Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
mati_2
Ελλάδα

Μάτι: Αποζημίωση 150.000 ευρώ στους συγγενείς θύματος της πυρκαγιάς - «Καταπέλτης» το δικαστήριο κατά του Δημοσίου

Το σκεπτικό του δικαστηρίου που απέρριψε τις αιτιάσεις του Δημοσίου, το οποίο δεν βλέπει ευθύνη του

Ευθύνες στο Δημόσιο για την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι καταλογίζει με νέα απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, που επιδίκασε αποζημίωση συνολικού ύψους 150.000 ευρώ στους συγγενείς 73χρονης που κάηκε στον Νέο Βουντζά, στην προσπάθειά της να διαφύγει μέσα από τις φλόγες. Πρόκειται για τη δεύτερη αγωγή συγγενών που έχει επιδικαστεί.

Το δικαστήριο έκρινε ότι υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης συμπεριφοράς των οργάνων του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου και του θανάτου της 73χρονης, τονίζοντας πως τα αρμόδια όργανα της Πυροσβεστικής παρέλειψαν εγκαίρως να εισηγηθούν την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, την οποία ουδέποτε εξέτασαν. 

Στη συγκεκριμένη αγωγή, οι πέντε συγγενείς ζήτησαν για ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον θάνατο δια απανθράκωσης της συγγενούς τους συνολικά 740.000 ευρώ, ενώ το δικαστήριο τους επιδίκασε ένα ποσό αρκετά μικρότερο, ήτοι 150.000 ευρώ (τα μισά σχεδόν θα τα παραλάβει ο γιος του θύματος), μαζί με το επιτόκιο 6% από το 2019 οπότε και έγινε η αγωγή μέχρι σήμερα.

Ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό του δικαστηρίου που απέρριψε τις αιτιάσεις του Δημοσίου το οποίο… δεν βλέπει ευθύνη του στην τραγωδία λόγω «ειδικών συνθηκών», «έντονου ανέμου» μέχρι και… της ρυμοτομίας της περιοχής.

Τι ισχυρίστηκε το Δημόσιο

Το Δημόσιο, ωστόσο, όπως προκύπτει από το σκεπτικό της πολυσέλιδης δικαστικής απόφασης, προβάλλει την άποψη ότι η οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών δεν ήταν ενδεδειγμένο μέτρο για την ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού, καθώς η φωτιά έφτασε σε λιγότερο από μία ώρα στον οικισμό και «και έπνεαν άνεμοι έντασης 10 και 11 μποφόρ, οι οποίοι μετέφεραν καπνούς και καύτρες εκατοντάδες μέτρα μπροστά από το μέτωπο με αποτέλεσμα να μην ήταν δυνατή η έγκαιρη εκκένωση, ενώ εντός και πέριξ των οικισμών οι οδοί είναι μικροί και δαιδαλώδεις (χωρίς ρυμοτομία και με αδιέξοδα)».

Συνεπώς, κατά το εν λόγω ισχυρισμό του δημοσίου, πιθανή απόπειρα για μαζική απομάκρυνση του συνόλου των κατοίκων των πληττόμενων οικισμών, υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα, θα ήταν ατελέσφορη και επικίνδυνη, προκαλώντας πανικό στους πολίτες, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση δεν θα είχαν ασφαλές καταφύγιο, αφού όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων στην ακτογραμμή της περιοχής εννέα άτομα πνίγηκαν, παρασυρόμενα από τα θαλάσσια ρεύματα.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ελληνικό Δημόσιο κάθε πολίτης, στο πλαίσιο της ατομικής του ευθύνης, οφείλει να γνωρίζει και να εφαρμόζει τις οδηγίες της Γ.Γ.Π.Π για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, ενώ δεν είχε καταρτιστεί σχέδιο οργανωμένης εκκένωσης του οικισμού του Νέου Βουτζά.

Τι αναφέρει η απόφαση

Στην απόφαση αναφέρεται πως από “το προσκομιζόμενο από το ίδιο το εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο 264750/Σ.60789/Α.00/26.8.2022 έγγραφο του Προϊσταμένου του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής Αττικής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκύπτει ότι δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό στους ενάγοντες εξαιτίας του θανάτου της συγγενούς τους”.