Εκπαιδευτές τοποθετούσαν μικροκάμερες και ακουστικά σε υποψήφιους πιλότους δίνοντάς τους τις απαντήσεις για να περάσουν τις εξετάσεις για δίπλωμα έναντι αμοιβής. Η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα.

Ο Βαγγέλης Γκούμας κατέγραψε για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star αποκλειστικές εικόνες από την αίθουσα όπου οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους εξεταζόμενους πιλότους.

645e7652bc581

Οι προσεκτικά κρυμμένες κάμερες

Ο κ. Αλέξανδρος Τσακτάνης, διευθύνων σύμβουλος της Global Aviation ήταν αυτόπτης μάρτυρας της σύλληψης και περιγράφει πώς η Αστυνομία έπιασε στα πράσα τους δύο υποψήφιους πιλότους άλλων αεροπορικών σχολών, οι οποίοι με κρυφές κάμερες και ακουστικά απαντούσαν στις θεωρητικές ερωτήσεις των εξετάσεων για να πάρουν πτυχίο πιλότου.

Η σύλληψη έγινε σε ζωντανή σύνδεση με την αυστριακή υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που έστελνε εκείνη την ώρα τις ερωτήσεις στους υπολογιστές των υποψηφίων και επιτηρούσε από τις κάμερες ασφαλείας τη διαδικασία.

star1

Με τις κρυφές κάμερες προσεκτικά κρυμμένες στα πουκάμισα και τα σακάκια τους, οι υποψήφιοι έδειχναν τα θέματα σε τρεις εκπαιδευτές πιλότους που ήταν στο κόλπο. Στη συνέχεια άκουγαν τις σωστές απαντήσεις μέσω μικροσκοπικών ακουστικών που είχαν στα αυτιά τους.

Μάλιστα οι αστυνομικοί αφαίρεσαν τα ακουστικά από τους συλληφθέντες χρησιμοποιώντας... μαγνήτες.

«Πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια. Το να περνάς τις εξετάσεις ως χειριστής αεροσκάφους και να είσαι πιστοποιημένος είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση» λέει στην κάμερα του Star ο κ. Τζωρτζ Χιωτάκης, εκπαιδευτής πιλότων Πολιτικής Αεροπορίας.

star2

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί τρεις Έλληνες 70, 43 και 69 ετών, που θεωρούνται μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και δύο υποψήφιοι πιλότοι ηλικίας 28 και 42 ετών. 

Σε βάρος τους, καθώς σε βάρος 16 ακόμα ατόμων, υποψήφιων χειριστών αεροσκαφών, σχηματίσθηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση-  εγκληματική οργάνωση – συμμορία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία, κατ΄εξακολούθηση και κατ΄ επάγγελμα, καθώς και για απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία.

Η συμμορία δρούσε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023. Οι εξεταζόμενοι, ήταν κατά βάση σπουδαστές Σχολών Πιλότων, οι οποίοι είτε αδυνατούσαν να αποκτήσουν την εν λόγω άδεια έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες τους, είτε δεν ήθελαν να μελετήσουν τη θεωρητική ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Η δε ταρίφα για να περάσουν στις εξετάσεις ήταν τα 7.800 ευρώ.