Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε χθες (10/5) το μεσημέρι στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονος ένας 36χρονος, ο οποίος φέρεται να είναι μέλος κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατ’ εξακολούθηση και κατοχή διαβατηρίων μεγάλης ποσότητας και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων.

Ύστερα από συνεργασία των ελληνικών Αρχών με την Europol, αποκαλύφθηκε η διεθνής δράση κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών, από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως προέκυψε, ο 36χρονος, ως μέλος του κυκλώματος, τουλάχιστον από το 2019, προέβαινε στη διακίνηση ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων ή πλαστών, με τη χρήση ταχυδρομικών υπηρεσιών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

H ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ότι το κύκλωμα αποκόμιζε χρηματικό όφελος το οποίο κυμαινόταν από 6.000 έως 8.000 ευρώ ανά διακινούμενο μετανάστη, ενώ τα παράνομα έσοδα ανά ταξιδιωτικό έγγραφο κυμαίνονται από 400 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα το έγγραφο και την ποιότητά του. Ο 36χρονος εντοπίστηκε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονος και κατόπιν έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 53 δελτία ταυτότητας (33 Βουλγαρίας, 7 Ελλάδος, 4 Γαλλίας, 3 Γερμανίας, 2 Τσεχίας, 1 Ρουμανίας, 1 Ιταλίας, 1 Βελγίου, 1 Ιράκ),
  • 33 διαβατήρια (24 Βουλγαρίας, 3 Ηνωμένου Βασιλείου, 2 Αλβανίας, 2 Ιράκ, 1 Σουηδίας, 1 ΗΠΑ),
  • 9 άδειες ικανότητας οδήγησης (3 Βουλγαρίας, 3 Ελλάδος, 2 Γερμανίας , 1 Ιράκ),
  • 3 άδειες διαμονής (2 Σουηδίας και 1 Ηνωμένου Βασιλείου),
-δελτίο αιτούντος Διεθνούς Προστασίας Ελλάδος,
-κάρτα υγείας Ιταλίας,
-φωτογραφίες τρίτων προσώπων τύπου διαβατηρίου,
-φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και
-κινητό τηλέφωνο.

Σημειώνεται ότι, όπως διαπιστώθηκε, 61 από τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα τυγχάνουν αντικείμενο κλοπής ή απώλειας. Ο 36χρονος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.