Ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για το πώς θα κινηθεί ο τουρισμός φέτος το καλοκαίρι, καθώς ήδη χιλιάδες τουρίστες έχουν καταφτάσει στην Ελλάδα. Τα πρώτα σημάδια έχουν αρχίσει να φαίνονται, καθώς το ιστορικό κέντρο της Αθήνας παρότι είναι ακόμα Μάιος έχει πλημμυρίσει με ξένους επισκέπτες. Χαρακτηριστική είναι η τεράστια ουρά που υπάρχει σχεδόν κάθε μέρα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο μουσείο της Ακρόπολης, όπου η ουρά βρίσκεται πολλά μέτρα μακριά από την είσοδο. Το parapolitika.gr βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας και κατέγραψε τις εικόνες που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Από νωρίς το πρωί αμέτρητοι άνθρωποι πλημμυρίζουν τη Διονυσίου Αεροπαγίτου, το Μοναστηράκι, το Θησείο και το Σύνταγμα. Οι εικόνες αυτές προκαλούν μεγάλη ελπίδα για αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό για τους καταστηματάρχες και για το κράτος.

Σύμφωνα τώρα με παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, αν και ο Μάιος δεν έχει κλείσει ακόμα, ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι φέτος τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα από πέρυσι. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, ήδη η πληρότητα σε αρκετά ξενοδοχεία αγγίζει το 96% και υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσει στο 100%. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Ιούνιο, οι κρατήσεις είναι αυξημένες και η πληρότητα αγγίζει το 92%. Η ίδια εικόνα επικρατεί και για τις κρατήσεις του Ιουλίου, οι οποίες βρίσκονται στο 90%. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους και βάσει των στοιχείων που έχουν, μέχρι στιγμής η γενικότερη εικόνα είναι ότι το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι εισπρακτικά πολύ καλύτερο από το περσινό.

20230519_140623
20230519_140436
20230519_140347
20230519_125613
20230519_125423
20230519_125355

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην εστίαση. Η ιδιοκτήτρια καταστήματος εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, Αρετή Νικολαΐδη, μιλώντας στο parapolitka.gr, ανέφερε ότι αν και βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι ο τζίρος θα είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό. «Από τα μέχρι στιγμής δείγματα που έχουμε υπάρχει μεγαλύτερος κύκλος εργασιών σε σύγκριση με πέρυσι. Επίσης, οι πελάτες μας από το εξωτερικό έχουν αυξηθεί. Κάθε μέρα από το πρωί μέχρι και το βράδυ αμέτρητοι είναι οι τουρίστες που κυκλοφορούν έξω στον δρόμο. Πιστεύω συγκριτικά με πέρυσι ο τζίρος μας θα είναι καλύτερος. Δυστυχώς όμως, αν και τα πράγματα πάνε καλύτερα, το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης έχει αυξηθεί συγκριτικά με πέρυσι», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος είχε μιλήσει στο parapolitika.gr την προηγούμενη Τρίτη (16/5), είχε κανει πρόβλεψη ότι το φετινό καλοκαίρι από άποψη τουρισμού θα είναι καλύτερο από το περσινό. «Εάν δεν γίνει κάποιο ακραίο περιστατικό, θεωρώ ότι το 2023 θα είναι μία εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό και ελπίζω πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες», είχε πει χαρακτηριστικά.