Σε μείζον διπλωματικό ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας έχει εξελιχθεί η σύλληψη για ακόμη μία φορά του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει κρατούμενος από χθες το βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνα. Ο  Βορειοηπειρώτης υποψήφιος δήμαρχος είχε αποκλειστεί και τον Μάιο του 2019 από τις τότε αυτοδιοικητικές κάλπες με το αιτιολογικό ότι ήταν καταδικασμένος για «αντεθνικές εγκλήσεις».

 Τότε ο Μπελέρης έλεγε: «Καταδικάστηκα το 2006 για ένα άρθρο που είχα γράψει το 2003 και βοήθησα συμπατριώτες μου να έλθουν να ψηφίσουν στην Αλβανία… Από τότε πέρασαν 13 χρόνια. Είναι αδιανόητο…». Μάλιστα εκείνες τις ημέρες (18/5/2019) το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εξελίξεις, καθώς «η απόφαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής της Αλβανίας δεν έχει νομικό έρεισμα». Κι ενώ τα παλιά φάνηκαν ότι είχαν ξεχαστεί, ιδίως μετά την επίσκεψη  Μητσοτάκη στη Χειμάρρα στις 22 Δεκεμβρίου, τελικώς χθες το βράδυ επανήλθε στο προσκήνιο όλη εκείνη η δυσώδης ατμόσφαιρα των τελευταίων ετών.

 Σημειώνεται ότι ο Μπελέρης που είχε συλληφθεί ξανά το φθινόπωρο του 2018, μετά το μνημόσυνο στις  Βουλιαράτες του δολοφονηθέντος Κώστα Κατσίφα, είχε πραγματοποιήσει την περασμένη Κυριακή σε μεγάλο ξενοδοχείο στο Μακρυγιάννη προεκλογική συγκέντρωση, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 1.000 Χειμαρριώτες αλλά και στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και οι υφυπουργοί  Λευτέρης Οικονόμου και Άγγελος Συρίγος. Στη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν εκφράσει την αμέριστη στήριξή τους στον αγώνα του, γι’ αυτό άλλωστε αμέσως μόλις έγινε γνωστή η σύλληψή του, παράλληλα με τα διαβήματα διαμαρτυρίας από το Υπ. Εξωτερικών, την κινητοποίηση της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα και την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη προς τον Αλβανό ομόλογο του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε αμέσως στην πρόεδρο της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάεν, κάνοντας ευθέως λόγο για ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος του ομογενούς πολιτικού.