Ο υπάλληλος του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, Μανώλης Τσαλιαγκός, κατέθεσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείο της Αθήνας το οποίο δικάζει, από τον Οκτώβριο του 2022, την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 με 104 θύματα.

Ο μάρτυρας κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του αναφέρθηκε βήμα-βήμα στις ενέργειες που έκανε όταν ξέσπασε η φωτιά ενώ περιέγραψε και στην απόγνωση των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, που βρίσκονταν στο σημείο, οι οποίοι ζητούσαν ενισχύσεις που δεν έφτασαν ποτέ. Ταυτόχρονα, περιέγραψε και πως κατάφερε να διασώσει πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στις φλόγες ανάμεσα στους οποίους και μία Ιρλανδή η οποία στη φονική πυρκαγιά έχασε τον άνδρα της με τον οποίο έκαναν μήνα του μέλιτος στο Μάτι.

«Μια γυναίκα που ήταν ανάπηρη την πήρα εγώ στα χέρια μου και τη σήκωσα να τη βάλω στο αυτοκίνητο . Ο κόσμος ήταν σε σύγχυση .Είδα ένα άνθρωπο που είχε θέσει σε κίνηση το αυτοκίνητο είχε κατεβάσει την ασφάλεια και ήταν παγωμένος στο φλεγόμενο αυτοκίνητο Αναγκαστήκαμε να σπάσουμε το τζαμί για να τον συνεφέρουμε .Για να διασώσουμε μια Ιρλανδή και να την βάλουμε στο αυτοκίνητο εγώ κρεμάστηκα στον καθρέφτη» τόνισε ο μάρτυρας.

Νωρίτερα, ο κ. Τσαλιαγκός κατέθεσε στο δικαστήριο πως εντόπισε την πυρκαγιά από το κέντρο επιχειρήσεων στη θέση «Οχυρό» όπου βρισκόταν και ενημέρωσε το 199.

«Ενημέρωσα 16.39 με 16.40.Μιλησα στο κέντρο αλλά δεν έλαβα απάντηση. Ξεκίνησα με το όχημα και ειδοποίησα τα άλλα οχήματα ,το Ραφήνα 1 και το Ραφήνα 3, το Ραφήνα 2 ήταν στο κέντρο επιχειρήσεων και υδροφόρες για να πάμε στο σημείο» κατέθεσε ο μάρτυρας.

Ο μάρτυρας ανέφερε μάλιστα στην κατάθεση του πως η φωτιά δεν ήταν συνηθισμένη τόσο ως προς τη θερμοκρασία όσο και προς την ένταση των ανέμων, κάτι που κατάλαβε από την πρώτη στιγμή. «Αν υπήρχε ρίψη μέσα στην αναδάσωση η φωτιά δεν θα είχε προχωρήσει και δεν θα είχε φτάσει στο Κόκκινα Λιμανάκι και το Μάτι. Θεωρώ ότι πεντέμισι και έξι παρά που ήταν στα αναδασωμένα θα μπορούσε να περιοριστεί. Ήταν τρομακτικό το... περπάτημα της φωτιάς» τόνισε ο κ.Τσαλιαγκός. Επιπλέον, ο μάρτυρας ανέφερε πως δεν υπήρχε ειδοποίηση για την απομάκρυνση των κατοίκων.

Σε κάθε περίπτωση ο κ.Τσαλιαγκός κατέθεσε πως παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στη δική του δικαιοδοσία ζήτησε από την πρώτη στιγμή εναέρια μέσα ενώ υποστήριξε πως η έγκαιρη παρουσία τους θα ήταν σωτήρια. «Είδα ένα εναέριο γύρω στις πέντε και είκοσι. Είπα ήρθε εναέριο ,σωθήκαμε. Αλλά έκανε ένα κύκλο και έφυγε» τόνισε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας ο μάρτυρας περιέγραψε τις δραματικές στιγμές με τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής υπηρεσίας που ήταν στο μέτωπο της πυρκαγιάς να είναι σε απόγνωση, τονίζοντας: «Οι αξιωματικοί εκεί ζητούσαν δυνάμεις και ήταν αγανακτισμένοι. Δυνάμεις περίμεναν που δεν ήρθαν ποτέ. Οι δυνάμεις ήταν μηδενικές. Οι αξιωματικοί παρακαλούσαν σαν ένα παιδί που λέει δώστε μου το παιχνίδι . Έτσι παρακαλούσαν και εκείνοι για δυνάμεις. Βλέπαμε την απόγνωση ο ένας στα μάτια του άλλου .Η έλλειψη δυνάμεων ήταν το πρόβλημα».