποινή φυλάκισης από το 2022, καταδικασθείς για εκβιασμούς και έτερες ειδεχθείς πράξεις, ενώ από κάποιους πιθανολογείται ότι είναι ο ηθικός αυτουργός.

Ο 53χρονος, επίσης σεσημασμένος, γνώριζε -κατά αστυνομικές πληροφορίες- τον φερόμενο ως ηθικό αυτουργό, όπως και τον ιδιοκτήτη του καταστήματος κινητής τηλεφωνίας στους Αμπελοκήπους από όπου είχαν αγοράσει οι δράστες τα κινητά τους. Ο ιδιοκτήτης του εν λόγω καταστήματος επιβεβαίωσε τη σχέση του με τον 53χρονο, ωστόσο η πλευρά του 53χρονου ισχυρίστηκε ότι συνεργάζονταν με αυτόν, αλλά είχε αποχωρήσει προτού αγοραστούν τα κινητά τηλέφωνα των δραστών. Ομως, λίγη ώρα μετά τη δολοφονία του Καραϊβάζ ο ιδιοκτήτης του καταστήματος του έστειλε μήνυμα, ενώ στη συνέχεια του απάντησε με το εξής μήνυμα και ο 53χρονος: «Το ξεμάτιασμα έπιασε». Αστυνομικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι ίσως να ήταν και ο οδηγός του δικύκλου που χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι του Καραϊβάζ. Επιπλέον, στην επικαιρότητα έρχεται και ένας μάρτυρας ο οποίος είχε επικοινωνήσει με την Αστυνομία τον Αύγουστο του 2021 κατονομάζοντας τους τέσσερις από τους πέντε. Ο μάρτυρας ανέφερε τότε πως αυτή η ομάδα σχεδίαζε να σκοτώσει τον πυγμάχο Κοντογιώργη, κάτι που συνέβη τέσσερις μήνες αργότερα.

Η δουλειά του προκαλούσε τριγμούς, γι’ αυτό στοχοποιήθηκε και δολοφονήθηκε, με εντολή προσώπου υπεράνω υποψίας, ίσως κάποιου «λευκού κολάρου»


Η πρώτη άγνωστη προειδοποίηση στις Αρχές έγινε την 1η/8/2021: «Ο Λ. είναι μαζί με τον αδερφό του τον Σ., τον Β. και τον Γ. Να ξέρετε έχουν κάνει χοντρές ζημιές. Τώρα είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο χτύπημα. Εχουν πάρει ήδη καθαρά Kalashnikov. Θα τελειώσουν τον Κοντογιώργη, είναι θέμα χρόνου». Η δεύτερη στις 3/11/2021: «Εχω ξαναπάρει τηλέφωνο. Σας έχω δώσει πληροφορίες για αυτούς που κάνουν τις μπραβοδολοφονίες και σας έχω πει ότι τον Κοντογιώργη τον έχουν έτοιμο. Δεν ξέρω αν μιλήσαμε μαζί... Σας έχω δώσει ό,τι τηλέφωνα ήξερα, αλλά δεν ξέρω αν μπορούν να βοηθήσουν. Θα ξαναρχίσει το “μπάπα-μπούπα”. Εχει πολύ δρόμο ακόμη το ξεσκαρτάρισμα». Επιπλέον, η Αστυνομία εξετάζει αν κάποιοι από τους πέντε συμμετείχαν και σε ακόμα δύο ανθρωποκτονίες. Η μία ήταν στα τέλη του 2020 στα Βριλήσσια και η άλλη το καλοκαίρι του 2021 στον Γέρακα, σε πρατήριο καυσίμων.

Παρακολούθηση

Οπως επανειλημμένα έχει αναδειχθεί, η ΕΥΠ την περίοδο 2015-2016 άκουγε πολλές φορές τον δημοσιογράφο, έχοντας θέσει υπό παρακολούθηση τους δολοφονηθέντες πλέον Δημ. Μάλαμα (Οκτώβριος 2019) και Δημ. Καπετανάκη (Δεκέμβριος 2020). Στο πόρισμα της υπηρεσίας παρουσιάζονταν εν ενεργεία και απόστρατοι αστυνομικοί, δικηγόροι και επιχειρηματίες να παρέχουν «κάλυψη» σε οίκους ανοχής, καταστήματα αναψυχής και λέσχες, εισπράττοντας ποσά που έφθαναν το 1 εκατ. ευρώ τον μήνα. Ο Δημήτρης Μάλαμας, με τον οποίο ο Γιώργος Καραϊβάζ διατηρούσε συχνές επαφές, αναφέρεται ως το πρόσωπο στο οποίο κατέληγαν οι εισπράξεις. Επίσης, περιγράφονταν συνομιλίες του και με τον Καπετανάκη, ωστόσο από την τελική δικογραφία -η οποία κατέρρευσε δικαστικά- φέρεται ότι είχαν εξαφανιστεί χιλιάδες συνομιλίες. «Οσοι νόμιζαν ότι με την εμπλοκή μου στην υπόθεση θα με φοβίσουν, ώστε να σταματήσω να γράφω για όλο αυτό το συνονθύλευμα της διαπλοκής, πλανώνται οικτρά. Μπορεί να με ισοπεδώσετε ψυχολογικά, επαγγελματικά, ακόμα και βιολογικά, αλλά δεν θα σας επιτρέψω να λιώσετε τη φωνή μου», έγραφε λίγο πριν από την εκτέλεσή του ο δημοσιογράφος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 6/5/23